Siła sygnału z routera WiFi a położenie antenki

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Siła sygnału z routera WiFi a położenie antenki

Post autor: Luminofor » 06 paź 2010, 16:56

Witam, wynajmuję pokój w mieszkaniu w którym jest sieć WiFi z routera D-Link DIR-300, wygląda tak:
Obrazek

Router jest w pokoju który ja nie wynajmuję, w moim pokoju mam laptopa którym łapie sygnał z tego routera. I właśnie tu cały szkopuł. W systemie pokazuje mi siłę sygnału słabą góra dostateczną (2 na 5 możliwych kresek), antenka przy routerze (ta co jest na zdjęciu) była skierowana w dół, przestawiłem ją w górę ale siła sygnału bez zmian. I tutaj moje pytanie: od czego zależy siła sygnału, który wychwytuje mój laptop w sąsiednim pokoju? Głównie zależy mi na odpowiedzi czy zależy od ustawienia antenki (jeżeli tak to w którą stronę powinienem ją skierować?). Intuicja podpowiada mi, że ta antenka ma charakterystykę promieniowania dookólną, dałem ją więc pionowo do góry, podobnie jak na zdjęciu tyle że router stoi w pionie, jest więc tak jak na tym zdjęciu:
Obrazek

No więc intuicja podpowiada mi, że ta antenka ma ch-kę dookólną więc ustawiłem ją tak jak na tej fotce. Mylę się? Co mogę zrobić, aby polepszyć moc sygnału?

Wiem, że ściany po drodze osłabiają moc sygnału i nie bez wpływu jest tu także sama antena (może być kiepska), ale proszę o wytłumaczenia jak się ma w takich routerach ustawienia anteny do mocy sygnału odebranego w laptopie np. w pokoju obok.

Pozdrawiam.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 06 paź 2010, 17:06

Luminofor pisze:I tutaj moje pytanie: od czego zależy siła sygnału, który wychwytuje mój laptop w sąsiednim pokoju?
Ściany: grubość, zbrojenie, instalacje kablowe. Inne przedmioty wokół.

Mój DIR-300 (nowa seria) stoi na biurku pod ścianką z innego mebla. Do ściany ma 45cm. Antena skierowana w dół. Mam zasięg w całym 60 metrowym mieszkaniu na 3+/4. Na balkonie już nieco gorzej (dystans jakieś 8 metrów po drodze z przeszkodami).
DIR-300 ma jeszcze opcję regulacji mocy nadawania. Mógł właściciel ją zmniejszyć, by ograniczyć dostępność routera.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 paź 2010, 17:10

Dlaczego skierowałeś antenę w dół a nie w górę? Jak lepiej? Moim zdaniem góra.

[ Dodano: 2010-10-06, 18:11 ]
keruseykaryu pisze:DIR-300 ma jeszcze opcję regulacji mocy nadawania. Mógł właściciel ją zmniejszyć, by ograniczyć dostępność routera.
O, nie wiedziałem o tym. Muszę przejrzeć dokładniej instrukcję. Da się to regulować przez 192.168.0.1 ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 paź 2010, 17:22

Nie wiem jaka dokladnie ma charakterystyke taka antenka, ale podejrzewam ze najwiecej mocy emituje prostopadle do tego patyczka, wiec czy jest skierowana w gore czy w dol to nie ma zadnego znaczenia. Nie powinna natomiast byc "wycelowana" w komputer z ktorym ma sie komunikowac (wierzcie lub nie, ale niektorzy maja takie pomysly :D ). Warto wspomniec ze na zasieg ma wplyw nie tylko to co jest miedzy routerem a kompem, ale ogolnie to co jest wokolo anteny (zarowno odbiorczej jak i nadawczej). Zadna antena nie powinna stac bardzo blisko osrodka tlumiacego (np. sciany), nawet jesli ten osrodek nie stoi na drodze od nadajnika do odbiornika. Proponije poczytac o strefie Fresnela.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 06 paź 2010, 21:18

Luminofor pisze:O, nie wiedziałem o tym. Muszę przejrzeć dokładniej instrukcję. Da się to regulować przez 192.168.0.1 ?
A jakże! Tylko nie wiem jak w starszych wersjach. Moje firmware jest w miarę nowe.
Załączniki
DIR300.PNG
Z panelu admina.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 paź 2010, 21:22

No ta, znalazłem to w instrukcji routera zanim napisałeś, ale dzięki.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 25 sty 2011, 20:51

Może zmień kanał? Sprawdź na jakim jest teraz i zrób site survey. Zauważyłem, że na różnych kanałach jest inna propagacja sygnału w zależności od materiału przez który przechodzi. sprawdź duże pingi do routera ( ping -t -l 1424 adres_ip_routera ) powinny być na poziomie 1-5ms mniej więcej. W razie problemów ze skanowaniem kanałów ściągnij sobie netstumbler'a. Ważne też jest na jakiej prędkości antena się połączyła. Upewnij się, że po drodze nie ma rzeczy typu telewizor, sprzęt elektroniczny itp itd.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 25 sty 2011, 21:11

Kanał 11. Sąsiad też na 11 nadaje, może interferuje.
Pingi 1-6ms, średnio 2ms do routera z tymi parametrami.
Inssider pokazuje około -70dB siłę sygnału.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 sty 2011, 22:48

Jesli wiesz jakie sa kanaly uzywane w otoczeniu to powinienes ustawic sobie taki, ktory bedzie jak najdalej od tych uzywanych. Przynajmniej oddalony o 2-3. Jesli np. ktos ma ustawiony 8 to nie powinienes uzywac 7 ani 9 - moze sie okazac ze siec bedzie lepiej dzialac jak ustawisz 8. Pasma sasiednich kanalow nachodza troche na siebie wiec sie zaklocaja, dlatego sasiednie kanaly maja problemy, a jak ustawisz ten sam to routery juz sie same dogadaja co do podzialu kanalu miedzy siebie, co moze czasem dac lepszy skutek.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 25 sty 2011, 22:51

Ja miałem kiedyś jakiegoś prostego TP-Link'a z opcją podmiany IP i schowany był pod biurkiem. Na odległości ponad 6m tego samego pokoju sygnał był na full.

Natomiast tu moje bardziej pytanie niż stwierdzenie:
Czy odbiór nie będzie zależał również od jakości zastosowanej karty wifi?

Może spróbuj tak: -> FILM <- albo lepiej tak: -> LEPSZY FILM <-

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 sty 2011, 0:47

Sprawa jest taka, że mieszkam na stancji i router jest w pokoju właścicielki mieszkania, także jak będą większe kłopoty z netem to dopiero zmienię kanał. :) No i wszelkie przeróbki routera też odpadają z oczywistego względu iż nie jest on mój. Net chodzi dobrze w miarę. No i sposoby z filmików odpadają bo odbieram poprzez wewnętrzną kartę Wi-Fi zintegrowaną w laptopie no i wszelkie przeróbki routera odpadają. ;)
Dzięki za rady.

Ciekawi mnie jaka modulacja jest w Wi-Fi 802.11g. Pewnie OFDM ... :)

ODPOWIEDZ