Jak "podkraść" sygnał z USB?
Jak "podkraść" sygnał z USB?
czy macie może pomysł jak "podkraść" dane z USB? albo nagrać taką sekwencję? chodzi o "sygnał" który steruje aparatem fotograficznym przez USB z poziomu eksploratora windows. chciałem taki przebieg jakoś "zgrać", wrzucić do kontrolera i zrobić przewodowego pilota do aparatu. chyba że już ktoś wpadł na taki pomysł i może podzielić się doświadczeniem? konkretnie chodzi aparaty nikona.
No nie wiem, nie wiem. Mi sie wydaje, ze USB jest zbyt skomplikowane zeby odtworzenie nagranego przebiegu mialo szanse zadzialac. Poza tym, USB jest bardzo czule na problemy z impedancja linii, wiec podejrzewam ze nawet wpiecie sondy oscyloskopowej moze utrudnic komunikacje, ale do puki sie nie sprawdzi to nie wiadomo.
Jeszcze prostsza metoda to wymusić działanie transmisji przez USB1.1. Czestotliwosci przebiegu na linii USB siegaja co najwyzej kilku MHz. A wtedy to juz wystarczy jakas atmega z czestotliwoscia pracy 24MHz, prosty programik probkujacy i kosc pamieci SRAM adresowanej rownolegle o pojemnosci jakies 64MB. Najpierw przebieg zostaje wgrany do SRAMu, pozniej w druga strone ze SRAMu.
Pytanie tylko czy aparat zaakceptuje lacze USB1.1 ?
Pytanie tylko czy aparat zaakceptuje lacze USB1.1 ?
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Wyższe modele Tektronixa, chyba od DPO4000 mają analizę USB
, sam na swoim DPO2014 mam analizę ISP i i2c, przez co mogę robić reverse engineering. Bo można dosyć spora część sygnału przechwycić, albo w postaci tabeli, albo samych przebiegów. Z modułem analizy pokazuje dane w HEX albo w BINach jak kto woli.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt: