Sieć komputerowa w Domu Dziecka

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Sieć komputerowa w Domu Dziecka

Post autor: mariusz_edw » 08 wrz 2006, 12:25

Witam.

Chciałbym w tym roku postawić sieć komputerową w Domu Dziecka im. Św. Dominika Savio w Kiełczowie ( www.domsavio.salezjanie.pl ).

Jest tam już ADSL w postaci Neostrady.

Chciałbym, abyście pomogli mi wybrać rozwiązanie sprzętowe.

Chciałbym, aby w pokojach chłopaków było przynajmniej po dwa porty LAN, pokoi jest jakoś chyba 8, po 2 lub 3 osoby na pokój. Załóżmy, że będzie to jakieś 16 portów LAN. Jest to rozwiązanie już trochę na wyrost, bo nie przewiduję, by w pokoju miał się znajdować więcej niż jeden komputer z dostępem do sieci i Internetu.

Do tego dochodzi jeszcze pracownia komputerowa. Jest to pomieszczenie przygotowane na jakieś 10 stanowisk, nie więcej.

Komputery już są, nie są to jakieś rewelacyjne maszyny, ale m. in. do zastosowań sieciowo internetowych i pracy biurowo szkolnej są wystarczające. Są to w większości P100, i kilka mocniejszych stanowisk, nawet do P800MHz.

Plus, załóżmy, 4 stanowiska dla pracowników Domu (biuro, pokój wychowawców itp.)

Idealnym rozwiązaniem byłby router ADSL z jakimiś 20-ma portami LAN, do którego podłączyłbym wszystkie 8 pokoi (16 portów), plus 4 porty (pomieszczenia wychowawców), plus 1 port na router / switch 10 portowy na pracownię komputerową. Chyba, że od razu jakiś Router ADSL 30 portowy.

Ewentualnie router ADSL + switch 30 portowy.

Chciałbym, aby w tym rozwiązaniu zawierał się sprzętowy firewall i podział pasma. Oczywiście chciałbym by sprzęt był niezawodny i działał przez wiele wiele lat.

Jeszcze jedna ważna rzecz, mianowicie, chciałbym, aby tym wszystkim dało się głęboko administrować, z blokowaniem szkodliwych treści, odłączaniem od sieci lub dostępu do Internetu dowolnego portu LAN (pokoju), ewentualnie, blokowanie całej sieci po jakiejś tam godzinie, generalnie, im więcej możliwości administracyjnych, tym lepiej.

Muszę tylko znaleźć jeszcze sponsorów na skrętkę, i urządzenia sieciowe, resztę jestem w stanie zrobić sam, aczkolwiek na każdą pomoc jestem jak najbardziej otwarty. Być może szczęśliwie trafiłbym na firmę, która podjęłaby się takiej pracy / ufundowania sprzętu za darmo, na ten jakże szlachetny cel? W zamian za reklamę oczywiście :-)

Zainteresowanych pomocą proszę o kontakt na adres mailowy, a zainteresowanych pomocą merytoryczną (bo przecież to też jest pomoc!) proszę o wypowiadanie się w tym wątku.

Aha, czy na zakładanie LANu trzeba mieć jakieś uprawnienia? Przecież są to instalacje nisko napięciowe? Chciałbym się upewnić.

--
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz

https://elportal.pl/mariusz.ciszewski

daniel93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: daniel93 » 08 wrz 2006, 16:14

Ja moge jedynie powiedzieć, że na lan nie trzeba zezwoleń - 100% legal...
Na resszte pytań nie znam odpowiedzi...

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 08 wrz 2006, 20:44

Witam!

Skoro chcesz postawić dość rozbudowaną sieć, warto w tym przypadku wybrać komputer z zainstalowanym linuksem. W tym akurat przypadku koszty nie będą zbyt wielkie - nawet dysk twardy potrzebny nie jest (a wiem, że z tym jest problem). Linux może startować z płyty, warto jednak dodać stację dysków do zapisu konfiguracji (ew. wybrać jakąś wersję dyskietkową...), pamięć RAM w tym przypadku to jakieś 32MB (ale to minimum).
Koszt komputera o takich parametrach to ok. 200zł - co w porównaniu z potrzebnym Tobie router'em (gdzieś ok 1000zł z podziałem łącza) oraz firewall'em sprzętowym jest kwotą nikłą.

Do tego potrzebujesz kilka (nawet tanich) switchy - 16 portowe to też ok 150-200zł.

Komputer powinien mieć port USB, jeśli chcesz skorzystać z modemu NEO, ale lepiej kupić jakiś router z jednym portem LAN - i tak będzie pracował jako modem, a w przypadku awarii komputera można szybko przełączyć się z kablem, chociaż będzie mniej zabezpieczona sieć (ale to tylko do czasu rozwiązania problemów z komputerem).
Wtedy komputer powinien mieć dwie karty sieciowe, ale za to można użyć starszej maszyny, lub takiej z uszkodzonym USB (Jest to też korzystniejsze dla linuksa - mniej problemów z modemem od NEO, i większy wybór dystrybucji)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 09 wrz 2006, 0:56

marcing pisze:Witam!
Skoro chcesz postawić dość rozbudowaną sieć, warto w tym przypadku wybrać komputer z zainstalowanym linuksem. W tym akurat przypadku koszty nie będą zbyt wielkie - nawet dysk twardy potrzebny nie jest (a wiem, że z tym jest problem). Linux może startować z płyty,....
Dobra koncepcja. Ja sugerowałbym dać w tym linuxie dysk. Pozwoli to na stworzenie dysku sieciowego na archiwum, na które można wgrać "swój dzienny urobek" (zawsze to kopia).

awatar100
-

Post autor: awatar100 » 09 wrz 2006, 8:43

hop hop ? 1000zl ? pogielo ? kogos
Router z podzialem PASMA wifi + 4 porty lanowe kosztuje 250zl -320zl i jest bardziej nie zawodny niz jakis linuxowy wynalazek ASMAX AR804GU polecam

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 wrz 2006, 9:08

awatar100 pisze:Router z podzialem PASMA wifi + 4 porty lanowe kosztuje 250zl -320zl i jest bardziej nie zawodny niz jakis linuxowy wynalazek ASMAX AR804GU polecam
Kolego, mylisz się - ten router nie ma podziału pasma. Jedyne co obsługuje, to pakiety QoS - a i to niezbyt dobrze...
I proszę - nie pisz, że "po...ło", bo się nie znasz, a próbujesz innych obrazić.
Sprawdź sobie ceny (nowych) routerów z obsługą podziału pasma, i jednocześnie z filtrowaniem stron (chodzi o możliwość blokady)... Zdziwisz się, ile to może kosztować.
Przykład? Proszę bardzo:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23039
Coś z firewall'em:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11859

Mariuszu - wiem, że jesteś też użytkownikiem Elektrody (przepraszam za pisanie o konkurencji...), a tam masz dość rozbudowany temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic506983-0.html

Pozdrawiam!

mariuz
-

Post autor: mariuz » 29 wrz 2006, 15:31

No to załóżmy, że nawet ten router wifi za 300zł by sie nadał...

Dolicz do tego 20 kart wifi po 80-120zł (ja taniej niż 115 nie widziałem)
:arrow: Wariant superoptymista:
karty sieciowe wifi
20*80=1600zł
router wifi
300zł
Razem:2000zł MINIMUM!

A teraz kabel:
dobry router z podziałem itp...
1000zł
karty sieciowe 100Mbit 15-40zł za sztukę (najczesciej po 20)
20*20=400zł
Skrętka 305m
150-180zł
Wtyczki paczka 100szt ok 30zł
Razem ok. 1600zł

Kablowego nie będą podbierac sąsiedzi, a z radiowym to nie wiadomo ;)

Jeśli dyrekcja Domu pozwala wiercic przepusty w ścianach, to bym szedł na kabel, mimo że to sporo układania...

Pozatym Lan kablowy jest lepszy do gier multiplayer ;)
Mysle ze jakby polowa chciala net, a polowa np. halflifa, to taki maly routerek moglby sie nie wyrabiac...
Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam

P.S.
Ja osobiście mam router ADSL Encore RJ12; 4xRJ45. Działac to on działa, ale nie polecam.
Chyba, że ktoś planuje podział na max 3 kompy. Administrator nie dostaje dużo do zabawy... Ma sprzętowego firewalla, ale nie chce mi sie go konfigurowac. W związku z tym nie wypowiadam się co do niego.

kies
-

Post autor: kies » 25 paź 2006, 14:14

Pomijając inne kwestie - chodzo o jak najnizsze koszty budowy sieci. Mozna nieznacznie je obinizyć ctosując podłacznie dwóch komputerów na jednej skrętce. Temat przerobiony mam praktycznie :) - sieć działa. Jeżeli będziesz zainteresowany , podeślę schemat połaczeń
Krzysztof

ODPOWIEDZ