Przerabianie napedu cd-rom na odtwarzacz cd-audio.

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lata
-

Post autor: lata » 23 mar 2005, 15:01

Chcialem sobie przerobic naped cd rom tak aby było mozna do niego podłaczyc jakomś klawiature z przyciskami sterujacymi i wyswietlaczem chociarz dwucyfrowym. Chcialem sobie w ten sposub zrobic taki stacjonarny odtwarzacz cd-audio, szukałem schematu w internecie i wrzedzie gdzie sie dało i nic. Szukam jakiegos schematu na taki układ elektroniczny z przyciskami i wyswietlaczem. Pomocy :cry:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 23 mar 2005, 16:52

Zagadnienie nie jest proste. Bez mikrokontrolera nie wyjdzie, czyli zbudować coś podobnego do interfejsu IDE i później jeszcze napisać oprogramowanie do sterowania CD-ROM'em zgodnie z normami ATAPI.
Chyba, że rozważyć prostsze rozwiązanie -> znaleźć CD-ROM mający na panelu z przodu przycisk PLAY.

Awatar użytkownika
lata
-

Post autor: lata » 24 mar 2005, 12:40

Dla mnie nie było chyba przeszkod zbudowac takiego interfejsu, tylko na ile jest mozliwe zbudowanie czegos takiego. Dowiedziałem sie rownierz ze artykuł jak przerobic naped cd-rom na odtwarzacz cd-audio jest zamieszczony w czasopismie elektronicznym: "Elektronika dala Wrzystkich" nr.7/2002 tylko nie wiem jak morzna by było dostac artykuł z przed 3 lat. Jesli ktos miał by ten artykuł to był bym bardzo wdzieczny. Za wrzelką pomoc był bym bardzo wdzieczny. Help :? :?

Awatar użytkownika
lata
-

Post autor: lata » 24 mar 2005, 12:45

A znaleść cd-rom z przyciskiem play nie za bardzo mnie zadowala.
Najlepiej dla mnie by było zbudowac cos co pozwoliło by mi na tyle w pełni sterowac tym cd-romem a bym mógł chociarz przwijac piosenki do przodu ,do tyłu , zrobic pauze, i zeby dało by sie moze dobydowac jakis wyswietlacz chociarz dwucyfrowy w celu wyswietlania numeru piosenki.
BARZDO PROSZE O POMOC :cry:

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 24 mar 2005, 14:49

Zawsze pozostaje jeszcze jakaś czytelnia.

pajaczek
-

Post autor: pajaczek » 24 mar 2005, 19:20

Co do artykulu, sugerowalbym zajrzec na strone internetowa czasopisma (choc osobiscie nie wiem gdzie szukac tej konkretnej, wymienionej przez Ciebie pozycji).

O ile sie nie myle to rowniez Chip cos takiego kiedys wysmarowal. Pozatym zainteresuj sie yamppem, wiem wiem... tam jest mp3 i hdd, ale na poczatek...

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 24 mar 2005, 21:56

Tak na poczatek, nie wiem czy jest jakies forum na ktorym nie byloby pytania o przerobke CDROM'a czy to do auta czy to do innych celow, to jakas plaga. Wyznaje poglad ze lepiej kupic najtanszy fabryczny odtwarzacz niz kombinowac z CD. Koszt takiej zabawy jest upiorny a efekty kiepskie, chyba ze ktos jest hobbysta i nie ma nic lepszego do roboty. Opisy jakie sa dostepne w literaturze lub na stronach internetowych koncza sie na banalnym opisie jak to zrobic i z czego ( akurat zdobycie czesci i wykonanie plytek PCB nie stanowi problemu ) natomiast skrzetnie ukrywny jest np. kod zrodlowy do oprogramowania procesora. Niestety, juz tak jest ze autor takiego opracowania wklada mase czasu, nauki, pracy w wykonanie takiego urzadzenia i wcale nie ma zamiaru udostepniac za darmo swojej pracy.
Pozdrowka

Zenek

Post autor: Zenek » 13 kwie 2005, 21:23

a w którym miejscu są te "upiorne" koszty?? To najtańszy sposób na słuchanie cd poza kompem.

Gość

Post autor: Gość » 13 kwie 2005, 22:16

Re, Zenek w moim poprzednim poscie wyraznie jest napisane gdzie sa koszty; oprogramowanie - sadzi kolega ze ktos kto "wysiedzi" ATAPI, to rozda lub sprzeda taki program za "piekne oczy"?, cena: podzespolów, + CD + program i wreszcie naklad pracy, to wg. kolegi malo w porownaniu z fabrycznym odtwarzaczem za 120zł? Publikacje zamieszaczane w popularnych periodykach to nic innego jak dorabianie "kasy" tak dla autora jak i dla wydawcy, temat jest na "fali" wiec idzie jak cieple buleczki, a naiwnych nie brakuje. Jeszcze jak wpadnie komus pomysl aby sluchac MP3, to wtedy faktycznie, szczegolnie kostki sa bardzo tanie ( ponizej 5$ nie schodza ), a sam uklad jaki wychodzi finezyjny w technice SMD, nic tylko kupowac i robic.
Pozdrowka

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 14 kwie 2005, 9:18

Zenek pisze:a w którym miejscu są te "upiorne" koszty?? To najtańszy sposób na słuchanie cd poza kompem.
Jak chcesz tanio, to jak napisałem już wyżej: CD-ROM z klawiszem PLAY + zasilacz na +12V i +5V. Z tyłu CD-ROM'a jest wyjście audio i to już wszystko.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 03 lip 2005, 11:50

lata pisze:Dowiedziałem sie rownierz ze artykuł jak przerobic naped cd-rom na odtwarzacz cd-audio jest zamieszczony w czasopismie elektronicznym: "Elektronika dala Wrzystkich" nr.7/2002 tylko nie wiem jak morzna by było dostac artykuł z przed 3 lat.
Tak się składa że mam ten numer (nie dosłownie ale na http://www.edw.com.pl/pdf/W05_01/79_56.pdf :mrgreen: ). To się zwało ,,Jak przerobić stary CD-ROM na odtważacz płyt kompaktowych?''
Mam też http://www.edw.com.pl/pcb/avt2660.zip ale tam jest 2X ,,.pcb'' i http://www.edw.com.pl/ftp/avt2660soft.zip jest tan 2X,,.bas'' i ,,.BIN'' i ,,.HEX'' i ,,.ERR'' i ,,.CFG''

bb
-
Kontakt:

Post autor: bb » 14 lip 2005, 12:22

Jak ktos sie juz uparl na wieksze sterowanie niz "play" to jest cd-rom firmy creative, modelu nie pamietam, posiada wszystko co powinien miec odtw. cd tzn. paly, stop, przeskakiwanie w obie strony, pause i tego typu sprawy. W dodatku mozna nim sterowac pilotem. Na allegro czesto sie trafia ten model, czasem nawet z pilotem w zestawie.
pozdr

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 02 wrz 2005, 19:31

W EP tez jeszcze wczesniej bylo cos podobnego, nie pamietam w ktorym numerze ale bylo to w 2001 albo 2002.
Koszty wychodza takie sobie, porownywalne z uzywanym odtwarzaczem, ktory mozna kupic na gieldzie juz za 80zl, czasem nawet 60 (jesli jestes wystarczajaco przekonujacy :) ), lepsze modele juz w okolicach 120-150 czasami mozna trafic, ten kit w wersji B kosztuje ok 120zl, wiec prezentuje sie to tak rozowo... Jednak sa pewne plusy, zwlaszcza dla koderow ktorzy maja spore pole do popisu i modyfikacji

ODPOWIEDZ