Nowy komputer do 3500 zł max
-
AlfredKulawy
- -
Nowy komputer do 3500 zł max
Witam, chciałbym poprosić was o radę w kupnie nowego komputera, który myślę kupić gdzieś w Czerwcu. Komputer + Monitor + Nagrywarka DVD. Komputer ma być głównie do gier tak aby najnowsze na nim gry chodziły, ale i nie tylko, też do internetu, pisania prac itp. Komputer ma być bezawaryjny i szybki. Przepraszam za taki chaotyczny temat, piszę pierwszy raz na tym forum, może nie podałem za dużo danych ale za bardzo się na tym nie znam, nie wiem jakie firmy podzespołów mogą sprostać moim wymogom. Kumpel podpowiada że najlepiej kupić składany na allegro. Mile widziane także propozycje laptopów pod tą samą ceną.
-
AlfredKulawy
- -
-
AlfredKulawy
- -
Ciężka sprawa, sama jednostka centralna taka do gier to w okolicy 2500-3000zł, a gdzie tam dobry monitor do tego. Nagrywarka DVD to akurat pryszcz 120-150zł.
Teraz pytanie czy wolisz produkty Intela czy AMD, no i grafika choć na dzień dzisiejszy ciężka sprawa bo Nvidia ma kłopoty z swoim fermi co powoduje że AMD/ATI nie ma powodu obniżać cen swoich kart. Ogólnie moim zdaniem taki trochę niekorzystny czas na kupno kompa, szczególnie do gier, a i komunie blisko wiec ceny będą sztucznie zawyżone, ja bym tam poczekał tak do okolicy sierpień/wrzesień sprzedawcy po okresie letnim kiedy to się więcej zwiedza niż gra, będą cienko przędli więc i ceny będą niższe aby zachęcić do zakupu.
Teraz pytanie czy wolisz produkty Intela czy AMD, no i grafika choć na dzień dzisiejszy ciężka sprawa bo Nvidia ma kłopoty z swoim fermi co powoduje że AMD/ATI nie ma powodu obniżać cen swoich kart. Ogólnie moim zdaniem taki trochę niekorzystny czas na kupno kompa, szczególnie do gier, a i komunie blisko wiec ceny będą sztucznie zawyżone, ja bym tam poczekał tak do okolicy sierpień/wrzesień sprzedawcy po okresie letnim kiedy to się więcej zwiedza niż gra, będą cienko przędli więc i ceny będą niższe aby zachęcić do zakupu.
-
AlfredKulawy
- -
Ok Dzięki, jedna sensowna odpowiedź, wole jednak produkcję amd niż intela, a z terminem to też masz rację, mi tak sie tak bardzo nie śpieszy. Przełożę to pewnie na Lipiec i wtedy coś poszukam. Jakby co to ja nie potrzebuje najnowszego zestawu jaki tylko może być tylko żeby był w tych czasach że tak powiem na poziomie.
No akurat co do procesorów AMD to ci nie doradzę, bo ja only Intel, AMD (K6-2 3D NOW) miałem raz w życiu i nie przypadł mi do gustu. Jedyne co na pewno wiem że w przypadku AMD można kupić płyty główne które mają opcje odblokowywania w niektórych procesorach tej firmy rdzeni. Ogólnie wygląda to tak że jak masz proca z 2 rdzeniami to po przełączeniu na płycie zworki(przycisk czasem) może ci się odblokować 3 rdzeń.
Co do grafiki to jak już wkładać Radeona to serii HD5xxx, jednak jak wywalać tyle kasy to lepiej mieć już DX11 na pokładzie.
Co do grafiki to jak już wkładać Radeona to serii HD5xxx, jednak jak wywalać tyle kasy to lepiej mieć już DX11 na pokładzie.
Tylko że za te same pieniądze co zastaw w komputroniku sam poskładasz przynajmniej o 30% lepszy sprzęt. Ja powiem tak, gotowy zestaw kupiłem tylko raz w życiu, bo byłem początkujący, potem już nigdy więcej takiego błędu nie popełniłem. Potem każdy komp, albo składałem sam, albo kupowałem idąc do sklepu z listą części jakie mają być w środku.
Jakiś niecały miesiąc temu sam szukałem jak powinien wyglądać mój przyszły komp - czas realizacji pierwsza kwarta '11 - bo w pośpiechu nie składa się kompa na kolejne 10 lat
.
Z tego co już jestem pewny to
Phenom II X4 955 lub podobny + pasywny radiator
ASUS M4A89GTD Pro/USB3
dysk SSD 80-120GB
pozostaje karta graficzna i muzyczna , ale to jedynie średnia półka.
Z tego co już jestem pewny to
Phenom II X4 955 lub podobny + pasywny radiator
ASUS M4A89GTD Pro/USB3
dysk SSD 80-120GB
pozostaje karta graficzna i muzyczna , ale to jedynie średnia półka.
-
AlfredKulawy
- -
Jak z GFami no cóż ja miałem GF8600GT z asusa, wymieniłem to na Radeona 4870. Ogólnie fakty są takie, GFy biorą więcej prądu niż Radeony a co za tym idzie bardziej się grzeją.
Ogólnie można powiedzieć że z produktami NVidi jest trochę jak produktami SONY, trzeba słono zapłacić za coś co niekoniecznie jest lepsze od tańszej konkurencji. W przypadku NV płacimy raczej za dizajn, nazwę i wężyk znaczków na pudelku czego to nasza karta nie obsługuje. Co do mojego GF8600 otóż była to karta z CUDA i Fisy'x (czy jak to tam się pisze).
Z CUDÓW nigdy mi się nie udało tak naprawdę skorzystać, owszem ściągnołem sobie narzędzia od NV, ale raczej były mało użytecznymi demami niż czymś praktycznie przydatnym, no i szybko się okazało że tak naprawdę na słabszych modelach i tak chodzi to licho (w sensie powoli). Jedyny znany mi program który wspiera CUDA to PhotoShop.
Akceleracja fizyki - owszem działa, ale kosztem FPSów, co ciekawe mam też ją włączoną na Radeonie w UT3?? i działa ?? Wyjątek to parę gier sponsorowanych przez NV gdzie zablokowano niektóre funkcje dla Radeonów, słynny Batman np.
W nowych GTXach serii 4xx NV chwali się teslacją, ale należy pamiętać że teslację miały już Radeony serii 85xx na AGP, aczkolwiek w przypadku ATI zwało się to TrueForm. Niestety ATI nie miało siły przebicia aby to wypromować i zapomniano o nim. Aczkolwiek idea jest taka sama, przekształcić płaski obiekt w trójwymiarowy.
PS. podkreślam że to tylko moja opinia o produktach NV, wynikająca z mojego doświadczenia z nimi, i nie jestem żadnym fanbojem, wiec proszę nie robić wojny ATI vs NV.
Ogólnie można powiedzieć że z produktami NVidi jest trochę jak produktami SONY, trzeba słono zapłacić za coś co niekoniecznie jest lepsze od tańszej konkurencji. W przypadku NV płacimy raczej za dizajn, nazwę i wężyk znaczków na pudelku czego to nasza karta nie obsługuje. Co do mojego GF8600 otóż była to karta z CUDA i Fisy'x (czy jak to tam się pisze).
Z CUDÓW nigdy mi się nie udało tak naprawdę skorzystać, owszem ściągnołem sobie narzędzia od NV, ale raczej były mało użytecznymi demami niż czymś praktycznie przydatnym, no i szybko się okazało że tak naprawdę na słabszych modelach i tak chodzi to licho (w sensie powoli). Jedyny znany mi program który wspiera CUDA to PhotoShop.
Akceleracja fizyki - owszem działa, ale kosztem FPSów, co ciekawe mam też ją włączoną na Radeonie w UT3?? i działa ?? Wyjątek to parę gier sponsorowanych przez NV gdzie zablokowano niektóre funkcje dla Radeonów, słynny Batman np.
W nowych GTXach serii 4xx NV chwali się teslacją, ale należy pamiętać że teslację miały już Radeony serii 85xx na AGP, aczkolwiek w przypadku ATI zwało się to TrueForm. Niestety ATI nie miało siły przebicia aby to wypromować i zapomniano o nim. Aczkolwiek idea jest taka sama, przekształcić płaski obiekt w trójwymiarowy.
PS. podkreślam że to tylko moja opinia o produktach NV, wynikająca z mojego doświadczenia z nimi, i nie jestem żadnym fanbojem, wiec proszę nie robić wojny ATI vs NV.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2010, 7:17 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.