Nie działa kamerka internetowa

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Nie działa kamerka internetowa

Post autor: Ertew » 20 lip 2011, 19:52

Dwa lata temu dostałem poważnie nadpalony laptop hp Pavilon i postanowiłem odzyskać z niego co się da. Jednym z odzyskanych elementów jest kamera internetowa wbudowana w tego laptopa.
Po czwartej próbie podłączenia jej do USB trafiłem właściwą kombinację, została wykryta jako HP Webcam i nawet okazała się sprawna :mrgreen:

Dzisiaj podłączyłem ją do innego komputera i system wywalił błąd 'Nie rozpoznano urządzenia USB'. W systemie zgłasza się jako USB\VID_0000&PID_0000\5&C465F0C&0&3 co na pewno nie jest prawidłowe. Komputer to hp sff d530, system XP prof.
Próbowałem na każdym porcie tej kamerki i tak samo nie działa, następnie sprawdzałem inne urządzenia i działają na każdym porcie.

Sprawdziłem ją jeszcze raz na 3 innych komputerach i wszystkie nadal ją poprawnie rozpoznają. W jednym zgłasza się jako USB\VID_04F2&PID_B023\SN0001, reszty nie spisywałem.

W internecie nie znalazłem pomocy, bo kto normalny wyciąga kamerę z laptopa.
Czy macie jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 20 lip 2011, 20:58

Sterowniki zainstaluj do kamerki :)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 20 lip 2011, 21:04

Jakieś sterowniki są w systemie, jednak ani tych ani innych nie da się zainstalować ponieważ kamerka się nie zgłasza w systemie jak należy.

Na innych kompach z XP działa bez sterowników.

Z ciekawości podłączyłem tą kamerę do starego kompa z win98, ten poprawnie wykrył kamerę i poprosił o sterowniki.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 21 lip 2011, 4:57

Warto sprawdzić ustawienia urządzeń USB w panelu sterowania (oszczędzanie energi itp. we właściwościach) Jakie są typy portów USB1.1 czy USB2 w komputerze. Czy są sterowniki producenta do płyty urządzeń na płycie głównej i czy są zainstalowane (po instalacji Windows mogą być sterowniki ale dopiero instalacja oprogramowania producenta zapewnia pełną funkcjonalność). Czy nie został wy-edytowany klucz w rejestrze blokujący określony typ urządzeń USB choćby przez jakieś oprogramowanie blokujące, tak jak się blokuje dostęp komputera do urządzeń MSD (dyski przenośne). Niektórzy producenci komputerów nie trzymają się standardów. Może wystarczy odinstalować urządzenie ->menadżer urządzeń->urządzenie->Odinstaluj i system poprosi o sterowniki lub sam poprawnie je zainstaluje.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 lip 2011, 20:00

Więc płyta główna wymaga sterowników producenta, bez nich USB, bez nich nie chce działać.
Mam 6 portów 2.0, oszczędzanie energii przełączyłem ale nadal bez zmian.
System był XP SP2 świeżo zainstalowany (kilka dni temu) i nie chciało działać, później aktualizacja do SP3 i bez zmian.

Odpaliłem Ubuntu livecd, ten bez problemu obsłużył płytę główną i USB ale kamerka też nie chce działać.

Nie wiem co można z tym zrobić :sad:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 lip 2011, 14:17

Ertew pisze:Odpaliłem Ubuntu livecd, ten bez problemu obsłużył płytę główną i USB ale kamerka też nie chce działać.
a w jakim programie sprawdzałeś kamerkę ?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 lip 2011, 17:51

Skype działa z inną kamerką i z kartą TV.
Tej kamerki z laptopa nie widzi, więcej niestety nie umiem sprawdzić.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 06 wrz 2012, 18:12

Pożyczyłem kamerkę znajomemu, dzisiaj wróciła z urwanym jednym z przewodów D+ albo D-. Oglądając prowizoryczne lutowani naszła mnie myśl, co by było gdyby zamienić D+ i D- miejscami. Jak pomyślałem tak zrobiłem i o dziwo komputer dalej wykrywa kamerę :shock:
Szybki test i okazuje się, że wszystkie komputery w moim zasięgu poprawnie wykrywają tą kamerę, ten felerny też :o :smile: :grin: :mrgreen:

W związku z tym problem niedziałającej kamerki uważam za zamknięty, a tytułowe pytanie zmieniam z:
'Dlaczego kamerka nie chce działać'
na: 'Jakim prawem działała'.

I na deser trzy zdjęcia recyklingu.
Obrazek Obrazek Obrazek
p.s. do normalnej pracy to ma obudowę po spalonej kamerce internetowej.

ODPOWIEDZ