REZUREKTOR AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

REZUREKTOR AVR

Post autor: pawel1991 » 23 mar 2010, 22:38

Mam w domu wiele zablokowanych Atmeg8 i zastanawiam się nad kupnem zestawu
http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/avt2897.pdf
Jednak Atmega8 wychodzi już z produkcji i nie wiem czy to urządzenie mi się przyda na dłuższy czas. I tu moje pytanie, czy ktoś próbował tym układem przeprogramować Atmege88?

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 23 mar 2010, 23:03

z tego co czytam w kartach katalogowych to mają inne "algorytmy" programowania równoległego. ale to jest moja ocena. z resztą sam zobacz:
atmega8
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2486.pdf str. 228
atmega88
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2545.pdf str. 290

[ Dodano: 2010-03-23, 23:04 ]
chociaż na podstawie samego programu rezurektora da się to zmienić bo przecież tam była atmega8 i attiny2313 a one mają też różne algorytmy

pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 24 mar 2010, 7:53

Też się tego obawiałem,a ale chyba mimo to kupie ten układ, bo jest tańszy niż moje po blokowane Atmegi8 i attiny2313. A faktycznie można by spróbować trochę przerobić program.

slawek55
Użytkownik
Posty: 484
Rejestracja: 16 sie 2005, 11:47
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: slawek55 » 24 mar 2010, 8:22

A skąd wiecie że Atmega8 wychodzi z produkcji? Czy coś go zasępuje? Ciekawe prze ile bedzie jeszcze dostępny?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 mar 2010, 16:37

Też jestem zaskoczony najbardziej chodliwy i lubiany AVR wychodzi z produkcji ?? Co by niby miało go zastąpić :?;

pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 24 mar 2010, 16:39

Osobiście nigdzie nie przeczytałem tej informacji na stronie atmela, ale czytałem już o tym na kilku forach. I ostatnio jak kolega kupował atmege8 to mu powiedziano w sklepie, że to ostatni i że więcej nie będą zamawiać.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 24 mar 2010, 18:00

Ja jestem na praktyce w sklepie elektronicznym (lispol) i rzeczywiście Atmeg brakuje i nie wiadomo co się stało. Teraz cena Atmegi8 waha się ~6zł za niedługo sięgnie pewnie 10zł.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2079
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 mar 2010, 18:54

No cóż przerzucimy się w takim razie na Mega 168, która jest odpowiednikiem M8 tylko ma więcej pamięci. No chyba że ATMEL szykuje jakie nowum romanum na miejsce M8.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 24 mar 2010, 21:22

Na stronie atmela było i chyba nadal jest napisane zostają zastąpione modelem z dopiskie A
obudowa ta sama itp więć niema strachu.

kaliska5 pozdrów Łukasza
Ps Nie wiedziałem że z mojego miasta jesteś:)
Paweł

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 06 kwie 2010, 13:49

kayron pisze:Też jestem zaskoczony najbardziej chodliwy i lubiany AVR wychodzi z produkcji ?? Co by niby miało go zastąpić
"Ulepszona" wersja - na stronie Atmel'a są dostępne noty ATmega8A oraz migracji z mega8

fae
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 sty 2009, 15:09
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: fae » 21 kwie 2010, 9:47

Mega8 juz ma status na stronie atmela Not Recommanded For New Designs
http://www.atmel.com/dyn/products/devic ... 0Solutions

W jej miejsce wchodzi Mega8A, praktycznie zamiana 1:1. Nowe proce z sufiksem A są robione w cienszej technologii (jak dobrze pamiętam to 0.35um). Dlatego pobory prądu są dużo mniejsze. Jest kilka różnic między starymi i nowymi układami, o których trzeba pamiętać
1. mogą się zmienić charakterystyki ADC, zwłaszcza napięcie referencji (i inne analogowe dodatki POR, BOR, RCosc)
2. zmiana poziomów napięc Vinoh Vinol
To wszystko jest opisane w notach aplikacyjnych tutaj:
http://www.atmel.com/dyn/products/app_n ... on%20Notes

Ze standardowych układów dostępne w detalu już są Mega8A/16A/32A/128A, Tiny13A

A do tego dochodzi "odradzanie" się przemysłu po kryzysie i niestety magazyny dostawców się wyczerpują i terminy dostaw są koszmarne. Ale już za rok będzie lepiej :wink:

ODPOWIEDZ