zdejmowanie obudowy asusa
zdejmowanie obudowy asusa
Witam, ostatnio chciałem przeczyścić swojego lapciaka (asusa z serii K50AB), miałem jednak problem ze zdjęciem obudowy. Odkręciłem wszystkie śrubki, wszystkie zatrzski na obrzeżach odpyknęły ale obudowa nie chciała się zdjąć, wyglądało jakby został jeszcze jeden zatrzask na środku pod klawiaturą, który nie chciał puścić. Mocowałem się doś długo ale nic z tego. Może ktoś ma podobny model i sobie poradził ?
Ja właśnie 2 dni temu rozkręcałem ASUSa serii F5 , około 50 śrubek by dostać się do zalanej płyty głównej. Najczęściej niewidoczne śrubki to:
-przy napędzie DVD [ należy mechanicznie wysunąć napęd, zdjąć nakładkę, wsunąć go i można odkręcić 2-3 śrubki]
-pod klawiaturą , 3-5 śrubek [ należy od strony matrycy podważać klawiaturę, są widoczne 3-4 zatrzaski ]
-pod składaniem/zawiasem matrycy [ należy odkręcić osłonkę przejścia wiązki do matrycy , wyjąć wtyczkę , odkręcić spodnie śrubki matrycy, wyjąć mocowania matrycy - wtedy możemy odkręcić ta ostatnią śrubkę ]
-czasami należy odkręcić z płyty głównej tulejki dystansowe, podtrzymujące np. kartę bezprzewodową - spotkałem się z tym w laptopach HP
-przy napędzie DVD [ należy mechanicznie wysunąć napęd, zdjąć nakładkę, wsunąć go i można odkręcić 2-3 śrubki]
-pod klawiaturą , 3-5 śrubek [ należy od strony matrycy podważać klawiaturę, są widoczne 3-4 zatrzaski ]
-pod składaniem/zawiasem matrycy [ należy odkręcić osłonkę przejścia wiązki do matrycy , wyjąć wtyczkę , odkręcić spodnie śrubki matrycy, wyjąć mocowania matrycy - wtedy możemy odkręcić ta ostatnią śrubkę ]
-czasami należy odkręcić z płyty głównej tulejki dystansowe, podtrzymujące np. kartę bezprzewodową - spotkałem się z tym w laptopach HP