Dziwne zachowanie baterii od laptopa
Dziwne zachowanie baterii od laptopa
Mam laptopa z nieco zużytą baterią i ta bateria nigdy nie ładuje się do 100% swojej pojemności. To znaczy w panelu sterowanie opcje zasilania nigdy mi sie pokazało że bateria jest naładowana do pełna. Max to z tego co pamiętam chyba 76%. Czy to jest normalne? Dlaczega bateria tak się zachowuje. Dodam że nie wiem czy kiedykolwiek ładowała się do 100% bo używam tego laptopa dopiero kilka dni.
Jakiej firmy jest to laptop? Rozumiem, że nie jest to komputer nowy?
Zwykle windowsowy wskaźnik stanu baterii pokazuje jej poziom naładowania w stosunku do pierwotnej pojemności, przy czym, z moich doświadczeń z komputerem IBM T22 wynika, że nie zawsze wskazania te są prawidłowe. Producent powinien udostępnić oprogramowanie do zaawansowanego zarządzania baterią (np. IBM udostępnia BatteryMaximizer - chyba tak się to pisze?).
Zwykle windowsowy wskaźnik stanu baterii pokazuje jej poziom naładowania w stosunku do pierwotnej pojemności, przy czym, z moich doświadczeń z komputerem IBM T22 wynika, że nie zawsze wskazania te są prawidłowe. Producent powinien udostępnić oprogramowanie do zaawansowanego zarządzania baterią (np. IBM udostępnia BatteryMaximizer - chyba tak się to pisze?).