wyciszanie PC

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
LrPrl
-

wyciszanie PC

Post autor: LrPrl » 19 lut 2011, 17:00

Witajcie! Mój PC'et jest definitywnie za głośny, więc zabieram się za wyciszanie.
1. Wentylatorek w zasilaczu. Zasilacz firmy Mustang z wielkim Made in China wentylatorkiem który najgłośniej ze wszystkiego hałasuję i muszę go wymienić, ale nie wiem na jaki? Mam plany aby kupić jakiś dosyć wydajny i zmniejszyć napięcie z 12V na 10V, myślałem też nad podkładką sylikonową, ale raczej to nic nie da, wentylator jest przykręcany razem z grilem do obudowy zasilacza.
2. Wentylator na radiatorze karty graficznej, jest tego typu: http://www.zalmanshop.pl/galerie/c/chlo ... _151_k.jpg z gorszym wentylatorkiem na 3 śrubki przytwierdzony do radiatoram karta to Geforce 9600 GT i właśnie wentylator ma 2 kabelki i nie wiem czy karta graficzna steruje wentylatorkiem czy ma stałe obroty, jeżeli stałe, to myślałem nad zmniejszeniem napięcia też mniej więcej o 2V,
3. jako, że teraz mam temperatury przy prawie maksymalnym wykorzystaniu ok. 50*C(karta graficzna i procesor, HDD 35*C)
to chciał bym dać dodatkowy wentylatorek na tył obudowy idzie tam wentylator 92x92, i tutaj mam konkretny typ wentylatorka, "ARCTIC COOLING ARCITC FAN 9 PRO TC" z czujnikiem temperatury.

Chciał bym aby koszt pojedynczego wentylatorka nie przekroczył 20zł, a im taniej tym lepiej, nie muszą być ładne, chodzi mi tylko o wydajność i ciszę.
Wyciszanie dysku twardego, wydaje mi się być zbędne, ponieważ i tak zbyt dużo nie zdziałam, jedyne co mogę zrobić to dodać podkładki silikonowe.

Proszę komentować, wytykać błędy, dawać propozycję itp. itd.
Pozdrawiam!
PS: wymiary wentylatorów, rozstaw śrub i fotki dodam jutro.

//Edit
Przede wszystkim wymień wyrób zasilaczopodobny na normalny zasilacz.
Wiem wiem, że to złom, ale na razie działa, wczoraj jak go rozkręcałem to faktycznie w środku bida piszczy, a estetyka... ale działa i jak padnie będę myślał o jakimś firmowym sprzęcie.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, 20:25 przez LrPrl, łącznie zmieniany 1 raz.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 19 lut 2011, 19:13

LrPrl pisze:Zasilacz firmy Mustang z wielkim Made in China wentylatorkiem który najgłośniej ze wszystkiego hałasuję i muszę go wymienić, ale nie wiem na jak
Przede wszystkim wymień wyrób zasilaczopodobny na normalny zasilacz.
LrPrl pisze:nie wiem czy karta graficzna steruje wentylatorkiem czy ma stałe obroty
To możesz stwierdzić. Uruchom system, zostaw na 5 minut w bezruchu, sprawdź jakie obroty ma wentylator. Teraz dwa razy uruchom np. 3dMark i pod koniec testów znów sprawdź jakie ma obroty. Jeśli ciągle kręci się tak samo, to obroty są stałe. Jeśli zmienia się prędkość to masz sterowanie PWM.
LrPrl pisze:3. jako, że teraz mam temperatury przy prawie maksymalnym wykorzystaniu ok. 50*C(karta graficzna i procesor, HDD 35*C)
to chciał bym dać dodatkowy wentylatorek na tył obudowy idzie tam wentylator 92x92,
Widzisz. Dobra wentylacja obudowy to podstawa. Chcesz mieć ciszej i chłodniej to minimum z przodu wentylator zasysający zimne powietrze i z tyłu wentylator wydmuchujący ciepłe powietrze. Nie ma co polegać tylko na wentylatorze z zasilacza.
Moja obudowa ma właśnie tak zamontowane wentylatory przewiewowe, ale 120mm. Do tego oczywiście na bocznej ściance kanał nad CPU (wg. standardów Intel) i perforacja nad grafiką. A całość zamyka zasilacz ze swoim wentylatorem, ale skręconym na 40% obrotów (ma regulację). I taka wentylacja pozwalała cieszyć się "ciszą" (odnośnik: szum nie zagłuszał tykania zegara kwarcowego na ścianie) nawet w upalne dni zeszłego lata.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 lut 2011, 13:15

Cóż dążąc do wyciszenia należałoby raczej dążyć do wywalenia wszystkich możliwych wiatraków, czyli iść w kierunku chłodzenia pasywnego, a nie aktywnego.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 20 lut 2011, 13:49

Dobrze dobrane do potrzeb chłodzenie aktywne jest w stanie pracować tak cicho, że nie przeszkadza. Rezygnacja całkowita z chłodzenia aktywnego nie jest dobrym pomysłem, bo koszty jej są chorendalnie wysokie (taka polytyka producentów), a i tak trzeba mieć specjalnie zaprojektowaną obudowę (wykorzystanie chłodzenia grawitacyjego, systemy heat-pipe) by cieszyć się takimi rozwiązaniami.

Awatar użytkownika
thereminator
-

Post autor: thereminator » 20 lut 2011, 14:06

kayron pisze:Cóż dążąc do wyciszenia należałoby raczej dążyć do wywalenia wszystkich możliwych wiatraków, czyli iść w kierunku chłodzenia pasywnego, a nie aktywnego.
W PC nie ma wiatraków tylko wentylatory. Coś ci sie pokręciło z młynem albo elektrownią wiatrową :wink:

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 20 lut 2011, 14:14

A może by tak zrobić chłodzenie wodne? Kasowo nie jest to przyjemny wydatek, ale jak się dobierze dobrą pompkę, to jest 12-16 dB "hałasu". Można też zanurzyć płytę w oleju transformatorowym albo mineralnym bezbarwnym, ale to już większy wydatek jest.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 lut 2011, 16:12

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... lacza.html
Ja akurat planuję zmienić obudowę na to. wtedy powinno się dać nawet bez wentylatorów pracować (w obudowie, bo te na CPU i VGA zostać będą musiały).
A tak na marginesie nie polecał bym oleju transformatorowego, ma pewne nieciekawe właściwości.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 lut 2011, 19:01

Ja wymieniłem wentylatory z mojego blaszaka na "ciche" SUNON'y i dodatkowo podłączyłem je na 7V , na wentylator z procesora założyłem "tunel " dolotu świeżego powietrza + filtr. Odpada problem zapchanego kurzem radiatora. Najgłośniejszy element jaki słychać w kąpie to "skacząca" głowica w dysku twardym.

Kupowałem je →TU

ps: przyszły blaszak jaki poskładam na pewno będzie mieć pasywny radiator na Procku + szczelnie zamkniętą tunelową obudowę.
Obrazek

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 20 lut 2011, 20:35

kayron pisze:Ja akurat planuję zmienić obudowę na to.
Dobra buda. Złożyłem kiedyś jednemu zapalonemu graczowi sprzęta w tym. Choć włożenie tam długiej karty GTX460 (z dwoma wentylatorami) pozostawia ok 2cm miejsca od krawędzi jej PCB do szyn HDD. Więc z długimi kartami uważaj.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 lut 2011, 16:59

Ja akurat mam Radeona 4780, i w obecnej budzie mieści się na styk. Ale na to chyba nie ma dobrej rady.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 21 lut 2011, 18:52

Można wiedzieć jakie to nieciekawe właściwości ma olej transformatorowy?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 lut 2011, 18:59

Potrafi się spinać po pionowych powierzchniach, czyli mógł by sam wyleźć z obudowy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 21 lut 2011, 20:10

aktus pisze:Można wiedzieć jakie to nieciekawe właściwości ma olej transformatorowy?
no i takiej płyty już nie umyjesz :) , gdzieś widziałem DIY jak ktoś włożył całego kompa do akwarium i zalał olejem z biedronki :mrgreen:

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 21 lut 2011, 21:47

Hmm, jednak zdecydował bym się na wymianę zasilacza.
Cena, to do 150 z przesyłką chciał bym się wyrobić, a im mniej tym bardziej będę zadowolony. Za taką cenę to raczej nówki nie wytrzasnę, więc szukałem trochę na allegro i dosyć dużo jest, w tym Be guet, sporo chieftec i wykraczający nieznacznie Tagan 480W
[Klik]
Sprzęt to:
GA-M52L-S3
geforce 9600 GT 1gbddr3
2x po 2gb ddr2
amd athlon(tm) 64 x2 dual core processor 5200+ 2,71GHz
HDD 5400rpm 500gb
Nagrywarka Dvd (w sumie to już nie nagrywa ;P)
2x wentylator 92x92
no i myszka klawiaturka głośniki i tyle, raczej nie myślę o rozbudowie.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 14:28 przez LrPrl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 21 lut 2011, 23:20

timo66 pisze:no i takiej płyty już nie umyjesz :) , gdzieś widziałem DIY jak ktoś włożył całego kompa do akwarium i zalał olejem z biedronki :mrgreen:
Też to widziałem :D

ODPOWIEDZ