HP 6000 system nie bootuje - czy to już jest koniec?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 sie 2010, 20:49

To nie dokładnie przeczytałeś
Programem biosowym sprawdziłem RAM - OK , HDD- OK
Laptop "zdechł" z dnia na dzień przez co wykluczyłem uszkodzenie HDD, podparłem się testem HDD programem biosowym , jak i faktem że w 100% sczytałem dane odpalając system z pamięci wymiennej botowalnej z portu USB [ zwane pendrivem].
kris74 pisze:A dysk sprawdź na innym komputerze, bo mało prawdopodobne aby bateria blokowała laptopa.
wcale nie jest to mało prawdopodobne- problem jest bardziej poważny i częsty niż się to niektórym osobom wydaje . Jest to zarazem bardzo dobry sposób nakręcania interesu, bo oryginalny akku do tego laptopa [ a wcale nie jest jakiś specjalny ] kosztuje do nawet 500PLN [ sam koszt najtańszych ogniw to ponad 200PLN, firmowych prawie 300PLN].

Inną sprawom jest fakt że Wyskakujący błąd →ACPI← wskazuje na błąd w zasilaniu, więc jedyną podstawą do podejrzewania że to HDD jest uszkodzony to że, sczytanie danych jest nie możliwe , co jest nieprawdą. :twisted:

ps: przy zmodyfikowanej/uszkodzonej tablicy były by inne objawy - co już "przetestowałem" :mrgreen:

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 27 sie 2010, 10:31

Ok. Jednej rzeczy nadal nie zrobiłeś, sprawdź dysk technologią smart, lub jak nie możesz podłącz inny dysk. Jestem pewien że na twoim dysku mogą być dwa błędy: 05 i C5, albo będzie jeden z nich albo oba naraz. Miałem dokładnie podobny problem na emachine E520 i compaqu niestety nie pamiętam modelu, ale w obu przypadkach były to dyski sata i laptopy były młodsze od twojego.Przy tych błędach dało się z czytać wszystkie dane, ale start systemu był nie możliwy, choć czasem udało się go uruchomić. A że zasilasz laptopa z zasilacza to powinien chodzić normalnie, producent może co najwyżej zabezpieczyć akumulatory przed próbą naprawy czy regeneracji.

ODPOWIEDZ