IDE od dysku 2,5"

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 18 wrz 2007, 6:20

500mA to dużo jak na USB. To może być problem. Jeśli jest taka możliwość, użyj zasilacza zewnętrznego. Widzisz, PC widzi dysk na samym początku, a właściwie widzi konwerter, ale gdy dysk rusza, prąd pobierany wzrasta i na USB odcinane jest najprawdopodobniej napięcie.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 18 wrz 2007, 14:03

Sagittarius pisze:500mA to dużo jak na USB. To może być problem. Jeśli jest taka możliwość, użyj zasilacza zewnętrznego. Widzisz, PC widzi dysk na samym początku, a właściwie widzi konwerter, ale gdy dysk rusza, prąd pobierany wzrasta i na USB odcinane jest najprawdopodobniej napięcie.
Ale mam kabel na dwa gniazda USB. Zresztą już raz podłączyłem tak, że komp mi go odłączył bo za dużo prądu przepływało przez USB, ale zostałem o tym poinformowany (okienko w dolnym prawym rogu). Także przekroczenie prądu nie wchodzi tu na pewno w grę. Zresztą ten dysk działa jakieś pół minuty, potem jest wykrywany przez komputer i po ok. 20 sekundach z powrotem go nie widać.

Pozdro ;)

[ Dodano: 2007-09-18, 19:22 ]
Problem udało mi się już usunąć, dysk po prostu nie współpracuje z takimi przejściówkami :sad: Szkoda...

ODPOWIEDZ