JTAG ICE

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

JTAG ICE

Post autor: kaliska5 » 24 maja 2010, 15:06

Witam.Udało mi sie ostatnio uruchomić klona JTAG ICE ze strony Link.Niestety nie działa on jak powinien , mogę się połączyć z procesorem Atmega16 odczytać fusy, wgrac program czyli wszystkie funkcje dostępne dla programatora lecz gdy chce uruchomić debugger nie mam połączenia z procesorem.Zaprogramowane fusy JTAGEN i OCDEN.Nie wiem co jest grane.

Link do zrzutów ekranu.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 maja 2010, 19:49

Linie JTAGa wolne, czy jeszcze coś zwisa na nich? Reset wolny czy rezystor do plusa? COM normalny z komputera czy z międzymordzia na USB?

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 24 maja 2010, 20:11

Nic więcej nie siedzi na liniach Jtag podłączony jest sam procesor. Reset podłączony do resetu Jtaga.Port COM normalny.Dziwi mnie to ze mogę grzebać po procesorze ale debugować już nie a przecież ten sam sprzęt.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 maja 2010, 13:53

Mogą być dwa problemy. Jakiś wadliwy wsad załadowałeś do procesora z JTAGa, albo masz coś z linią TMS. Pokusiłbym się też na sprawdzenie stanu OCDEN przez programator ISP (STK200 chociażby), nie przez JTAGa.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 30 maja 2010, 9:43

Wsad już kilkakrotnie zmieniałem. Już wcześniej sprawdzałem fusy za pomocą innego programatora wszystko było zaprogramowane

ODPOWIEDZ