Napięcia z CPUID HM - jak rozumieć ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 sty 2014, 18:07

Ja jestem wierny AMD bo moim zdaniem wydajnościowo, jest porównywalne do Intela a cena niższa. Po drugie nie składam kompa żeby go wyżyłować z parametrów, a jeśli już chodzi o OC to zdaje się że właśnie na procku AMD osiągnięto rekord podkręcania.
rezasurmar pisze:Możesz spokojnie wsadzić jakiegoś Phenoma II 955, ewentualnie poczekać aż spadnie z ceny FX-8230.
Dzięki rezasurmar, gdy będę chciał zmienić procesor z pewnością wezmę Twoją sugestię pod uwagę.
Na razie bardzo chciałbym zmienić zasilacz, dorzucić 4G ramu i wsadzić lepszą kartę grafiki. Zobaczymy czy fundusze pozwolą.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 sty 2014, 18:43

Wiesz, jak ktoś kupuje 2x droższego intela, a do tego najtańszą płytę i jakiś kiepski zasilacz po to by mieć więcej cyferek w benchmarku to ja nie mam pytań.

A niestety dosyć często jestem światkiem takich ulepków, byle tylko był procek intela bo podobno najwydajniejszy jest :P.

Wiesz dla mnie płacić za 3770k by mieć 10% więcej FPSów w grach w które i tak nie gram jest totalnie bez sensu, ale jeżeli ktoś tylko gra to np. zestaw na jakimś 3570, czy nawet tańszych wystarczy. Tylko wtedy nie szajs płyta z asroka za 200zł.
Chodzi o to by patrzeć na komputer jako całość, a nie wsadzić wypasiony proc, czy grafikę opierając się na najtańszej płycie i zasilaczu, byle tylko to włączyć.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2014, 18:50

A niestety dosyć często jestem światkiem takich ulepków, byle tylko był procek intela bo podobno najwydajniejszy jest :P
Wczoraj byłem świadkiem takiego upadku, aczkolwiek był on już wiadomy 2 miesiące temu, po rozmowie z delikwentem. Najtańsza płyta na B87, Pentium, i teraz jęk że dyski twarde maja mała wydajność. a jak ma być jak połowa kanałów SATA to jeszcze wersja 3Gb. Ale liczy się komp na INTELu. Najlepszy motyw, że w planach jest I5 na tej płycie ?

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 sty 2014, 18:53

No niestety, dlatego osobiście nie rozumiem tego fenomenu Intela. Owszem masz nieograniczony budżet świetnie, bierz i7 na wypasie, ale sam składając zestaw za cenę 4770k+porządna płyta, mam na AMD, porządną płytę, dobry i wydajny 8 rdzeniowiec 16GB ramu i jeszcze na SSD starczyło prawie :lol:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2014, 19:04

Wszystko zależy, od gustu, oraz jak kto sobie poustawia, priorytety.
Ja tam dobrze znam platformie INTELa dla tego nie chciałem w ciemno brodzić na gruncie AMD.
Zależało mi też na mniejszym poborze energii, jak nie meczę maksymalnie CPU. Na 800MHz da się używać sensownie Windowsa na I7, dodatkowo jako wieloletni posiadacz P4HT, mam co nieco programów pod to, więc, i z tego troszeczku skorzystać umiem, choć to głównie pierdółki.
Ale jak mam odpalony kompilator, programator do PICa, otwarte z 3 PDFy naraz, do tego oscyloskop wpięty online pod kompa, i gra muzyczka Z YouTuba, i elportal na wierzchu 2GHz juz są potrzebne ;).
Najgorszy scenarusz, jak ktoś chce bardzo dużą wydajność, a małe pieniądze.Potem powstają konfigi typu I5, na płycie za 200zł, i rzeka lamentowych łez, bo czemu to nie ma tyle FPSów, ile pokazują na PCLabie.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 19:21 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 sty 2014, 19:11

Haha, ot właśnie.
U mnie gdyby nie rendering i obróbka zdjęć, to nadal wystarczał by mi C2D E7400@3.5Ghz

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2014, 19:25

Prawda taka że na razie, rozgryzam nowy sprzęt, i nie potrafię jeszcze do oporu go wyssać,ale w planach jest wirtualna maszyna z WIN XP, bo niestety muszę też odpalić pewne programy które na WIN7, nie zaskoczą, więc, obciążenie będzie sukcesywnie rosło.
pomijam gry, ale gram okazyjnie, i tak z ciekawości co jakiś czas.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2014, 19:30

kayron pisze: bo niestety muszę też odpalić pewne programy które na WIN7
hmm ja na win7 odpalałem stare programy i wszystko działało, mało tego obecnie na win8.1 te same programy dalej działają ale być może korzystasz z jeszcze starszych.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 sty 2014, 19:34

Tzn. Tak same programy działać będą na WIN7. Tylko ich instalatorów nie da się odpalić, i to jest ten fake. I fakt niektóre są leciwe, nie wiem czy nawet nie więcej niż 10 lat mają, np. do sterowników PLC.

ODPOWIEDZ