Problem z włączaniem komputera

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Dexter28
-
Kontakt:

Problem z włączaniem komputera

Post autor: Dexter28 » 25 wrz 2006, 19:58

witam, mam taki chyba niebanalny problem, otóż od pewnego czasu mam problemy z włączaniem komputera, mianowicie, kiedy rano chcę sobie usiąść na kompa to około 5min zajmuje mi samo włączenie owego komputera, wciskam POWER i jedyne co widze to ze czerwona lampka sie świeci a na monitorze mam komunikat jakbym nie mial w ogóle komputera włączonego.
Napisałem o przypadku z rana nieprzypadkowo, gdyż z rana to wygląda tak,że jak mi sie już uda go włączyć to po 10min zaczyna chodzić jak P100 a w rezultacie sie zawiesza, potem znowu 5min włączania i potem juz normalnie, aż znów do długiej przerwy w korzystaniu.
Powiem tak, listwa chodź stara to chyba jeszcze dobra bo na innym przedłużaczu dzieje sie to samo(no chyba, że koniecznie musi być listwa a nie normalny przedłużacz)
Sprawdzałem też inne gniazdko i jest rownież to samo, w takim razie jest to albo komputer albo monitor(moja sugestia)
Prośba jest taka, czy mógłby ktoś wysunąć swoją własną hipoteze i ewentualnie dać porade co zrobić? ja już nie wiem co z tym mam działać
dzieki z góry
pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 25 wrz 2006, 20:16

Napisz dokładnie co się dzieje... Z tego co jest wyżej, nie można prawie nic zrozumieć...

No i co chcesz włączyć? Windows się tak długo uruchamia? Zasilacz nie startuje?

Awatar użytkownika
urqell
-
Kontakt:

Post autor: urqell » 25 wrz 2006, 20:20

Może to być wina zasilacza, spuchniętych kondensatorów na płycie głównej, zakurzonego komputera... i narazie tyle.

Opisz dokładnie jaki masz konfig kompa. Podaj markę, model i moc zasilacza.
Jak masz możliwość to poleć do kolegi albo sąsiada z kompem i podłącz pod jego monitor.

Dexter28
-
Kontakt:

Post autor: Dexter28 » 25 wrz 2006, 20:30

Athlon 1.9XP+
512 DDR
GF FX5200
Temperatury
na płycie gł. 47 st.
na procesorze 60st.
AUX 72 st.
Rano włączam power -> zapala sie tylko czerwona lampka, zielona nie lecz slychac normalnie jak komputer chodzi-> przełanczanie i wylanczanie z sieci wkoncu przynosi skutki i sie komp wlancza-> za 10 min zawiesza sie-> znowu włanczanie i wylanczanie z sieci komputera do skutku( przewaznie gdy zapali sie zielona dioda na obudowie lec znie zawsze, wtedy tez zdaza sie ze na monitorze jest ten komunikat)
Komputer ostatnio czyscilem, jutro podam wiecej inforamcji jak sie do niego odstane od wewnatrz, teraz juz nie chce robic zamieszania
pozdrawiam

Awatar użytkownika
urqell
-
Kontakt:

Post autor: urqell » 25 wrz 2006, 20:42

Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej nie są popuchnięte.

Jeżeli chodzi o temp procesora to jest za wysoka i przez to może się wieszać ale to raczej nie jest przyczyna takiego uruchamiania. Warto więc sprawdzić jak tam wentylator chodzi na procku i wymienić pastę między prockiem a radiatorem.

Jeszcze potrzebna jest informacja o zasilaczu. Odczytaj ją bezpośrednio z naklejki.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 25 wrz 2006, 20:45

urqell - Kolega podał wartości temperatur z jakiegoś programu...
Miarodajny byłby termometr... No i pomiar napięć miernikiem...

No i oczywiście - co to za tajemniczy zasilacz?
I jaki komunikat? Gdzie jest wymieniony - bo ja nie widzę :(

Awatar użytkownika
urqell
-
Kontakt:

Post autor: urqell » 25 wrz 2006, 20:56

urqell - Kolega podał wartości temperatur z jakiegoś programu...
Miarodajny byłby termometr... No i pomiar napięć miernikiem...
No tak różnie bywa z odczytem temperatur i napięć ale termometrem raczej będzie ciężko zmierzyć temperaturę procka :wink:
Akurat u mnie temp jest wskazywana w miarę poprawnie ale u sąsiada jest cały czas ok. 20st.C
Ale to 60st.C mnie niepokoi.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 25 wrz 2006, 22:05

Mialem podobny problem, u mnie winna byla karta graficzna (Riva TNT2). Po wlozeniu starej, 2MB wszystko dzialalo jak nalezy...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 wrz 2006, 15:24

u mnie kiedyś był podobny problem. komputer chwile chodził wyłączał sie, potem chwila była coraz krótsza aż wogle przestał się włączać. podobno coś z płytą główną. może warto oddać do serwisu. naprawią w kilka dni , zapłacisz 50zł (jak sie okazę że coś nie tak z płytą główną to drożej ale koszt wymiany i tak byś musiał ponieść)

tomek8998
-

Post autor: tomek8998 » 26 wrz 2006, 20:30

Witam
Dexter28 Ja bym ci proponował coś takiego: a mianowicie
Po 1: jeśli masz zasilacz nowy to wymień na nowy.
Po 2:nic nie napisałeś, jaki masz system być morze ma za duże wymagania i się zawiesza, jeśli nie to spróbuj przeinstalować system.
Jeśli i to nie pomorze to rorzbiesz, komputer i go dokładnie przeczyść: płytę główną ,wentylator wyjmij od procka i radiator który jest na Procku też przeczyść tylko uważaj na pastę która jest na Procku i na radiatorze tej pasty nie ścieraj chyba ze masz w zapasie to ewentualnie możesz nałożyć nową niewielką ilość po usunięciu starej ale jeśli nie jest popękana to nie ruszaj i jak ktoś juz napisał przejrzyj dokładnie płytę główną najlepiej pod światłem.
Ja miałem podobny przypadek i za czołem kombinować wyszło to ze oprócz zasilacza który rzekomo był sprawny bo jeszcze chodził spalił mi kartę graficzną i miałem podwójny wydatek , więc radze zacząć od zasilacza nowego prosto ze sklepu bo można sobie tylko bidy narobić.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 26 wrz 2006, 20:43

tomek8998 - już było pytanie o zasilacz. Kolega wspomniał też, że czyścił już komputer.
Co do pasty na procku - skoro komputer chodził, to powinno być ok. Ale oczywiście warto to sprawdzić...

Najważniejszy jest w tej chwili pomiar napięcia na zasilaczu przy uruchomionym komputerze, no i model zasilacza...

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 27 wrz 2006, 13:50

tomek8998 pisze:system być morze ma za duże wymagania i się zawiesza, jeśli nie to spróbuj przeinstalować system.
Albo uruchom przy pomocy dyskietki startowej, bo ona raczej nie zawiesza kompa, jeśli to nie pomorze to po kolei odłączaj urządzenia jak cd-rom czy karty rozszerzeń.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 28 wrz 2006, 8:05

Dexter28 po pierwsze sprawdź kości pamięci, wyjmij je, i potem włóż z powrotem na miejsce, to samo zrób z kartami rozszerzeń, wyjmij i włóż z powrotem, szczególną uwagę zwróć na kartę graficzną, jeśli ma wentylator to sprawdź czy obraca się lekko. Nie napisałeś czy kiedy komputer nie startuje tak ja powinien czy wydaje płyta główna jakieś piski. Ja obstawiam że to wina karty graficznej. Acha a co do temperatury procesora to zgadzam się z kolegami, należy sprawdzić wentylator na procesorze i nałożyć pastę termoprzewodzącą między procesor a radiator.

ODPOWIEDZ