ATmega8 - zamiennik?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

ATmega8 - zamiennik?

Post autor: Kulpina » 29 lip 2010, 12:24

Jaki jest najlepszy zamiennik, czy procesor, ktory można stosowac w miejsce atmegi8?
Cena tego ukladu podskoczyla z 5 razy...
attiny2313 ma trochę za malo pamięci, atmega byla idealna

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 29 lip 2010, 12:43

zamiennika w sensie stricte nie ma ale jest ulepszona wersja atmegi8 podajże z L na końcu... na stronie atmela widnieje jeszcze coś takiego jak attiny2314 i ma 4kB flasha ale w polskim sklepie jeszcze nie widziałem...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 lip 2010, 12:59

Niby jest, ale też kosztuje z 15zł/szt...
No cóż widocznie będzie trzeba się przyzwyczaić :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 29 lip 2010, 13:25

Kulpina - temat był już poruszany (o zamiennikach).
Będzie nowsza wersja ATmega8A, jest też mega88 - ten drugi można dostać (jeszcze) w rozsądnej cenie... niewiele więcej kosztuje mega168 (to samo, ale z większą pamięcią programu).

Co do tiny2313... jego "większą" wersją będzie tiny4313, a nie tiny2314 - Kolega haterkmp się trochę pomylił. Sam 2313 będzie zastąpiony wersją z literką A.

Co do cen - przyzwyczailiśmy sie do kupna układów po parę złotych, ale wtedy dolar był po ok. 2zł. Teraz kosztuje ponad 3... już samo to powoduje wzrost cen o ok. 60%. Wycofywanie układów nie pomaga w obniżaniu marży przez dostawców - liczą sobie za "przechowywanie".
No i trochę trzeba będzie poczekać na nowości, bo przecież magazyny muszą się opróżnić...

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 29 lip 2010, 14:54

no tak kolego marcing :oops: 4313... literówka a właściwie cyfrówka

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 lip 2010, 18:41

Dokładny zamiennik M8 w sensie PIN to PIN to Mega168 różnica jest taka że zamiast 8KB FLASH ma ich 16KB. Ale jeżeli ktoś chce mieć 8KB FLASH, a nie zależy mu na ilości portów I/O to świetny jest TINY 861.

jakubzz
-
Posty: 11
Rejestracja: 30 wrz 2006, 11:02

Post autor: jakubzz » 30 lip 2010, 12:21

To co na pewno odróżnia mega8 o mega88/mega168 to napięcie referencyjne przetwornika A/D. W mega8 jest 2,56V a w mega88/mega168 1,1V. Trzeba o tym pamiętać projektując układ z wykorzystaniem wewnętrznego przetwornika. Sam się na tym złapałem jak zaprojektowałem część analogową pod napięcie ref. 2,56V a zastosowałem mega88.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 31 lip 2010, 7:31

To co odróżnia ATmega8 od ATmega88 dowiecie się z noty migracyjnej na stronie ATMEL. Radzę przeczytać najpierw.
Jedno jest pewne: 90% programów dla ATmega8 wgranych bez zmian do ATmega48/88/168/328P nie będzie działać. To są dwa różne procesory. Trzeba mieć źródełko, poprawić go i na nowo kompilować.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 31 lip 2010, 8:00

Czyli to samo co migracja z AT90S2313 na ATTiny2313, niby to samo a inne.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 31 lip 2010, 10:56

ATtiny2313 był bardziej kompatybilny z 90S2313, niż mega88 z mega8. W tiny2313 wektory przerwań są na tych samych pozycjach ale jest ich więcej.

W mega88 wektory są poprzesuwane i też jest więcej ich. Żadne przerwania oprócz INT0 INT1 chodzić nie będą. Totalna dyskwalifikacja 90% gotowych wsadów z mega8. :razz:

Jak masz gotowy wsad do mega8 to szukaj mega8 lub mega8A, inaczej błagaj o źródłówki.

ODPOWIEDZ