KDevelop, at90s2313 i lpt

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

KDevelop, at90s2313 i lpt

Post autor: michalstec1 » 24 lip 2009, 12:25

Witam.
Mam Ubuntu i chciałbym zacząć programować. Posiadam płytkę testową do kursu Bascoma i chciałbym się uczyć z kursu C z EdW. Zainstalowałem już KDevelop wg. opisu z EdW 02/2009. Teraz niestety nie wiem jak to skonfigurować żeby dało się programować przez SPI z LPT. Po zmianie nazwy procesora nie wychodzi nawet Build Project (pro3.c:40: error: 'PORTC' undeclared (first use in this function)).
Ostatnio zmieniony 24 lip 2009, 15:08 przez michalstec1, łącznie zmieniany 1 raz.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 24 lip 2009, 13:11

Przecież ten procesor nie ma portu C :>

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 24 lip 2009, 15:05

Wziąłem pierwszy program z kursu C.
#include <avr\delay.h> zamieniłem na #include <avr/delay.h> bo w tym co miałem w KDevelopie były slashe a nie backslashe. Wyszedł błąd /usr/lib/gcc/avr/4.3.2/../../../avr/include/avr/delay.h:36:2: warning: #warning "This file has been moved to <util/delay.h>." więc zmieniłem #include <avr/delay.h> na #include <util/delay.h> i Build Project się udał.
Nie umiem tylko teraz zaprogramować. Nie wiem jaką podać nazwę programatora, portu i innych...

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 24 lip 2009, 15:33

Port pewnie /dev/lp0 a co do programatora to pewnie stk200.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 24 lip 2009, 17:53

Niezależnie od tego jaki wpiszę programator wychodzi mi:
kdesu -t -c 'cd '/home/michal/pro11' && WANT_AUTOCONF_2_5="1" WANT_AUTOMAKE_1_6="1" LC_MESSAGES="C" LC_CTYPE="C" make install'
/bin/sh: kdesu: not found
*** Exited with status: 127 ***
Czyli na razie mam inny problem niż wybór programatora :(
Czy muszę zainstalować KDE?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 24 lip 2009, 18:04

Nie wiem, pod linuxa jest tez KontrollerLAb który pod GNOME'm działa

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 25 lip 2009, 20:43

Dzięki!
Zainstalowałem tego KontrollerLAb.
Trochę pokombinowałem z ustawieniami i chyba działa :D
Trochę problemu miałem z ustawieniami bo jak podałem nazwę programatora stk200 to wywalało avrdude: AVR device not responding
Okazało się że nazwa programatora będącego zwykłym kabelkiem do LPT bez żadnych buforów to bascom (taką nazwę musiałem podać w polu specify programmer type w programmer configuration na zakładce avr dude). W specify connection port wpisałem /dev/parport0. Wcześniej jeszcze na zakładce choose programmer trzeba było przełączyć na avrdude bo domyśnie był uisp.
(to tak na przyszłość jakby ktoś szukał takich informacji).

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 28 lip 2009, 22:44

Mam nadzieję, że wiesz, że kdesu chciało od Ciebie tylko hasło ;P W ubuntu powinieneś w którymś skrypcie dać "sudo" w dobrym miejscu.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 02 sie 2009, 18:40

Witam,
/bin/sh: kdesu: not found
*** Exited with status: 127 ***
Czyli na razie mam inny problem niż wybór programatora :(
Czy muszę zainstalować KDE?
kdesu to program z KDE umożliwiający uruchamianie aplikacji m.in. z prawiami root'a. Jest składnikiem KDE, więc KDE jako takie powinno być zainstalowane (chyba, że w Ubuntu wygląda to inaczej, ale nie wydaje mi się).
Okazało się że nazwa programatora będącego zwykłym kabelkiem do LPT bez żadnych buforów to bascom
Też mam taki zwykły kabelek i u mnie działa pod nazwą właśnie stk200. Krótka lektura /etc/avrdude.conf pozwala stwierdzić, że kabelki bascom i stk200 różnią się podłączeniem do poszczególnych pinów portu LPT.

--
Pozdarwiam,
AT

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 02 sie 2009, 20:17

Mam nadzieję, że wiesz, że kdesu chciało od Ciebie tylko hasło ;P W ubuntu powinieneś w którymś skrypcie dać "sudo" w dobrym miejscu.
Tylko gdzie... :?: Całego kdevelopa uruchamiałem z rota...
kdesu to program z KDE umożliwiający uruchamianie aplikacji m.in. z prawiami root'a. Jest składnikiem KDE, więc KDE jako takie powinno być zainstalowane

Ale żeby cokolwiek z kde działało w ubuntu to chyba jakieś składniki kde muszą być ( :?: ) Może trzeba coś doinstalować albo po prostu jakoś skonfigurować i użyć...
Na razie zostanę przy kontrollerlabie bo sam raczej nic nie naprawię (nie znam się na komputerach :sad: )

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 03 sie 2009, 10:36

Witam,

Spróbuj w konsoli wpisać 'kdesu'. Jeśli otrzymasz komunikat 'command not found', to znaczy, że nie masz 'kdesu'. Ja korzystam ze Slackware Linux i u mnie program 'kdesu' znajduje sie w paczce o nazwie kdebase. Swoją drogą, jeśli kontrollerlab u Ciebie działa, to znaczy, że właśnie 'jakieś' składniki z KDE posiadasz, bo ten program jest napisany pod KDE.
Tylko gdzie... ? Całego kdevelopa uruchamiałem z rota...
Jeśli nie masz 'kdesu', to nie ma znaczenia, że z root'a, bo jak programu nie ma, to i tak go nie uruchomisz ;) A na poważnie, postaraj się znaleźć skrypt, gdzie jest ten nieszczęsny 'kdesu' i usuń go ze skryptu, tylko zostaw polecenie, które jest za nim, tzn. jeśli było 'kdesu avrdude -p cos tam' to zostaw 'avrdude -p cos tam'.

Swoją drogą, przez jakiś czas używałem KontrollerLab, ale zrezygnowałem ze względu na okazjonalne błędy i pewne niedociągnięcia. Osobiście, jako edytora dla AVR używam Geany, zaś programuje mikrokontroler z wykorzystaniem Makefile'a. Jeśli potrzebuję debuggera/symulatora to niestety uruchamiam windowsa i AVR Studio, bo nie znalazłem nic przyzwoitego dla Linuksa.

--
Pozdrawiam,
AT

ODPOWIEDZ