Program Epson CX3650 nie uruchamia się. Pomocy! B. ważne ;(

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Program Epson CX3650 nie uruchamia się. Pomocy! B. ważne ;(

Post autor: przemotronik » 10 sie 2007, 19:25

Witam!
Od razu przechodzę do rzeczy. Podłączyłem do komputera to urządzenie wielofunkcyjne i zainstalowałem orpogramowanie Epson Scan. Jednak program pokazuje błąd i nie chce się uruchomić, jedyne co mi proponuje, to uruchomienie asystenta problemów, który jak zwykle nie podpowiada zbyt wiele...
Dodam, że urządzenie dostałem jako uszkodzone, ale z tego co wiem, to sprawa dotyczy głowicy drukarki. Po włączeniu (również bez połączenia kabnlem USb z komputerem) urządznie wykonuje szereg czynności, coś jakby samokontrola: przesuwanie głowicy z różnymi prędkościami, porusza również karetką skanera i na chwilę zaświeca lampę. Jednak po dłuższej chwili "samotestu" na wyświetlaczu pojawaia się "1", a dodatkowo na panelu świeci się czerwona dioda z symbolem kropli (w tylnej częsci panelu).
Bardzo proszę o pomoc, jest to wyjątkowo ważna sprawa :!: :neutral:
Z góry dziekuję.
Pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 sie 2007, 8:27

Widocznie to urządzenie wielofunkcyjne nie przechodzi własnego testu sprawności. Powodem może być np. uszkodzona lub zaschnięta głowica drukarki. I tu jest problem bo w drukarkach Epsona głowice są najczęściej montowane na stałe, a wymienne są jedynie pojemniki z atramentem i wymiana takiej głowicy jest kosztowna i stosunkowo trudna w warunkach domowych. W innych drukarkach np. HP wystarczy wymienić kartridż z atramentem, który jest zintegrowany z głowicą drukującą i to rozwiązuje już problem zaschniętej głowicy. Często też drukarki po włączeniu ich od razu uruchamiają czyszczenie głowicy, zanim cokolwiek zacznie się drukować. Dotyczy to między innymi drukarek Epsona i Canona i jeśli taka drukarka po włączeniu nie może dokonać czyszczenia głowicy to sygnalizuje błąd. Powodem błędów mogą być też nie oryginalne kartridże z atramentem lub po prostu brak atramentu w nich lub jednym z nich.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 11 sie 2007, 8:56

Tak, właśnie prawdopodobnie jest uszkodzona głowica.
Ale czy nie mam możliwości jakiegoś "obejścia" tego problemu? :sad: Drukarkę atramentową (bardzo dobrą, HP-ek) mam osobno, a w tym sprzęcie zależy mi bardzo na skanerze (i tylko na nim).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 11 sie 2007, 9:18

Z takim obejściem może być problem. Procesor sterujący urządzeniem po wykryciu błędu lub usterki sygnalizuje błąd i prawdopodobnie blokuje dalsze użytkowanie urządzenia. Dawniej w większości drukarek HP nie można było drukować z jednym kartridżem np. czarnym bez kolorowego. Kolorowy choćby pusty musiał być zamontowany w drukarce. Choć to znalazło się obejście problemu przez odpowiednie zmostkowanie rezystorami kolorowego kartridża. Dotyczyło to starej drukarki HP 690 - do dziś jedna taka działa jeszcze u mnie w pracy.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 11 sie 2007, 18:15

Jedno takie urządzenie już rozbierałem, więc dokładnie wiem, jak jest zbudowane i jak się dobrać do wnętrza. Mam więc kolejne pytanie: co najczęciej psuje się w głowicach? Może gdybym to wiedział, udałoby mi się coś wykombinować, jak już pisałem zależy mi tylko na skanerze. Tak więc przykładowe obejście problemu przez zbocznikowanie głowicy lub coś w tym stylu nie byłoby przeszkodą, nawet, gdyby wiązało się z to z zupełną niemożliwością ewentualnego dalszego użycia drukarki.
Byłbym też wdzięczny za informacje dotyczące zachowania w przypadku zaschnięcia głowicy? Wszelkie, nawet "drastyczne" metody są dozwolone.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Przemotronik

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 sie 2007, 14:10

Zamiast demontować drukarkę i szukać uszkodzeń wpisz w Google hasło "resetowanie drukarki epson" i zapoznaj się z tym co ona ci znajdzie. Prawdopodobnie powodem problemów z twoja drukarką jest zapełniony pojemnik na zużyty atrament lub kartridż z atramentem, w którym dolano atramentu. Problem resetowania drukarek dotyczy praktycznie wszystkich producentów drukarek, którzy w trosce o klienta wprowadzają takie zabezpieczenia, aby co jakiś czas odwiedzał serwis i zostawiał im kasę lub kupował kolejne drukarki. No i oczywiście aby mu uniemożliwić korzystanie z alternatywnych materiałów eksploatacyjnych - atramentów. Może Ci być potrzebny jeszcze program SSC Service. Jeszcze znalazłem tutaj parę interesujących programów mogących się przydać nie tylko użytkownikom drukarek Epson. Tylko na tej stronie jest trochę arabskich hieroglifów.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 14 sie 2007, 21:27

KrzysiekK, serdecznie dziękuję za informacje :!: :!: :!:
Urządzonko stoi sobie spokojnie w całości, do tej pory czekało na pomoc z zewnątrz; doczekało się :wink:
Postaram się coś zaradzić zgodnie z Twoimi wskazówkami, kiedy coś się uda (na co mam ogromną nadzieję), napiszę od razu.
Dziękuję i pozdrawiam
Przemotronik

P.S. Podobno skaner ma świetną rozdzielczość, ale jest troszkę wolny...
Ale zobaczymy, pokażę rezultaty :wink:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 15 sie 2007, 14:21

Także inni użytkownicy drukarek chyba wszystkich producentów, mając problemy ze swoimi drukarkami powinni poszukać opisów rozwiązania swoich problemów z drukarkami w internecie pod hasłem "resetowanie drukarki" lub podobnym. Producenci drukarek skoro nie mogą już zarabiać na oryginalnych atramentach bo są alternatywne materiały eksploatacyjne wymyślają to coraz nowsze sposoby na wyciągnięcie kasy z klienta. Szczególnie w przypadku tanich drukarek. To wszystko rzekomo w trosce o klienta i... jego kieszeń. Więc na różne sposoby utrudniają stosowanie alternatywnych materiałów eksploatacyjnych (atramentów), a także powodują iż drukarka po wydrukowaniu już niekiedy 4000 stron się blokuje, po to aby odwiedzić serwis producenta, gdzie wymienią filc zbierający zużyty atrament i zresetują drukarkę za symboliczną niekiedy cenę 200 zł, za którą można kupić kolejną nową drukarkę. Myślę że to dopiero początek takich problemów z urządzeniami elektronicznymi i że to tylko kwestia czasu iż np. nasz komputer będzie miał tak zaprogramowywany BIOS, że po przepracowaniu np. 5000 godzin, komputer się nie uruchomi proponując nam wizytę w serwisie, gdzie stwierdzą iż nasza płyta główna jest OK, zresetują licznik i skasują nas np. 100 zł. To samo może być z innymi podzespołami komputera, telewizorami, itd.

ODPOWIEDZ