Siema.
Kupiłem sobie obudowę do dysku sieciowego (8level NAT-200R) i dysk. Mam to podłączone do routera Gigaset SE515. W ustawieniach routera mam coś takiego jak Virtual Servers i jest jakaś opcja ustawienia serwera FTP.
Moje pytanie brzmi, czy da się skonfigurować jakoś ten router, tak, aby był dostęp do zawartości dysku sieciowego po wpisaniu adresu IP?
Gigaset SE515 i ftp zewnętrzny
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
Może inaczej. Chciałbym się z dowolnego miejsca na świecie dostać do mojego zewnętrznego dysku sieciowego. Jakkolwiek. Jak wpisuje ftp://192.168.x.x to normalnie się loguje do ftp.
Pytam, bo chodzi mi o port. W routerze musisz przekierować w takim razie zapytania o tcp 21 z zewnątrz na wewnętrzne IP też na porcie tcp 21. Czyli mówiąc inaczej, chodzi o NAT. Polega to na tym, że z zewnątrz masz tzw. adres publiczny i gdy chcesz się dostać do dysku (z zewnątrz), router przekierowuje te zapytania do komputera w sieci LAN (adres lokalny, wewnętrzny).
Musisz znać swoje IP wewnętrzne, najlepiej w panelu routera na sztywno mu przypisz IP (po MAC), by zawsze był taki sam. Potem szukasz opcji NAT (zależy od routera) i robisz przekierowanie na porcie tcp 21 do adresu IP Twojego komputera (za NAT).
Nie znam tego dysku, dlatego napisałem o porcie tcp 21 (FTP). Gdyby to był np. dostęp przez WWW, to port będzie tcp 80.
Musisz znać swoje IP wewnętrzne, najlepiej w panelu routera na sztywno mu przypisz IP (po MAC), by zawsze był taki sam. Potem szukasz opcji NAT (zależy od routera) i robisz przekierowanie na porcie tcp 21 do adresu IP Twojego komputera (za NAT).
Nie znam tego dysku, dlatego napisałem o porcie tcp 21 (FTP). Gdyby to był np. dostęp przez WWW, to port będzie tcp 80.
- siekierzyński
- Użytkownik
port dostępu ftp dysku moge w nim dowolnie zmieniać. Podpowiedź, dobra, coś pokombinuję
[ Dodano: 2011-01-15, 00:11 ]
Coś cienko...
Port dysku sieciowego 1025.

Tu ustawiam niby to przekierowanie portów. Przychodzące IP - wszystko
Właściwie nie wiem co to jest..
To jest ciekawe, bo tam gdzie zaznaczyłem '0' czerwonymi kółkami, to tego nie da się zmienić.
jak wpisuje swój ip, to prosi o hasło i potem jest alert '421 Login incorrect.' a jak loguje się na wewnętrznym ip typu 192.168.x.x to wchodzi dobrze.
[ Dodano: 2011-01-15, 00:11 ]
Coś cienko...
Port dysku sieciowego 1025.

Tu ustawiam niby to przekierowanie portów. Przychodzące IP - wszystko
Właściwie nie wiem co to jest..
To jest ciekawe, bo tam gdzie zaznaczyłem '0' czerwonymi kółkami, to tego nie da się zmienić.
jak wpisuje swój ip, to prosi o hasło i potem jest alert '421 Login incorrect.' a jak loguje się na wewnętrznym ip typu 192.168.x.x to wchodzi dobrze.