Poszukuję wskazówek jak odczytać dane (ciąg w kodzie ASCII) z portu RS 232 komputera
i zapisać go w pliku o zadeklarowanej nazwie w systemie WINDOWS XP.
Chodzi o następującą procedurę:
1. Ustawiam komputer w trybie gotowości do odbioru danych z portu RS z określonymi parametrami (szybkość transmisji, parzystość, bit stopu i t.d. czyli to co określa dosowa funkcja mode).
2. Uruchamiam nadawanie z drugiego urządzenia n.p. sterownika lub drugiego komputera
(to akurat wiem jak zrobić)
3. Po skończonej transmisji komputer odbierający informuje o tym i pyta o nazwę pliku pod jaką ma zapisać odebrane dane. Dobrze byłoby gdyby jeszcze informował o błędach transmisji.
A może jest taki gotowy program tylko nie wiem gdzie go szukać.
Liczę na pomoc.
transmisja przez RS 232
czesc
zeby napisac taki program co informuje o bledach to trzeba by bylo wiedziec jak te urzadzenie wysyla dane, chodzi tu o protokul danych (pakiety i takie tam), oczywiscie mowa o wysylaniu asynchronicznym. Ogolnie bledy zdarzaja sie rzadko. Co do informowania o skonczonej transmisji, to tez nie wiem jak to by mialo wygladac. Jeden ciag znakow ascii i koniec? czy takich ciagow jest kilka? okreslona ilosc, czy moze, urzadzenie wysyla cos na znak stopu? napisz dokladnie o co chodzi, tu albo na gg: 5556667
napisalem Ci przed chwila programik (w zalaczniku), moze sie nada.
Pozdr.
Dopisane:
Aha sorry za program w jezyku angielskim, ale postanowilem, ze od tej pory programy pisac bede w jezyku angielskim, nie dlatego, ze go bardzo dobrze znam, ale wlasnie dlatego, ze go nie znam
musz sie wziac za siebie, a to zawsze mnie sklania do patrzenia w slownik :]
zeby napisac taki program co informuje o bledach to trzeba by bylo wiedziec jak te urzadzenie wysyla dane, chodzi tu o protokul danych (pakiety i takie tam), oczywiscie mowa o wysylaniu asynchronicznym. Ogolnie bledy zdarzaja sie rzadko. Co do informowania o skonczonej transmisji, to tez nie wiem jak to by mialo wygladac. Jeden ciag znakow ascii i koniec? czy takich ciagow jest kilka? okreslona ilosc, czy moze, urzadzenie wysyla cos na znak stopu? napisz dokladnie o co chodzi, tu albo na gg: 5556667
napisalem Ci przed chwila programik (w zalaczniku), moze sie nada.
Pozdr.
Dopisane:
Aha sorry za program w jezyku angielskim, ale postanowilem, ze od tej pory programy pisac bede w jezyku angielskim, nie dlatego, ze go bardzo dobrze znam, ale wlasnie dlatego, ze go nie znam
- Załączniki
-
- Rs232.rar
- (188.42 KiB) Pobrany 551 razy
Ostatnio zmieniony 02 paź 2005, 20:03 przez Passage, łącznie zmieniany 1 raz.