Nie czytałem poprzednich postów, przeglądam w biegu.
1. Trzymaj F8 przy włączaniu laptopa, i odpal Turbo Pascala z poziomu DOS'a.
Sprawdź, czy problem występuje dalej.
2. Jeśli działało na jednym kompie, na laptopie nie, sprawdź ścieżkę docelową - czy ją podajesz, czy nie, jeśli podajesz samą nazwę pliku, skompilowane exe musi znajdować się w tym samym katalogu co plik, który chcesz otworzyć.
Bawiłem się kiedyć TP, robiłem programy wykorzystujące operacje na plikach.
Turbo Pascal
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam...
Ja mam ten sam problem. Też mam Toshiba T2130T i też nie mogę wykonywać operacji na plikach. Turbo Pascal-a zainstalowałem na dwóch kompach tego samego i oczywiście pracuje pod DOS-em. Może to wina DOS-u?? Bo na tym nowszym działa a na laptopie nie.
---------
Pewne nazwy własne jak i pewne skróty piszemy z dużych liter. ZbeeGin
Ja mam ten sam problem. Też mam Toshiba T2130T i też nie mogę wykonywać operacji na plikach. Turbo Pascal-a zainstalowałem na dwóch kompach tego samego i oczywiście pracuje pod DOS-em. Może to wina DOS-u?? Bo na tym nowszym działa a na laptopie nie.
---------
Pewne nazwy własne jak i pewne skróty piszemy z dużych liter. ZbeeGin
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez PiotrekEl, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Nie rozumiem użycia dyrektywy kompilatora {$i-}. O ile mi wiadomo to dyrektywa {$i} jest dyrektywą parametryczną a nie przełącznikową i wymaga parametru w postaci nazwy pliku. składnia wygląda następująco {$i nazwa-zbioru}. dołącza zbiór źródłowy do kompilowanego programu. Nie można więc jej przełączać znakami +/-
[ Dodano: 2007-10-12, 23:28 ]
Pomyłka dyrektywa może być stosowana jako przełączana dla funkcji IOresult
{$i-}
reset(plik);
{$i+}
if IOResult <> 0
then rewrite(plik);
Jest jeszcze taka zmienna modułu DOS jak DosError którą można uzyskać podobny efekt.
Nie rozumiem użycia dyrektywy kompilatora {$i-}. O ile mi wiadomo to dyrektywa {$i} jest dyrektywą parametryczną a nie przełącznikową i wymaga parametru w postaci nazwy pliku. składnia wygląda następująco {$i nazwa-zbioru}. dołącza zbiór źródłowy do kompilowanego programu. Nie można więc jej przełączać znakami +/-
[ Dodano: 2007-10-12, 23:28 ]
Pomyłka dyrektywa może być stosowana jako przełączana dla funkcji IOresult
{$i-}
reset(plik);
{$i+}
if IOResult <> 0
then rewrite(plik);
Jest jeszcze taka zmienna modułu DOS jak DosError którą można uzyskać podobny efekt.
A może by jakieś źródełko czy cosik podobnego? Może screen z wyświetlonym błędem? Jak do tej pory wiadomo tylko, że napisałeś program i że on nie działa jak powinien bo nie potrafi odczytać pliku. Z przykrością muszę stwierdzić, że to forum jest ściśle związane z elektroniką a nie z wróżbiarstwem.
Jeśli nie chcesz podawać całego kodu, to chociaż podaj co naskrobałeś w uses i chociaż funkcję/procedurę w której następuje próba odczytu z tego pliku.
Jeśli nie chcesz podawać całego kodu, to chociaż podaj co naskrobałeś w uses i chociaż funkcję/procedurę w której następuje próba odczytu z tego pliku.