Jak uruchomić komputer z 286???

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Jak uruchomić komputer z 286???

Post autor: gwozdex » 26 cze 2007, 21:32

Witam!
Stałem się szczęśliwym nabywcą laptopa z roku 1987 o oznaczeniu STM5500. Jak wspomniałem w temacie posiada on procesor 286. Zostałem zapewniony ze to cudo jest sprawne fizycznie. Niestety po przeprowadzeniu wszystkich testów (zakonczonych wyrazem "OK!") nic sie nie dzieje i wyskakuje komunikat :"RUN SETUP". Nie wiem co zrobić. Podobno w tamtej epoce system startował z dyskietki. Wydaje mi się wielce prawdopodobne ze tak jest i w tym przypadku. Proszę o pomoc w uruchomieniu mojego nabytku. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 26 cze 2007, 23:10

Tak faktycznie dawniej komputery uruchamiały się z dyskietki, która była "miękkim dyskiem" komputera. Często miały komputery nawet dwie stacje, z jednej uruchamiało się komputer a z drugiej programy lub zapisywało na niej efekty pracy. Można by spróbować uruchomić go z dyskietki startowej DOSa, Windows 95 lub 98 choć w przypadku Windows 98 tworzony jest ramdysk i może laptopowi zabraknąć pamięci RAM. Ewentualnie taką dyskietkę startową z Windows 95 można by dostosować do własnych wymagań, tak aby laptop się uruchomił. Można też rozglądnąć się za jakąś starą wersją DOSa, tylko gdzie ją znaleźć bo legalnie to będzie raczej trudno ją nabyć. Kiedyś jak pamiętam robiłem nowszego laptopa bo 386 i miał twardy dysk coś około 20 MB. Po zainstalowaniu DOSa nie pamiętam wersji, a następnie Windows 3.11 systemy te zajęły prawie cale wolne miejsce na dysku komputera, tak iż na ewentualnie programy po prostu nie było już miejsca. Więc taki laptop może obecnie być raczej już tylko zabytkiem. Tym wartościowszym jeśli uda się go uruchomić i będzie on działał.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 27 cze 2007, 10:05

Troszkę o tej maszynce:
:arrow: http://www.geocities.com/big_al_1401/stm5500.html
gwozdex pisze:Niestety po przeprowadzeniu wszystkich testów (zakonczonych wyrazem "OK!") nic sie nie dzieje i wyskakuje komunikat :"RUN SETUP".
Jest spora szansa, że padnięta jest bateryjka podtrzymująca ustawienia w pamięci CMOS...

Ja mam stare '486, który w taki właśnie sposób zapomina, że ma 80MB twardego dysku
w środku...i po dłuższym nieużytkowaniu, trzeba wejść do ustawień i mu to od nowa
powłączać...
Stąd myśl - że "run setup" to zaproszenie do ponownego poustawiania setupu komputerka....
Jaka magiczna kombinacja klawiszy uruchamia setup - no to już z manuala (którego
pewnie nie ma i nie będzie), najprościej eksperymentalnie...
restartować laptopa i wciskać F1...Fxxx , ESC, DEL itd..może zaskoczy...
A wymiana bateryjki też nie zaszkodzi, nie będzie taki zapominalski na przyszłość.
KrzysiekK pisze:Więc taki laptop może obecnie być raczej już tylko zabytkiem. Tym wartościowszym jeśli uda się go uruchomić i będzie on działał.
I tak i nie....
to jest CPU 286 - więc o jakimkolwiek Windows należy zapomnieć...
Wprawdzie da się Win 3.11 odpalić, ale w trybie rzeczywistym, a nie chronionym (natywny i386)
więc - fakt zadziałania nastąpi, komfort pracy będzie dążył asymptotycznie do 0.
Pozostaje stary dobry DOS (pomijam zagadnienie skąd go zdobyć....), do tego
jakiś Norton Commander, w nim jest Term90 - emulator terminala RS232.
Laptop z takim programikiem może pracować jako terminal znakowy, można
z jego pomocą "porozmawiać" z jakimś kontrolerem po RS232...

Zaopatrując się w jakiś kompilator C/Pascal pod DOS czy nawet assembler - można
coś na taki komputerek sobie popisać - jeżeli to jeszcze ma port LPT - to już zupełnie fajnie,
można czymś posterować....

N.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 cze 2007, 17:37

tasza pisze:Pozostaje stary dobry DOS (pomijam zagadnienie skąd go zdobyć....),
Zawsze można użyć FreeDOS (http://www.freedos.org/). A sam MS-DOS jest już zaliczany do Abandonware i można go w sieci znaleźć (http://vetusware.com/). Już ładnych parę lat istnieje na podobnych stronach, a Małomiękki jakoś nie ściga więc zastrzeżeń nie ma...

Do DOS-a przydałby się jakiś "Commander". Ze swej strony mogę polecić Volkov Commander lub jeśli się uruchomi Dos Navigator (nie testowałem).

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 27 cze 2007, 21:21

Witam.
Mój pierwszy komputer to był właśnie 286. Tylko że nie laptop. I tam właśnie nie było dysku twardego i trzeba było go uruchomić z dyskietki systemowej. Były tam dwie stacje dyskietek. 5,25" i 3,5". Po kilku (9) latach bezproblemowego działania zaczęły się problemy. Nie chciał się uruchomić i wyskakiwał podobny komunikat. I dopiero po ustawieniu BIOSu włączał się normalnie. I tak co jakiś czas trzeba go było ustawiać.
Wtedy nie wiedziałem że to wina bateryjki wiec co jakis czas się męczyłem.
Więc jak Ci wyskakuje RUN SETUP to razcej coś w biosie jest nie tak. Bo gdyby potrzebował dyskietki to Ci napisze że nieprawidłowy dysk albo że brak systemu itp.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 27 cze 2007, 21:59

Jest spora szansa, że padnięta jest bateryjka podtrzymująca ustawienia w pamięci CMOS...
Nie wiem ale chyba nie; opis jednego z testów wygląda tak:"TESTING CMOS BATTERY ...OK!'"
Chociaż z drugiej strony po tylu latach sensowne i uzasadnione będzie jej wymienienie. Ale czy jak ją wyjmę to czy BIOS się nie zresetuje??
Jaka magiczna kombinacja klawiszy uruchamia setup - no to już z manuala (którego
pewnie nie ma i nie będzie), najprościej eksperymentalnie...
Alt+Ctrl+S - sprawdziłem wczoraj na elektrodzie.

Jeśli go uruchomię to laptop będzie "gadał" przez RS232 ( ma ten port tak samo jak LPT). Pozdrawiam i juz dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 cze 2007, 22:51

O ile z powodu rozładowanej baterii już się BIOS nie zresetował. Ewentualnie można spisać na kartce co, gdzie i jak jest ustawione, a potem wymieniać baterię. Jeśli w BIOSie jest opcja wczytania optymalnych lub domyślnych ustawień BIOSu to także można z niej skorzystać.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 12 lip 2007, 20:16

Witam wszystkich!
Uruchomiłem tego laptopa, ale o pełnym sukcesie nie ma mówić (przynajmniej narazie). Po rzeprowadzeniu testów wyskakuje komunikat MEMORY ERROR- RUN SETUP (o tym juz pisałem w poprzednich postach). Pomimo tego włożyłem do napedu dyskietkę startową i jakoś się udało. Pomyślał, pomyślał, napisał "INVALID SETUP INFORMATION; pres F1 to continue!" Nacisnąłem- znów pomyślał- i na wyświetlaczu ukazał się długo oczekiwany napis: A:\> :grin: niestety na tym koniec dobrych wieści :sad: Co prawda wykonują sie dosowe polecenia jak cd, mkdir, data, time, edit oraz polecenia (programy zawarte na dyskietce startowej), ale nic innego nie da sie zrobic. Co dziwne dokonałem- przez przypadek- transferu systemu z dysku A na C (na dyskietce startowej jest polecenie sys.exe wiec wpisałem sys C: i wysiwetliło :"System transferred") natomiast przy wydaniu polecenia cd C: program nie zmienia lokalizacji. Przy próbie uruchomienia turbo pascala 7.0 kompletna klapa.
I to jest wina czegoś o nazwie dpmi16bi.ovl i himem.sys.
przy wydaniu polecenia tpx wyskakuje błąd (chyba 2003) ze nie może znaleźć właśnie dpmi16bi.ovl. Sciągnąlem go z sieci dograłem do dyskietki z TP7.0 , chciałem zainstalować (poleceniem dpmiinst- tez na dyskietce z TP7.0) i znów porażka. Okazuje się ze modół HIMEM.SYS zainstalował juz handlery A20 do obsługi pamięci. teraz (po próbie zainstalowanie dpmi) wyskakuje błąd nr 4006- ze nie można zrobić czegos na tej maszynie.
A szystkiemu pewnie winny BIOS i jego ustaiwnia. Tylko jak ja go mam skonfigurować zeby działało tak jak tzeba? O dysku nie mam zadnych danych- a w konfiguracji trzeba podać ilosc glowic, sektorów...). Dodatkowo ta pamięc cos sie buntuje...

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 lip 2007, 21:26

Niektóre nawet całkiem nowe komputery mają taki uproszczony BIOS, który pozwala w zasadzie jedynie na uruchomienie i podstawową konfigurację komputera. Taki komputer uruchamia się ze specjalnej dyskietki, która pozwala na modyfikację wszystkich ustawień biosu. Nie jestem pewien czy te ustawienia biosu nie są zapisywane na dysku twardym komputera w jakimś wydzielonym sektorze. Znajomy przywiózł komputer z Niemiec, był to Pentium II 233 MHz z 256 MB RAM. Był na nim niemiecki Windows. Po partycjonowaniu i pełnym formacie dysku i komputer widział już tylko 16 MB RAM. W końcu komputer sprzedał nie mogąc sobie z tym problemem poradzić. Jak pamiętam w biosie komputera było dużo dużo mniej opcji konfiguracyjnych niż w biosie "normalnego" komputera i o ile dobrze pamiętam przy uruchamianiu komputera lub też wchodzeniu do biosu komputer pytał się o tą dyskietkę konfiguracyjną. Z podobnymi biosami spotkałem się już w kilku komputerach przywiezionych z zagranicy. Tylko skąd zdobyć taką dyskietkę?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 lip 2007, 6:13

gwozdex pisze:natomiast przy wydaniu polecenia cd C: program nie zmienia lokalizacji.
Aby przejść na dysk C trzeba po prostu wpisać "C:". Polecenie CD zmieni tylko bieżącą ścieżkę w pamięci dotyczącej dysku C.
gwozdex pisze:Przy próbie uruchomienia turbo pascala 7.0 kompletna klapa.
I to jest wina czegoś o nazwie dpmi16bi.ovl i himem.sys.
Jest to laptop 286 więc pamięci expanded (przez EMM386) się uzyskać nie da. A tej pamięci potrzebuje jak pamiętam DPMI. HIMEM (steronwnik pamięci extended) jeszcze powinien się załadować jeśli utworzysz wpis:

DEVICE = <ścieżka>himem.sys [/TESTMEM:OFF <- opcjonalnie by nie testował pamięci]

w pliku CONFIG.SYS.
Istniały programy zastępujące EMM386 na maszynach 286. Zatem sprawa jeszcze nie jest do końca przegrana. Np. FreeDos posiada specjalnie napisany sterownik EMM286.
gwozdex pisze:A szystkiemu pewnie winny BIOS i jego ustaiwnia.
Jak widać to nie jest wina BIOS tylko pewnych ograniczeń procesora 286 nie pasującego już z zbytnio do nowych MS-DOSów (>=5.0). :(

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 13 lip 2007, 19:26

przy uruchamianiu sie dosa wyskakuje komunikat który mowi cos takiego (mniejwiecej bo tylko mignie wiec nie zdaze przeczytac) ze A20 jest zastartowany i cos ze himem uruchomione. uruchamiam z biosu 5.5 wiec moze to jest tego wina. sprubuje jeszcze ze starsza wersja ( choc na stronie która podała Tasza w pierwszym linku pisze ze to jest do dosa 5.5 wzwyz- ale to chyba nie jest prawda...)

[ Dodano: 2007-07-14, 12:59 ]
Witam! Rozwiązałem kolejny problem, mianowicie dysk twardy inicjalizuje się juz poprawnie! Rozkręcilem tego laptopa znalazlem model tego dysku, a reszta była w internecie- ilosc glowic cylindrów sektorów itp.... Tylko że nie jest mi to do niczego potrzebne. Po prosu ustawiałem jego parametry ( w biosie) w sekcji kontrolerów AT a to przeciez jest dysk SCSI który inicjalizuje się przy uruchamianiu systemu ( FixUp utility). W każydm razie jest juz OK!

Co sie Tyczy wersji Dosu... Wiec uruchomiłem tez dosa 3.3 (którego mam na 2 dyskietkach) ale cos jest nie tak. Mianowiecie jak wgrywałem dosa 5.0 i przeszlem na dysk C to tam było polecenie COMMAND które uruchomiłem- wuskoczył napis dotyczący wersji biosa roku itp. Gdy wgrałem Dosa 3.3 i wykonałem to samo polecenie to wyskochył napis ze zla wersja dosa. zatem narazie pozostaje przy 5.00

Co to pamięci rozszerzonej. Przy uruchamianiu sie dosu pojawia sie napis ( mniej wiecej):
A20 handler is instaled by himem.sys number 1
64K high area memory is available.
Potem wyskakuje juz tylko napis A:\. No i nie wiem co jest nie tak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Potem jeszcze wykonałem polecenie które znajduje sie na dyskietce dos (mem.exe) i wyskoczyło:
655360 bytes total conventional memory
655360 bytes available to MS-DOS
637152 largest executable program size

393216 bytes total contiguous extended memory
0 bytes available contiguousmemory
327680 bytes available XMS memory MS-DOS resident in High Memory Area

I na koniec jeszcze tylko napisze jakie wartości pojawiają przy starcie komputera:
Sizing system memory... 640k
Testing system memory.... 640K (OK!)
Expansion memory... 00384K found!
testing memory in protected mode... 1024K

memory error- run setup!

Proszę o pomoc bo mi się juz pomysły skonczyły. Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-07-14, 21:35 ]
Witam! Widze ze sie przestraszyliscie moich postów :sad:

Udało mi się dopraowadzić ze komputer uruchamia się bez błędów... pamięc się zgadza ( przynjamniej w momencie ładowania systemu). teraz p wydaniu polecenia mem wyskakuje ze cala pamiec extended 384K jest dostepna i ze 64K High Area Memory jest dostępna.

Przy uruchamianiu TurboPascala 7.0 nie wyskakują juz błędy typu brak dpmi16bi.ovl czy ze sprzet nierozpoznany.... wyskakuje "tylko" napis:" out of memory" no i z tym chyba nic nie zrobie. czytałem gdzies w sieci ze zeby uruchomic TP7.0 musze miec 80386 lub 80286 ale pracującym w trybie protect mode (??????!!!!?!?!?!?). Możliwe żeby ten komp nie miał dość mocy obl. zeby uruchomić TP 7.0?

Turbo Pascal 5.5 wgrywa się i dziła bez zarzutu :!: :!: :!: Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-07-22, 19:31 ]
Działa :mrgreen:

ODPOWIEDZ