Czy programy na 32 bitowy system chodzą pod 64 bitowym?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Czy programy na 32 bitowy system chodzą pod 64 bitowym?

Post autor: matrix » 28 gru 2012, 21:29

Nigdy jeszcze nie instalowałem systemu 64 bity stąd moje pytanie.
Czy programy w tym i gry jakie się kupujemy na windows 32 bitowy będą działać na systemie 64 bitowym?
Czy bascom będzie działał?
Czy eagle będzie działał?
Słyszałem że system 64 bity jest "kompatybilny w dół" i wiem też że po instalacji systemu 64 bity pojawiają się dwa foldery Program Filles, jeden z dopiskiem (x86) a drugi zdaje się z dopiskiem (x64).

Aveo

Post autor: Aveo » 28 gru 2012, 22:17

Tak, będą działały na 64 bitowym systemie bez problemu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 gru 2012, 23:01

Tak, będą działały na 64 bitowym systemie bez problemu.
Aczkolwiek mogą się zdarzyć takie które odmówią współpracy, np. starsze wersje niektórych programów do sterowników PLC, jak ALPHA.
Ogólnie można przyjąć że 97% 32-bitowych programów, pójdzie na 64-bitowym systemie bez problemu, te pozostałe 3% to te które odmówią działania, lub będą się sypać na 64b systemie.

Pamiętam jak dziś, że jak przeszedłem z WIN98 na XP, i miałem Office 97, to na XPeku nie dało się na nim pracować, ciągłe zwiechy, błędy w edycji, musiałem kupić Offica 2003 potem.
Najgorzej jest z programami, które nie potrafią, poradzić sobie nie tyle z nowym system operacyjnym, co z nagłym wzrostem ilości dostępnego RAMu.

A tak poza systemem operacyjnym.
Dodatkowo jak masz monitor, Full HD, to niektórych starszych tytułach gier możesz zapomnieć, a nawet nie takich starych. W Age oF empire 3, nie da się praktycznie już grać w Full HD. Budynki nawet na maksymalnym oddaleniu kamery są tak ogromne, że zajmują prawie że 1/8 ekranu każdy. Komfort grania praktycznie nie istnieje w tej grze na monitorze Full HD.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 28 gru 2012, 23:46

Dorzucę swoje 3 grosze.

Wszystkie programy pisane pod procesory x86 w 32b są kompatybilne z procesorami x64 i będą na nich chodzić. Problem istnieje i na pewno trafisz na niedziałający program, jednak leży on w innym miejscu, mianowicie w procesorze x86.
Procesor x64 (64b) jest kompatybilny z kodem 32b tak samo jak procesor x86 (32b) jest kompatybilny z kodem 16b, więc wszystkie korzenie z dosa łupanego na x86 pójdą.
Natomiast procek x64 już nie jest kompatybilny z kodem 16b. Część oprogramowania graficznego typu corel draw czy photo shop w wersji 32b powinny bez problemu działać na x64. W rzeczywistości tego programu nie zainstalujesz, ponieważ jest do niego dołączony instalator 16b który sprawdzał się od wielu lat, więc po co go zmieniać.

Większość programów ma nowe wydania w wersji 64b, więc popularne darmowe programy typu bascom czy eagle nie stanowią problemu, dla większości z nich od dłuższego czasu jest wydana wersja 64b albo mają wersję 32b i potwierdzoną zgodność z systemem 64b, możesz się bawić.
Problemem nie do przejścia będzie sporo programów zabytkowych, dla których już nie ma wsparcia, a nie da się ich uruchomić w systemie 64b.

kayron, Ofisa 97 i 2003 mam równolegle pod xp od kilku lat i działa dobrze. Na codzień korzystam z 2003 bo ma większe możliwości, jednak nie raz wracałem do 97 bo:
1) działa szybciej, gigantyczne wykresy w excelu przeliczają się 2x szybciej niż w 2003
2) mam możliwość importu i eksportu do kilkunastu już nie wspieranych egzotycznych formatów
3) stary, ogólnie lubiany 'spinacz', którego nie oddam tak długo jak starczy sił ostatniemu z moich zabytkowych komputerów :wink:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 gru 2012, 9:48

Dziękuję wszystkim serdecznie. To rozwiało moje wszelkie wątpliwości. Jeszcze jedno pytanie a w zasadzie dwa.
1. Jak będę instalował programy to w którym Program files będą się pojawiać i od czego to jest uzależnione?
2. Jaka według Was jest minimalna ilość ramu dla systemu 64bity? Na początek wrzucam 4G.

Aveo

Post autor: Aveo » 29 gru 2012, 14:00

1. Programy 32 bit będą w Program Files x8coś a 64bit w zwykłym Program Files bez x.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 gru 2012, 14:39

Jeżeli nie grasz w gry 4GB w zupełności wystarcza, jeżeli grasz dobrze zainwestować w 8GB.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 gru 2012, 15:36

Dziekuje za wyczerpujace i satysfakcjonujace mnie wypowiedzi. "Problem" przedstawiony w temacie uwazam za rozwiazany. Jednakoz jesli ktos ma cos jeszcze do powiedzenia to z checia poczytam.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 gru 2012, 17:59

Natomiast procek x64 już nie jest kompatybilny z kodem 16b. Część oprogramowania graficznego typu corel draw czy photo shop w wersji 32b powinny bez problemu działać na x64. W rzeczywistości tego programu nie zainstalujesz, ponieważ jest do niego dołączony instalator 16b który sprawdzał się od wielu lat, więc po co go zmieniać.
Dziwnie to trochę brzmi. Skoro mój procesor w lapku jest 64b, a musi bo jest tam WIN7 -64b, to jakim cudem DOSBOX uruchamia na nim DOSowe programy skoro 16b kod nie jest wykonywany. Zresztą ta sama sytuacja jest na mojej stacjonarce, tylko tam jest WIN XP. I dosowe programy tez tam działają na 64b -rdzeniu. Wychodzi na to że nie jest to kwesta sprzętu, bo wątpię że XPek ma emulator 16b procesorów 286 w sobie, co raczej wywalenia czegoś z systemu operacyjnego.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 gru 2012, 19:18

DosBox to emulator. On ogarnia wszystkie elementy emulowanego procesora, grafiki, innych peryferiów i trawi kod uruchomionego programu. Dla tego np. na procesorze P4/3Ghz można emulować procesor około 100Mhz.

Maszyna wirtualna to środowisko symulujące peryferia i elementy systemu operacyjnego, ale kod uruchomionego programu jest bezpośrednio przetwarzany przez procesor.

Co do uruchomienia programu tekstowego na procesorze 64b, to wątpię żeby xp miał jakiś emulator, prędzej twój program jest pisany pod 32b i tylko wygląda na dosowy bo gada się z nim jak z terminalem tekstowym. Zdradź jak to program, bo sam jestem ciekaw jak to działa.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 gru 2012, 21:38

Faktycznie jest problem z odpaleniem instalatorów programów DOSowych, na procesorze X64, w moim przypadku COR2 Duo E8400. Natomiast jeżeli program mamy zgrany tak jak ma być zainstalowany (system katalogów itd) program uruchamia się bez żadnych problemów.
Ja na szybko odpaliłem NC5, ale gry DOSowe tez działają bez problemu.
Obrazek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 29 gru 2012, 22:17

Masz fajnego comandera. Pzypomina mi to czasy kiedy pierwszy raz mialem do czynienia z komputerami. Zdaje sie ze to byly maszyny 286, osma klasa szkoly podstawowej, dyskietki 5,25" i pierwsza gra z serii Prince czyli Prince Megahit.
Co do samej architektory to nigdy sie za mocno nie zaglebialem. Potrafie dobrac komponenty, zlozyc kompa czy go rozlozyc, ale dalej nie wchodzilem.
Dla mnie liczy i dziala.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 29 gru 2012, 23:49

Zapominacie o jednym. Na 64-bitowym Windowsie brakuje bibliotek 16-bitowych, wspomagających ten tryb. Że już nie wspomnę o braku trybu rzeczywistego, w którym większość aplikacji DOS'owych działała. 64-bitowy CPU nadal obsługuje tryb 16-bitowy (zgodny z x86).

ODPOWIEDZ