Brak LPT w nowej płycie, co wtedy?
No to jak pójdziesz po kartę to weź instrukcje z płyty głównej i jak w niej pisze że jest kabel śledzia LPT w zestawie to zrób mu wykład, najlepiej przy kupujących, jak to się u nich kupujących oszukuje, oczywiście grzecznie, będziesz widział jak zmięknie, dostaniesz kartę (być może taniej) i brakujący kabelek do płyty gratis.
W tym sęk ze w orginalnej specyfikacji Asusa ta płyta nie ma w zestawie "śledzia ze złaczem" natomiast ma jak najbardziej wewnetrzne złacze LPT.kayron pisze:No to jak pójdziesz po kartę to weź instrukcje z płyty głównej i jak w niej pisze że jest kabel śledzia LPT w zestawie to zrób mu wykład, najlepiej przy kupujących
To wyglada tak że ja wczoraj zamówiłem sprzęt, ale sama jednostkę w Komputroniku. Było to około 9 rano. Jak potem po południu wróciłem do domu wpisałem wszystkie elementy które wpisał w zamówienie. W miedzyczasie nastąpiła jeszcze konsultacja czy to na pewno jest warte swojej ceny. Okazalo się że tak i za tą cenę jak najbardziej.
A że na początku miąłem inną płytę wybraną to sprzedawca zaproponował mi to co miał z takimi parametrami ja poprzednia. kilka razy się upewniąłem czy aby na pewno ma takie same porty, widocznie inaczej to rozumieliśmy bo on pewnie myślał o PCIe USB i raczej o ilości.
Jak przeglądałem wypisane zamówienie to przeglądajac płytę zauwazyłem że nie ma na niej z zewnątrz widocznego LPT, a tamta miała wić rzuciło mi sie w oczy. Zadzwoniłem szyko do nich z zapytaniem czy ma LPT i czy mozna zamienić.
Odp. że mie ma ale można zastosowac własnie karte rozszerzeń za 50zł więc zgodziłem bo podobno już poszło zamówienie i mozna tylko coś dołozyć.
Wiem że to dziwnie brzmi bo tez mi się nie chce wierzyć. W każdym razie zobaczę w jak dotrze
A że na początku miąłem inną płytę wybraną to sprzedawca zaproponował mi to co miał z takimi parametrami ja poprzednia. kilka razy się upewniąłem czy aby na pewno ma takie same porty, widocznie inaczej to rozumieliśmy bo on pewnie myślał o PCIe USB i raczej o ilości.
Jak przeglądałem wypisane zamówienie to przeglądajac płytę zauwazyłem że nie ma na niej z zewnątrz widocznego LPT, a tamta miała wić rzuciło mi sie w oczy. Zadzwoniłem szyko do nich z zapytaniem czy ma LPT i czy mozna zamienić.
Odp. że mie ma ale można zastosowac własnie karte rozszerzeń za 50zł więc zgodziłem bo podobno już poszło zamówienie i mozna tylko coś dołozyć.
Wiem że to dziwnie brzmi bo tez mi się nie chce wierzyć. W każdym razie zobaczę w jak dotrze
Wiesz mam taki problem z tą płytą. Zainstalowałem wszystkie sterowniki dostępne na dołączonych płytach i mimo to pojawia mi się nieznane urządzenie. Po numerach Vendor i DEV zidentyfikowałem coś takiego
Intel 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Controller - 27B9
Lecz nie mogę zdobyć sterowników, a karta muzyczna działa poprawnie (bo niby to układ z nią związany).
Druga sprawa to nie wiem jak wyłączyć w płycie zintegrowaną grafikę, bo mam osobną grafikę a w ustawieniach nie mogę doszukać sie opcji aby ja wyłączyć
Intel 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Controller - 27B9
Lecz nie mogę zdobyć sterowników, a karta muzyczna działa poprawnie (bo niby to układ z nią związany).
Druga sprawa to nie wiem jak wyłączyć w płycie zintegrowaną grafikę, bo mam osobną grafikę a w ustawieniach nie mogę doszukać sie opcji aby ja wyłączyć
Ma sens wyłączenie wewnętrznej grafiki dlatego ze włączona zabiera wewnętrzny zRAM i to az 256MB, szkoda mi tyle pamieci. Z tym LPT masz racje ale jak juz wsadzili dodatkowy kontroler to niech sobie siedzi, jak bede potrebował PCI to go zabiore i dam śledzia jak Ty.
Nie wiem tylko co zrobić z tym nieznanym urządzeniem?
Nie wiem tylko co zrobić z tym nieznanym urządzeniem?
Nie zabiera - w momencie gdy jest dodatkowa karta na PCIe, ta wbudowana zostaje odłączona.slawek55 pisze:Ma sens wyłączenie wewnętrznej grafiki dlatego ze włączona zabiera wewnętrzny zRAM i to az 256MB, szkoda mi tyle pamieci.
Zainstalować sterowniki od chipset-u? Przekornie znajduje się w tym samym pliku, co sterownik grafiki Intela...slawek55 pisze:Nie wiem tylko co zrobić z tym nieznanym urządzeniem?
-
keruseykaryu