Czy wszystkie kable można podłączać przy włączonym komputerze? Np. usb czy głośniki.
Bo ja ostatnio podłączyłem monitor do karty graficznej, komputer był wyłączony ale podłączony do gniazdka zasilania i po włączeniu komputera pojawił sie czerwony piksel na monitorze, wiec to chyba wina podłączania kabli przy włączanym kompie do gniazdka.
Podłączanie kabli
Re: Podłączanie kabli
Monitora nie powinno się odpinać w czasie pracy, bo można uszkodzić kartę graficzną jak i sam monitor.kilos_kw pisze:Czy wszystkie kable można podłączać przy włączonym komputerze? Np. usb czy głośniki.
Bo ja ostatnio podłączyłem monitor do karty graficznej, komputer był wyłączony ale podłączony do gniazdka zasilania i po włączeniu komputera pojawił sie czerwony piksel na monitorze, wiec to chyba wina podłączania kabli przy włączanym kompie do gniazdka.
Jeśli chodzi o bad pix, to raczej przypadek, bo nie słyszałem jeszcze o takim czymś. Po prostu zbieżność przypadków.
Np. na nowszych kontrolerach SATA już można podpinać twardziela (hot plugging) bez obawy o jego uszkodzenie jak to miało miejsce w "starym" SATA i jeszcze starszym ATA.