Mam oto taki ploter http://www.test-set.com/stock/3265.html i nie moge nawiązać z nim połączenia (poprawnego) z komputera. Wyglada to tak ze ploter w trybie test wywolanym z jego pulpitu dziala dosklonale. Po podlaczeniu do komputera i wyslaniu na niego pliku do plotowania (drukowania) zabiera pisak przejezdza kawałek i staje dajac sygnał błędu. Na tym koniec, trzeba go zresetowac.
Złącze tego poltera wyglada tak
ploter pisakowy
widocznie jest problem z sterownikami. Możesz spróbować zainstalowac standardowe sterowniki tzw: Tylko tekst i zobaczyc czy cos sie zmieni. Jaki Win masz zainstalowany??
Bo jezeli WinXP to czesto sie zdaza ze sa jakies problemy z drukarkami skanerami pod LPT starszego typu dlatego lepiej jest pod win 98.
Bo jezeli WinXP to czesto sie zdaza ze sa jakies problemy z drukarkami skanerami pod LPT starszego typu dlatego lepiej jest pod win 98.
Na 90% wiem ze ten ploter pracuje na porcie szeregowym, tak jak większość ploterów. Ten objaw występuje właśnie ze standardowymi sterownikami zresztą innych nawet nie mozna znaleźć. Pod WINXP to wogóle nie chce pracować, na Win98 tylkoo daje oznaki życia. Próbowałem ustawiać szybkość portu i bity danych i stopu, nic. Podobno są jakieś kable niestandardowe do takich urzadzeń, ale jakie?