Zepsuta plyta glowna?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
coldzik

Zepsuta plyta glowna?

Post autor: coldzik » 02 paź 2005, 11:42

Witam. Mam taki problemik. Gdy zalacze komputer to wszystko dziala ok do czasu gdy pojawi sie ta poczatkowa tabelka z danymi o komputerze i zaczyna sie rozruch bootowalny. Czyli kolejno mam ustawione floopy, cdrom i hdd. W tym momencie komputer sie zatrzymuje tak jakby nie potrafil uruchomic hdd. Rowniez bootowalny cdrom nie dziala. Chociaz tak raz na 20 resetow przechodzi dalej i wszystko jest wporzadku. Co jest nie tak?

timi
Użytkownik
Kontakt:

Re: Zepsuta plyta glowna?

Post autor: timi » 03 paź 2005, 6:46

może odłącz hdd i zobacz czy bedzie bez problemu startowal z cd (pamietaj o ustawieniach płyty), kiedys w starych komputerach byl pewien parametr w biosie który mowil o czasie rozruchu dysku - jesli byl za krotki dysk sie dobrze nie rozkrecił i nie był widziany przez płyte.

wg. mnie winny jest dysk :)

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Zepsuta plyta glowna?

Post autor: gaweł » 05 paź 2005, 11:28

coldzik pisze:...Co jest nie tak?
Podajesz za mało informacji. Dobrze by było wiedzieć co to za płyta.
Można zaproponować kilka badań. Sprawdź jak zachowuje się w twoim kompie dobry (sprawdzony w innym kompie) dysk. Można sprwadzić jak zachowuje się twój dysk w innym kompie. Czy kłopoty z bootowaniem są stałe, czy występują tylko czasami? Sprawdź jak zachowuje się dysk jeżeli w swoim kompie odłączysz kilka urządzeń (chodzi o zmiejszenie obciążenia). Istnieje możliwość, że kończy ci się zasilacz. Rozkręć zasilacz, odkurz go i sprawdź czy nie masz popuchniętych kondensatorów (również na płycie głównej mogą być spuchnięte kondki).

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 16 lut 2006, 21:53

Witam!

Dopiszę, że warto sprawdzić, czy któryś z napędów nie ma ustawionej zworki na CS (Cable Select). Często napędy nie potrafią się ze sobą dogadać, szczególnie gdy HDD jest jako master, a CD ma CS właśnie i znajduje się na końcu taśmy.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ