Jaki komputer dla studentki?
Jaki komputer dla studentki?
Witajcie! Mam dość konkretne pytanie. Jestem zielona w tym temacie. Chcę siostrze kupić na urodziny laptopa. Idzie ona w tym roku na studia i na pewno będzie jej potrzebny komputer. Jaki powinnam wybrać? będzie jej potrzebny głównie do nauki, pisania prac itp. (tak se wmawiam :p). Cenowo nie więcej niż 2500 tys. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
Nie będę polecał konkretnego modelu bo za mało sprzętu przeszło przez moje ręce, ale spróbuję podsunąć kilka rozwiązań.
Po pierwsze musisz ustalić potrzeby siostry. Dowiedz się i napisz nam o jaki kierunek studiów chodzi.
Po pierwsze musisz ustalić potrzeby siostry. Dowiedz się i napisz nam o jaki kierunek studiów chodzi.
- Dla studiów typowo inżynierskich (np. fizyka, informatyka, inżynieria budowlana) potrzebne są dobre podzespoły (tak by na komputerze dało się np. odpalić symulację) i duża rozdzielczość ekranu. Sama jakość ekranu to cecha drugorzędna.
- Jeśli coś związanego z grafiką/sztuką, to szukaj wyłącznie w dziale "Tablet-PC" czyli "komputerach typu tablet". Chodzi o to by sprzęt miał bebechy normalnego laptopa plus dało się po nim rysować za pomocą specjalnego rysika. 99% takiego sprzętu jest oznaczona logiem "Wacom Penabled". Typowe komputery (nie polecam bo nigdy nie miałem w rękach) to np. Lenovo X201T albo Fujitsu T5010. Oba możesz kupić jako używane, spokojnie zmieścisz się w budżecie. Do kompletu dwie recenzje: https://www.youtube.com/watch?v=jVAl9eu6Jlk i https://www.youtube.com/watch?v=scagjUMFJFk
- W każdym innym przypadku, polecam kilkuletnie używane laptopy dell, szczególnie modele z metalową obudową. Wydajnością nie grzeszą, ale są praktycznie nie do zdarcia. Na początku wymieniasz stary dysk HDD na SSD i dokupujesz nowy akumulator, a sprzęt powinien przetrwać do końca studiów.
Ja mam Lenovo i dają radę. jeśli potrzebuje komputer na studia ( w domyśle bedzie go nosic w torbie) to warto zwrócic uwagę na jego rozmiar i wagę. Ja mam mega ciężki i załuje - mogłam sobie kupic jakis leciutki. Zwłaszcza ze na studia jedyne czego potrzebowałam to był word i excel
wiec wymagania srzetowe jakos dawały rade haha