posiadam wyświetlacz RFC35B (TME - RFC35B). W chwili obecnej jest on podłączony do mikroprocesora LPC2148 przez IO. Wyświetlacz posiada kontroler FSA506 (NOTA), który ma możliwość podłączenia w trybie 8080 lub 6800. Mój panel pracuje w trybie 8080, a szynę rozszerzyłem do 9-bitów (standardowo jest 8-bitów). Całość działa mi poprawnie na LPC-ku. Jednak, aby niewidoczne było wypisywanie pixeli na ekranie zrobiłem jakby dwa wyświetlacze w pamięci kontrolera. Wówczas, gdy dane wysyłane są do wyświetlacza to kontroler wyświetla obraz z drugiej części pamięci. Niestety do płynnego wyświetlania obrazu na ekranie taka "zabawa" z wyświetlaczem się nie nadaje. Korzystam oczywiście z szybkich rejestrów FastIO, a taktowanie procesora jest ustawione poprzez pętlę PLL na 72MHZ, czyli maksymalną możliwą w tym modelu.
Planuję jednak zbudować urządzenie na mikroprocesorze ATMEL'a, dokładnie nie zastanawiałem się jeszcze jaki to będzie mikroprocesor. Jedno wiem na pewno, będzie to procesor posiadający EBI. Z tego względu, że chciałbym przyśpieszyć komunikację między kontrolerem, a mikroprocesorem. Równocześnie też zwolnić procesor z żmudnego wysyłania danych do kontrolera, to zadanie chciałbym powierzyć właśnie jednostce EBI. Niestety nie za bardzo wiem, z której strony ugryźć problem połączenia EBI z wyświetlaczem.
Właśnie dlatego kieruję do Was prośbę, aby ktoś wytłumaczył mi w jaki sposób podłączyć wyświetlacz do ARM7TDMI przy użyciu EBI.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam