Problem przy włączaniu komputera.

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
retia
-

Problem przy włączaniu komputera.

Post autor: retia » 24 lip 2007, 18:41

Witajcie :)
Dzisiaj, kiedy próbowałam włączyć komputer, spotkała mnie niemiła niespodzianka ;
przy włączeniu ukazało się okienko, oferujące włączenie trybu alarmowego (mam nadzieję, żę wiecie o jakie mi chodzi :) ) etc. Odczekałam regulaminowych 24 sec, a kiedy komputere 'teoretycznie' powinien był się uruchomić ...zaczyna się włączać od nowa, a sytuacja z okienkiem powtarza się! Dodam, że klawiatura jakby nie działała, bo skierowanie na żaden inny tryb jest nie możliwe (szczęście, żę automatycznie ustawiona była na trybie normalnym).
Nie jestem specem od informatyki i komputerów, a zarejestrowałam sie na forum w nadziei, że ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam. [glow=darkred][/glow]

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 lip 2007, 18:49

Jaki to system? Win XP?

retia
-

Post autor: retia » 24 lip 2007, 18:57

Tak, Windows XP. Wybaczcie, że te informacje takie mało szczegółowe, ale patrząc prawdzie w oczy, elektronika to dla mnie szczyt czarnej magii :)

ndru_w
-

Post autor: ndru_w » 24 lip 2007, 19:21

Wiesz WinXP zbyt wiele z elektroniką nie ma wspólnego :D
A jeśli chodzi o Twój problem, hmmm klawiatura powiadasz nie reaguje (rozumiem że sprawdzałeś czy jest dobrze podłączona ;) ). Na odległość i przy takiej ilości informacji to zbyt wiele Ci nie pomożemy. No nie wiem spróbuj może włożyć płytę instalacyjną windy i stamtąd staraj się naprawić (jest tam coś takiego jak konsola naprawy systemu czy coś takiego) :)
Pozdrawiam

retia
-

Post autor: retia » 24 lip 2007, 19:31

Ale komputery - owszem :)
Tak, oczywiscie sprawdzałam, czy klawiatura jest poprawnie podłączona - i oczywiście jest.
Mimo wszystko dziekuję za pomoc.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 lip 2007, 6:05

retia pisze:Tak, oczywiscie sprawdzałam, czy klawiatura jest poprawnie podłączona - i oczywiście jest.
Pytania ciąg dalszy:
Czy klawioaturę podłączoną masz do portu USB (płaski wtyk) czy do PS2 (okrągła wtyka, gniazdo w kolorze fioletowym). Jeśli do portu PS2 to czy posiadasz także mysz optyczną - bez kulki - podłączaną do gniazda wyżej (w kolorze zielonym)? Jeśli tak czy podczas włączania komputera ona podświetla powierzchnię po której jeździ? (Odwróć ją w pozycję zdechła i zobacz :) )

ndru_w pisze:jest tam coś takiego jak konsola naprawy systemu czy coś takiego
Owszem jest. W zasadzie to możesz sobie sprawdzić stan dysków twardych (CHKDSK), usług systemowych, naprawić loader: NTLDR, BOOT.INI. Do tego dojdziemy jak klawiatura zacznie działać...

ndru_w
-

Post autor: ndru_w » 25 lip 2007, 14:01

ZbeeGin no oczywiście tylko pytanie czy wina jednak nie leży w systemie i przy uruchomieniu z płyty wszystko zacznie normalnie działać (wiem że może trochę dziwne podejście ale już spotkałem się z różnymi zaskakującymi sytuacjami :) )
Pozdrawiam i powodzenia życzę w ożywieniu kompa

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 25 lip 2007, 14:21

Podmień klawiaturę na inną. Ja kiedyś miałem podobny problem do twojego, wina leżała po stronie klawiatury.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 25 lip 2007, 17:18

ndru_w pisze:ZbeeGin no oczywiście tylko pytanie czy wina jednak nie leży w systemie i przy uruchomieniu z płyty wszystko zacznie normalnie działać
Przecież, aby wejść w tryb ratunkowy - konsolę administratora - klawiatura musi działać. Zatem logiczne jest by ją jako piewszą uruchomić/naprawić/zdiagnozwać.*
Jeśli jest to klawiatura USB to najpierw trzeba przestawić opcję "USB Keyboard Support" na "Enabled" u ustawieniach BIOS by działała ona już w trakcie bootowania komputera w trybie tekstowym!

Kalwiatura owszem mogła paść. Różne przecież krótkodystansowe jednorazówki za 14 zeta moża kupić w SM. :) Przyczyna może być też inna: padł bezpiecznik portów PS2, ich kontroler najczęściej ITE/Winbond (który też dodatkowo pełni także inne ważne funkcje na płycie głównej)..

*) niepotrzebne skreślić

ODPOWIEDZ