Polecane podzespoły komputerowe

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2014, 19:28

Tak nowy konfig z uwzględnieniem listy RAMu. Ale tak pozostałem jednak przy mojej propozycji płyty głównej. Dla czego ? Zauważ, że masz 3 złącza pod karty graficzne, ale co z tego jak dwa z sobą kolidują i tak tam nie włożysz 3 lepszych kart bo są dwuslotowe, więc moim zdaniem szkoda dopłacać z taką płytę.
Znalazłem też kartę graficzna z Radeonem HD7750 2GB GDDR3, która, ma sporo złącz monitorowych. Nie wiem czy da cię skorzystać z wszyetkich na raz, ale na pewno jest to ciekawa alternatywa. Chłodzenie na CPU też znalazłem tańsze i Polskie, na procesor, powinno być dobre, i nie zająć dużo miejsca, trochę montaż skomplikowany, ale na stronie prodcenta jest film instruktażowy. UWAGA!! Kup sobie go z oryginalną pastą, zalecaną do niego.
Konfig wygląda tak.
Płyta Gigabyte G1.Sniper Z87 - 512zł
Procesor Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I74770K - 1225zł
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224 - 95zł
karta Graficzna Gigabyte Radeon HD7750 2GB DDR3 GV-R775OC-2GI 2x306zł = 612zl
Obrazek
Zasilacz Corsair VS 650W ATX 80 PLUS 120mm wentylator, EU version -220zł Powinien być dobry, nie wiem czy warto 600zl wywalać na ten co ty pokazałeś ?
dodatkowy twardziel Western Digital Black, 3.5'', 500GB, SATA/600, 7200RPM, 64MB -340zł Oprócz SSD warto mieć dodatkowy twardziej, który go odciąży, i na którym można trzymać śmieci w postaci plików tymczasowych.
Do tego dochodzi twoja obudowa 183zł
oraz dysk SSD 368zł

Razem daje to ok 4297zł
Przy czym jest to cena orientacyjna, bo trzeba sobie jeszcze jakieś 500zl doliczyć na dodatki, które pomineliśmy czyli DVD-ROM, przedłużacz ATX 8PIN, jakieś odatkowe wentylatory do obudowy, przy czym jak maja być ciche to polecam Noctua 120mm NF-P12-PWM ( NF-P12-PWM ) Oczywiście jeżeli 120mm ci starczy, jak większy to trzeba szukać.

Teraz sztuką nr 2, będzie to dobrze poskładać, i skonfigurować taki komputer, aby wycisnąć z niego moc :). Co najmniej dzień roboty od rana do wieczora, ja mojego składałem 6 godzin.

Matrix mój start ASUS wcale lepszego chłodzenia nie miał, twoja widzę przynajmniej ma radiatory na RAMach.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 19:35 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 sty 2014, 19:33

matrix pisze:Planujesz wbić się na giełdę?
A dlaczego nie popróbować sił? ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2014, 19:36

Wojtek pisze:
matrix pisze:Planujesz wbić się na giełdę?
A dlaczego nie popróbować sił? ;)
A po drodze będzie kopał kryptowlutę, tak jak ja ;).

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 sty 2014, 19:37

Tak pytam z ciekawości bo po tym co pokazałeś wszystko wskazuje na to że będziesz śledził wskaźniki.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 sty 2014, 19:52

kayron przekonałeś mnie do tej płyty głównej, masz rację lepiej dać jedną lub dwie karty które pokazałeś.
Co do zasilacza zależy mi na niezawodności więc tu jeszcze się zastanowię.
Nic nie napisałeś o pamięciach?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2014, 20:04

Aj faktycznie gdzieś mi umknęły w zestawieniu
Te RAMy miałem na myśli.
G.SKILL 4GB F3-2400C10Q-16GTX w tabeli specyfikacji, choć tam jest blad bo są 8GB a nie 4, chyba że na morelach mają blad ? Ale nie sądzę bo końcówka 16GTx oznacza 16GB.

Obrazek

Co do zasilacza, bardziej się bój przepięć w sieci, i zainwestuj w dobrą listwę zasilającą, i nie zapomnij aby gniazdo miało uziemniony bolec.
Niezawodność, to jest pojecie względne, jak zasilacz nie ma wentylatora, bo ten sajlent chyba nie ma, to nie wiesz co mu się dzieje, jak w normalnym stanie ci wiatrak, to lepsze zasilacze chyba nawet alarm zgłaszają ? Zresztą zastanów się nawet nad UPSem, jeżeli np. w przypadku, zaniku prądu możesz utracić jakieś ważne dane ?

Co do mojego konfiga, cóż, to jest tylko takie moje gdybanie, oparte na doświadczeniu, oraz, na takiej zdrowo rozsądkowej kalkulacji koszty/możliwości, ale nie dam głowy że w tym zastosowaniu, jest to rozwiązanie idealne, bo się tym nie zajmuję aż tak. tak samo te karty graficzne. Mogą się okazać strzałem w 10, ale też i nie, nie mam w domu 4 monitorów, aby test przeprowadzić, bo mój GTX770 tez pozwala 3 monitory podłączyć.
Na pewno nie postawisz tego w jeden dzień, i przygotuj się że pewne rzeczy wyjdą przy składaniu, brak kabelka, trzeba kupić to czy sramto. na pewno kup sobie do zasilacza przedłużacz ATX - 8PIN 30cm, od ręki go ciężko dostać, ja latałem 3 dni aby kupic do swojego kompa na zamówienie. Zaopatrz się w sklepie też w tzw, tututki, czyli opaski zaciskowe, oraz samoprzylepne uchwyty do nich, pozwoli to zapanować, na kablami w obudowie.
Jakby co to mogę jutro strzelić nawet pokazowy film,czy foty na co zwracać uwagę przy składaniu na moim kompie. Bo ja tam właśnie stosowałem zasady, dobrego montażu.

Jak byś chciał robić taką dogłębna analizę, konfiguracji tydzień, jeżeli nie dwa, szukanie testów, opinii, przeglądanie cenników, a na końcu i tak trzeba to wszystko zebrać do kupy, i popatrzeć na to z pewnym dystansem. A tak naprawdę, zawsze to będzie szukanie kompromisu, miedzy tym co byśmy chcieli, a tym co da się uzyskać, a najlepsze jest to że przewidzieć i uwzględnić wszystkiego sie nie da.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 sty 2014, 20:35

kayron pisze:Co do zasilacza, bardziej się bój przepięć w sieci, i zainwestuj w dobrą listwę zasilającą, i nie zapomnij aby gniazdo miało uziemniony bolec.
No jak to mówią to jest dla mnie oczywista oczywistość - mam takie skażenie zawodowe że sprawy bezpieczeństwa na 1 miejscu stoją.
kayron pisze:Co do mojego konfiga, cóż, to jest tylko takie moje gdybanie, oparte na doświadczeniu, oraz, na takiej zdrowo rozsądkowej kalkulacji koszty/możliwości, ale nie dam głowy że w tym zastosowaniu, jest to rozwiązanie idealne, bo się tym nie zajmuję aż tak. tak samo te karty graficzne. Mogą się okazać strzałem w 10, ale też i nie, nie mam w domu 4 monitorów, aby test przeprowadzić, bo mój GTX770 tez pozwala 3 monitory podłączyć.
To jest jasne że testy w różnych konfiguracjach zostaną zrobione i zdję sobie sprawę że nie wszystko może zagrać.
kayron pisze:Jakby co to mogę jutro strzelić nawet pokazowy film,czy foty na co zwracać uwagę przy składaniu na moim kompie. Bo ja tam właśnie stosowałem zasady, dobrego montażu.
To byłoby dobre pewnie nie tylko dla mnie ;)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 sty 2014, 20:44

kayron pisze:Niezawodność, to jest pojecie względne, jak zasilacz nie ma wentylatora, bo ten sajlent chyba nie ma, to nie wiesz co mu się dzieje, jak w normalnym stanie ci wiatrak, to lepsze zasilacze chyba nawet alarm zgłaszają ?
Ten zasilacz ma wentylator.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2014, 21:03

Wojtek pisze:
kayron pisze:Niezawodność, to jest pojecie względne, jak zasilacz nie ma wentylatora, bo ten sajlent chyba nie ma, to nie wiesz co mu się dzieje, jak w normalnym stanie ci wiatrak, to lepsze zasilacze chyba nawet alarm zgłaszają ?
Ten zasilacz ma wentylator.
A to mi się pomyliło, ale swego czasu jakaś firma wprowadziła zasilacz właśnie bez wentylatorów.
Jeżeli cie stać na taki zasilacz owszem można, tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy aby na pewno warto ?
U mnie w domu ja chodzę na 600W OCZ, a bart na moim starym 6 letnim CHIfteku 550W, który lata (do końca Listopada zeszłego roku) ciągną przetaktowaną bestię P4HT i na obu zasilaczach obecnie siedzą podobne konfigi z GTX770OC, który ssie moc. U brata jest I5 a u mnie I7, i daje to od ponad miesiąca rady bez problemu.
To jest jasne że testy w różnych konfiguracjach zostaną zrobione i zdję sobie sprawę że nie wszystko może zagrać
fajnie to brzmi :) jakbyś pracował w wielkim markecie z częściami i mógł testować co chcesz :).
Też tak chcę.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 sty 2014, 21:15

kayron pisze:fajnie to brzmi jakbyś pracował w wielkim markecie z częściami i mógł testować co chcesz .
Bo tak będzie ale tylko w zakresie grafiki i ilości podłączonych monitorów. Reszta raczej musi być dobrana bez pudła.
Jeszcze taki zasilacz wyszukałem http://www.morele.net/zasilacz-thermalt ... eu-457091/ - wydaje się też ciekawym wyborem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2014, 21:21

Wojtek pisze:
kayron pisze:fajnie to brzmi jakbyś pracował w wielkim markecie z częściami i mógł testować co chcesz .
Bo tak będzie ale tylko w zakresie grafiki i ilości podłączonych monitorów.
Te monitory tak z drogi obawiam się ci nie ruszą. Do tego potrzebny prawdopodobnie będzie specjalny program do zarządzania nimi, o którym już wspominałem. Chyba że masz takie, możliwości że na spokojnie sobie na cały dzień przy temu przysiądziesz, i będziesz tym bawił.
Jeżeli się uda daj znać. Jedna taka karta teoretycznie obsłuży 4 monitory, 1 przez DSUB, 1 przez HDMI, i 2 przez DVI. Czyli jedn z 4 monitorów musiałby mieć HDMI.
Jeszcze taki zasilacz wyszukałem http://www.morele.net/zas...50pcgeu-457091/ - wydaje się też ciekawym wyborem.
Raczej odradzam.
A. Nie znam tej marki.
B. Jak dla mnie ma jedna wadę, przewody zasilające są na stałe.
C. Certyfikat 80 plus, jest raczej niewiele wart, w EUROPIE, bo jak mnie pamięć nie myli dotyczy sieci w USA czyli 110-120V. A właściwie też niewiele określa.
D. Brak opinii o produkcie.

Jak nie robi ci różnycy te 400zł, to spokojnie możesz wybrać ten zasilacz, co podałeś pierwszy.
Zasilacz Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold, 12.8 dB
Ma naprawdę dużo dobrych opinii na sklepie.
Tu masz jego test:
http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/b ... -3810.html
Naprawdę dobrze wyposażony sprzęcior, tylko zauważ ile miejsca zajmuje w obudowie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 sty 2014, 0:39

kayron, przejściówki DVI -> HDMI działają zawsze. Przejściówki w drugą stronę działać będą jeśli sygnał HDMI nie będzie szyfrowany oraz sposób kodowania audio będzie kompatybilny z monitorem.

Dla kart graficznych nie powinno być problemu, sygnał HDMI nie powinien być kodowany. A większość monitorów umie olać pakiety audio i działają normalnie, tylko niewielka część monitorów nie trawi pakietów audio i trzeba je wyłączyć w oprogramowaniu do karty.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 6:44

Czy w przypadku płyty Gigabyte G1.SNIPER M5 da się użyć dwóch kart grafiki dwuslotowych, mam wątpliwości co do złącza PCIEx8 które jest na brzegu płyty czy nie będzie kolidowało z obudową?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 sty 2014, 6:47

kayron pisze:G.SKILL 4GB F3-2400C10Q-16GTX w tabeli specyfikacji, choć tam jest blad bo są 8GB a nie 4, chyba że na morelach mają blad ? Ale nie sądzę bo końcówka 16GTx oznacza 16GB.
W specyfikacji jest F3-2400C10 D-16GTX a na morelach F3-2400C10Q-16GTX czym się to różni w praktyce?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sty 2014, 8:15

Wojtek pisze:
kayron pisze:G.SKILL 4GB F3-2400C10Q-16GTX w tabeli specyfikacji, choć tam jest blad bo są 8GB a nie 4, chyba że na morelach mają blad ? Ale nie sądzę bo końcówka 16GTx oznacza 16GB.
W specyfikacji jest F3-2400C10 D-16GTX a na morelach F3-2400C10Q-16GTX czym się to różni w praktyce?
Na morelach też jest wersja D, czyli wyjaśniła się rozbieżność z tabeli. Ale oba zestawy maja te same Timingi więc nie powinno być problemu.
http://www.morele.net/pamiec-g-skill-tr ... o_spo=true
A różnią się cenną i tym: czyli jest konfiguracja 4x4GB. Na liście jest wersja Q, a nie D, ale nie powinno mieć to znaczenie, literka oznacz Q-Quadro czyli 4, D - dual czyli dwie kości.
Obrazek
Czy w przypadku płyty Gigabyte G1.SNIPER M5 da się użyć dwóch kart grafiki dwuslotowych, mam wątpliwości co do złącza PCIEx8 które jest na brzegu płyty czy nie będzie kolidowało z obudową?
Złącze ci nie będzie kolidowało z obudową, bo nie ma jak. Co najwyżej mogłaby kolidować 3 karta tam włożona. zresztą co do obudowy, to jeszcze napisze parę ciekawych uwag przy opisie mojej.

ODPOWIEDZ