Montowanie chłodzenia wodnego do laptopa

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
kilos_kw
-

Montowanie chłodzenia wodnego do laptopa

Post autor: kilos_kw » 15 lis 2020, 14:59

Czy jest mozliwosc zamontowania chlodzenia wodnego do laptopa gamingowego. Mam problem z throttlingiem. Chcialbym z niego wiecej wycisnac. Moze juz bylby mniej mobilny ale szybszy. Na zdjeciu mam wnetrze mojego laptopa na drugim chlodzenie ktore trzeba byloby zamontowac na grafike i procesor. Ale bezposrednio czy dokleic do tego miedzianego radiatorka. Ktos sie bawil w takie rzeczy? Jest jakis pomysl zeby to zamontowac? Czym to zasilić?
Załączniki
20201115_145136.png
20201115_145216.png

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Re: Montowanie chłodzenia wodnego do laptopa

Post autor: KrzysiekK » 17 lis 2020, 21:24

Jeśli chłodzenie ma poprawić chłodzenie laptopa to powinno być zamocowane bezpośrednio na procesorze i chipsecie karty graficznej. Chodzi o jak najlepsze przewodnictwo ciepła prosto z procesora i chipsetu VGA do układu chłodzenia. Odbiór ciepła z miedzianego radiatora może być obarczony małą sprawnością w przekazywaniu ciepła z uwagi na słaby kontakt między miedzianym radiatorem i chłodzeniem wodnym.

Druga sprawa to montaż mechaniczny, czy uda się to wszystko ze sobą odpowiednio zmontować i nie uszkodzić przy okazji laptopa i nie zalać go wodą! Także ważne jest przywrócenia w razie potrzeby laptopa do stanu sprzed przeróbek.

Co do zasilania wentylatora chłodzenia wodnego, trzeba sprawdzić jaki jest pobór prądu przez wentylator. Jego napięcie zasilania to prawdopodobnie 12V. Najbezpieczniej wykorzystać zewnętrzny zasilacz. Nieumiejętna ingerencja w obwody elektroniczne laptopa może zakończyć się jego uszkodzeniem.

Może sprawdzi się podstawka chłodząca pod laptopa?

ODPOWIEDZ