Jaka drukarka do użytku domowego?
Jaka drukarka do użytku domowego?
Mam dylemat jaką drukarkę kupić? Wymagania dla tej drukarki to laserowa monochromatyczna, możliwość kopiowania i druk dwustronny, w miarę tania eksploatacja. Używanie w warunkach domowych przez nauczycielkę więc dość dużo drukowania i kserowania. Nawinęły mi się dwa modele: Brother DCP-L2500D http://www.brother.pl/printers/all-in-o ... d#overview i Brother DCP-1510E (ta nie ma druku dwustronnego) http://www.brother.pl/printers/all-in-o ... /dcp-1510e
Czy ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia na ich temat lub może inne sugestie w tej półce cenowej? Chodzi też o koszt tonerów i eksploatacji (bęben tak widzę z przeliczeń powinien wystarczyć tak na 3 - 4 lat w przypadku tych dwóch drukarek).
Czy ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia na ich temat lub może inne sugestie w tej półce cenowej? Chodzi też o koszt tonerów i eksploatacji (bęben tak widzę z przeliczeń powinien wystarczyć tak na 3 - 4 lat w przypadku tych dwóch drukarek).
Druk, skanowanie ok, funkcja druku dwustronnego bezcenna szczególnie jak drukarka jest na dole pod biurkiem, funkcja kopiarki też w porządku tyle że ze słabych materiałów jest gorzej - być może pismo ręczne długopisem trzeba by z jakimiś specjalnymi nastawami. Do tej pory miałem Lexmark E321 i ta jest lepsza, nie wiem jak z wydajnością bo jeszcze na "rozbiegówce" lecę.
-
Pawel 3Pik
- -
- Kontakt:
Ja posiadam 2 egzemplarze HP Deskjet Ink Advantage k209a od ponad 2 lat. Ogólnie jestem zadowolony. Dużym plusem są naprawdę niskie koszty eksploatacji. Za komplet oryginalnych płacę niecałe 80 złotych. Nie mam zastrzeżeń do jakości wydruku. Jedyny problem, jaki pojawił się przez ten czas, to drobne uszkodzenie podajnika papieru, ale udało się to niedrogo naprawić.
Zdecydowanie nie polecam takiego połączenia. Dwa urządzenia to dwukrotnie większa szansa na awarię.Por pisze:Najlepiej połączenie drukarki z skanerem. Nie potrzeba wtedy 2 urządzeń. Wcale to tak drożej nie wychodzi.
Jako przykład mogę podać trzy skanery które odzyskałem z urządzeń wielofunkcyjnych oraz dwie drukarki z uszkodzonym skanerem których nie udało się naprawić.
1. Mimo braku całego mechanizmu drukarki i 70% obudowy, reakcja sterownika sprowadza się zgłoszenia błędu drukarki i zawieszenia się przy pierwszej próbie kserowania. Tak długo jak korzystam wyłącznie ze skanera, mogę bez problemu kontynuować pracę.
2. Wystarczy że uszkodzi się jeden z elementów optyki skanera, elektronika sterująca odmawia dalszej współpracy i praktycznie drukarka staje się bezużyteczna - po każdym resecie można wydrukować tylko jedną kartkę.
A ja mam zintegrowaną ze skanerem drukarkę. Epson L365. I zadowolony jestem bardzo. Korzystam od jakiegoś czasu i generalnie nie ma powodów do narzekań. Wydruk dobry, tusze tanie - czego chcieć więcej. Epson co jakiś czas ma promocje - teraz ma promocję cashback gdzie zwracają nawet do 240 zł kosztów zakupu.
-
januszpanek
- -
- Kontakt: