1. Wentylatorek w zasilaczu. Zasilacz firmy Mustang z wielkim Made in China wentylatorkiem który najgłośniej ze wszystkiego hałasuję i muszę go wymienić, ale nie wiem na jaki? Mam plany aby kupić jakiś dosyć wydajny i zmniejszyć napięcie z 12V na 10V, myślałem też nad podkładką sylikonową, ale raczej to nic nie da, wentylator jest przykręcany razem z grilem do obudowy zasilacza.
2. Wentylator na radiatorze karty graficznej, jest tego typu: http://www.zalmanshop.pl/galerie/c/chlo ... _151_k.jpg z gorszym wentylatorkiem na 3 śrubki przytwierdzony do radiatoram karta to Geforce 9600 GT i właśnie wentylator ma 2 kabelki i nie wiem czy karta graficzna steruje wentylatorkiem czy ma stałe obroty, jeżeli stałe, to myślałem nad zmniejszeniem napięcia też mniej więcej o 2V,
3. jako, że teraz mam temperatury przy prawie maksymalnym wykorzystaniu ok. 50*C(karta graficzna i procesor, HDD 35*C)
to chciał bym dać dodatkowy wentylatorek na tył obudowy idzie tam wentylator 92x92, i tutaj mam konkretny typ wentylatorka, "ARCTIC COOLING ARCITC FAN 9 PRO TC" z czujnikiem temperatury.
Chciał bym aby koszt pojedynczego wentylatorka nie przekroczył 20zł, a im taniej tym lepiej, nie muszą być ładne, chodzi mi tylko o wydajność i ciszę.
Wyciszanie dysku twardego, wydaje mi się być zbędne, ponieważ i tak zbyt dużo nie zdziałam, jedyne co mogę zrobić to dodać podkładki silikonowe.
Proszę komentować, wytykać błędy, dawać propozycję itp. itd.
Pozdrawiam!
PS: wymiary wentylatorów, rozstaw śrub i fotki dodam jutro.
//Edit
Wiem wiem, że to złom, ale na razie działa, wczoraj jak go rozkręcałem to faktycznie w środku bida piszczy, a estetyka... ale działa i jak padnie będę myślał o jakimś firmowym sprzęcie.Przede wszystkim wymień wyrób zasilaczopodobny na normalny zasilacz.