AmiloPro V3505
AmiloPro V3505
Kto wie jak na tym laptopie zainstalować system - niestety reaguje on tylko na dedykowaną mu płytę instalacyjną Windowsa XP ale ona jest w jezyku niemieckim i to mnie nie interesuje, z legalnej instalki WinXP nie odpalę instalacji bo dysk SATA jest niewidoczny. Z działu wsparcia technicznego Fujitsu Simens usłyszałem jedynie ze licencja nie przewiduje wymiany nosnika a na pytanie gdzie to moge kupić nie dostaje odpowiedzi, czyli pozostaje uczyc się niemieckiego lub postaiwć laptopa na półce 
Dzieki za radę ale ja juz z całym szacunkiem dla linuxa wyleczyłem sie z niego
Wiem że pewnie linuks poszedłby bez problemu ale nie oto mi chodzi.
Żeby sprawa była jasna laptop jest nowiutki jeszcze pachnie fabryką, ma zainstalowany legalny z licencją system WinXP Pro (niestety niemiecki) wszystko działa, tyle ze chcę na nim mieć WinXP Pro w wersji polskiej i przy okazji podzielić partycję na dwie części ( to akurat mółbym zrobic teraz też ale musiałbym miec słownik niemieckiego pod reką
) Mam również oryginalny DVD z driverami jest tam i folder o nazwie "SATA"
Żeby sprawa była jasna laptop jest nowiutki jeszcze pachnie fabryką, ma zainstalowany legalny z licencją system WinXP Pro (niestety niemiecki) wszystko działa, tyle ze chcę na nim mieć WinXP Pro w wersji polskiej i przy okazji podzielić partycję na dwie części ( to akurat mółbym zrobic teraz też ale musiałbym miec słownik niemieckiego pod reką
Tak F6 próbowałem ale nie mam niestety napedu floppy i poza tym nie wiem skad wziąć odpowiednie sterowniki (właśniew siedzę w necie i szukam, jak również szukam mozliwosci zakupu napedu floppy)kris74 pisze:Nie zrozumiałeś mnie. Uruchomienie Live Cd linuxa ma służyć tylko jednemu, czy ten system rozpozna twój dysk twardy. A dwa w czasie startu instalatora XP jest wybór sterowników po przez naciśnięcie F6. Próbowałeś tego??
[ Dodano: 2006-12-05, 15:02 ]
Sterowniki Sata juz mam
Tzn co do samej licencji to i tak ją tracisz jeśli zainstalujesz innego Windowsa niż ten niemiecki (OEM) A Instalacja Windy będzie przebiegać następująco. Ściagasz sobie stery do SATA i specjalny programik przy pomocy którego przerobisz płytkę z windowsem i dograsz na niej stery, tzn Nagrasz ją jeszcze raz tylko tym razem ze sterami. Jaki to programik, niestety nie wiem. Ew. można też ściągnąć z netu już tak "zpatchowaną" wersję Windowsa, o ile to będzie możliwe.
Dobra zrób pacha XP do sp 2. Nie tracisz licencji. Tu jest link jak zrobić taką płytę http://binboy.sphere.pl/index.php?show=128. Powinno pomóc, w łatce są dodatki, jak nie to trzeba dołożyć jeszcze te stery które znalazłeś, ale jak raz przygotujesz taką płytkę, to będziesz miał pewność że bez żadnych problemów zawsze zainstalujesz go na tym laptopie.