Odpadnięty radiator...

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Spanner
Użytkownik

Odpadnięty radiator...

Post autor: Spanner » 18 paź 2012, 17:28

Witam. Obczajcie akcję: gram sobie spokojnie w gothic II a dokładniej tłuczę pręty na kowadle. Nagle łup, brzdęk a sekundę później komputer jest już w trakcie ponownego uruchamiania. Zniesmaczony wyłączam go od prądu i idę spać. Dziś włączam go sobie znowu i nagle wyłącza się. Przy próbie ponownego uruchomienia wyłącza się zanim jeszcze się zdąży załadować. Odkręcam obudowę a tam:

Obrazek

No i teraz jest problem bo od tego plastiku przykręconego wokół procesora urwał się jakiś wichajster . ten plastik przy radiatorze też nie wiem czy jest kompletny, bo z jednej strony jest jakby zaczep a z drugiej nie czy ma być?

Obrazek

Z tej jest dobrze

Obrazek

Z tej już nie...

Obrazek

Obrazek

No i teraz pytania

Czy dam radę coś takiego kupić i jak to się nazywa? Czy muszę kupić cały komplet z radiatorem czy samo to trzymadło? Ile może to kosztować. No i co zrobić jak tego nigdzie nie kupię...

PS procesor AMD athlon 3000+

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 paź 2012, 18:31

A czy ta część przykręcona do płyty to jest element zestawu radiatora, czy płyty? Nie sądzę, żeby dało się to oddzielnie kupić. Jednak zawsze możesz wykombinować jakiś inny sposób przymocowania radiatora do procka.

Te radiatory z tego co pamiętam jakoś strasznie mocno są dociskane. Za czasów jak jeszcze składałem jakiegoś peceta od czasu do czasu to dziwiłem się, jak płyta główka wytrzymuje takie naprężenia. Czasem jak zamontowałem radiator na procka to z płyty robiła się taka miska, że prawie dotykała ona blachy obudowy... więc jakoś nie dziwię się, że w końcu coś nie wytrzymało.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 paź 2012, 19:01

Tego rodzaju ramki można kupić na znanym serwisie aukcyjnym. Najlepiej chyba szukać po rodzaju podstawki procesora. Czasami też w zestawie z radiatorem jest kilka mocowań dla różnych rodzajów procesorów lub płyt głównych.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 paź 2012, 14:56

Jest super. W sklepie komputerowym przy przejściu pod piastowską w Bielsku-Białej nabyłem takie coś za 10zł. Jedyna różnica to to ze jest mocowana na kołki, ale i tak je wywaliłem i przykręciłem tak jak było śrubami, bo nie miałem ochoty na odkręcanie całej płyty głównej by wymienić płytkę pod nią. Przed zamocowaniem procesor wysmarowałem pastą co by mu się za ciepło nie zrobiło :razz: . I teraz wszystko działa, mam nadzieje ze to mocowanie prędko nie puści, w sumie stare ponad 10 lat wytrzymało. zresztą ten komputer to niedługo będzie zabytek i tak, ma tylko 1,8GHz procek, gdyby ktoś 5 lat temu powiedział że w telefonach będą procki 2,3 razy silniejsze to bym go wyśmiał. Ale mi ten komputerek wystarcza.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ