[AVR] Atmega8 AVCC - czy potrzebne?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

[AVR] Atmega8 AVCC - czy potrzebne?

Post autor: Kulpina » 26 lut 2010, 15:37

Czy muszę/powinienem/nie mogę podłączać AVCC to +zas gdy nie używam wewnętrznego przetwornika, czy jest to obojętne?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 lut 2010, 18:21

"Muszę" I nie ma to znaczenia czy sobie ADC odpuścisz.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 26 lut 2010, 18:21

W Atmega8 jest to obojętne, nawet jeśli używasz ADC, bo AVCC i tak jest zwarte do dodatniej szyny zasilania. Taki mała wada tego uK, ale za to nie trzeba ciągnąc dodatkowej ścieżki na płytce :razz:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 lut 2010, 18:24

Aro. Nie jest zwarte - rezystancja tam jest parę Ohm, a to już generuje spadek.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 26 lut 2010, 18:31

5Ω bodajże. Jeśli w maksymalnym stopniu wykorzystać wszystkie linie portu C (ten port też zasilany jest z AVCC, nie tylko ADC) to i tak spadek będzie na poziomie 1V. Tak więc można sobie odpuścić, chyba że nie skomplikuje to płytki.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 lut 2010, 19:26

Hm ciekawe ;) Czyli akurat w tym układzie to sobie odpuszczę. Z portu C i tak nie muszę korzystać, bo starczy mi pozostałych końcówek :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 mar 2010, 13:49

Kulpina - ale w czym problem? Żal miejsca na jedną ścieżkę/zworę?
Konstruktor musi uwzględniać wszystkie przypadki - co gdy będziesz chciał użyć mega88? A w końcu nim jesteś - nawet jeśli słowo "konstruktor" jest bardzo na wyrost...

Od biedy można użyć zworki pomiędzy pinami w podstawce...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 mar 2010, 16:06

Oczywiście, ale w tym konkretnym układzie atmega obsługuje tylko wyświetlacz lcd i dwa czujniki 1wire, co zajmuje trochę programu, ale niewiele końcówek. Zwór na płytce powinno być możliwie najmniej, a tu akurat ta ścieżka pod układem mi koliduje i jeśli mogę jej uniknąć bez innych problemów to czego by tego nie zrobić? I jaka jest różnica w mega88?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 02 mar 2010, 18:47

Kulpina pisze: I jaka jest różnica w mega88?
No nie ma tego "rezystora", a reszta to już dokumentacja przeprowadzki wyjaśni. Parę stron, przed zaśnięciem przeczytasz sobie.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 02 mar 2010, 18:49

AVCC is the supply voltage pin for the A/D Converter, Port C (3..0), and ADC (7..6). It should be
externally connected to VCC, even if the ADC is not used.
If the ADC is used, it should be connected
to VCC through a low-pass filter. Note that Port C (5..4) use digital supply voltage, VCC.

ODPOWIEDZ