HP550 padająca bateria

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

HP550 padająca bateria

Post autor: Luminofor » 23 cze 2011, 18:08

Witam, mam taki problem:
mam laptopa HP 550 i na co dzień korzystam z niego na zasilaczu przy włożonej baterii. Dzisiaj pierwszy raz od wielu miesięcy odłączyłem zasilacz żeby się przenieść z laptopem na łóżko i po 3 minutach bateria padła i laptop się wyłączył. Podłączyłem do laptopa kabel zasilający na ok. godzinkę, odłączyłem i znowu to samo. potem jeszcze raz. Ładuje się dość nietypowo, bo przez ok. 5-10minut pokazuje 0%, a potem szybko skokowo przyrasta co 5% i po ok 15 min pokazuje 100%.

Laptop na baterii działa zależnie od użycie 3-5minut.
System: Vista HB.

Proszę o pomoc, co może być źle, jak to naprawić, jak sprawdzić baterię itp.

BatteryMon pokazuje, że ma ona 799mAh, na Allegro mają w okolicach 5000mAh do tego modelu pojemność.

Gdy odłączę kabel nawet podczas ładowania 30% to pokazuje mi stan baterii = 100% - o co chodzi?

A teraz pokazuje 3323 mAh....

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 24 cze 2011, 18:22

Słyszałem przy kupnie laptopa, że pracowanie cały czas na włożonej baterii i zasilaczy powoli niszczy baterię - dlatego ja zawsze wyciągam ją jak pracuje na zasilaczu. Bardzo prawdopodobne jest również to, że bateria nie jest sformatowana - należy ją kilka razy naładować i rozładować do końca. Zdarza się też że na skutek długiego nieużywania bateria traci pojemność.
pozdro
s

ODPOWIEDZ