pomiar napięcia Atmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 09 maja 2007, 8:11

pomiar napięcia Atmega8

Post autor: Nick_2 » 07 lip 2009, 18:31

Witam
Mam problem z pomiarem napiecia za pomocą przetwornika ADC w mikrokontrolerze Atmega8. Napisałem program, ktory zczytuje dane z przetwornika i przelicza je tak aby otrzymać mierzona napiecie. Pomiar działa, przy założeniu że mierze napięcia do 5V czyli do takiego napięcia jak mam zasilanie procka i napiecie referencyjne do przetworników. Problem w tym że musze zmierzyc napiecie około 15V (na akumulatorze), moze ktoś ma pomysł jak sie do tego zabrać? Próbowałem za pomocą dzielnika napieciowego ale to chyba nie jest najlepszy pomysł...

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 07 lip 2009, 18:36

Nick_2 pisze:róbowałem za pomocą dzielnika napieciowego ale to chyba nie jest najlepszy pomysł...
Czemu nie najlepszy ? Wstawiasz rezystor 1k i 2k i masz napiecie z akumulatora podzielone przez 3, czyli miesci sie w zakresie pracy przetwornika.

Nick_2
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 09 maja 2007, 8:11

Post autor: Nick_2 » 07 lip 2009, 18:58

próbowałem tak jak pisałes i chyba przetwornik mocno obciaza dzielnik bo napiecie z 1V spada do koło 0,26V (zrobiłęm dzielnik z 1k i 3k)

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 07 lip 2009, 19:06

Chyba jednak coś pomyliłeś, bo przetwornik dla prądu stałego ma opór ok. 1Mom. Spróbuj jeszcze raz, powinno ci się udać.

Nick_2
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 09 maja 2007, 8:11

Post autor: Nick_2 » 07 lip 2009, 19:19

wyglada na to ze uszkodził sie jeden z przetworników. Podałem napiecie na wejscie innego przetwornika i teraz mierzy poprawnie, bez żadnego obciążania dzielnika.
Dziekuje za pomoc :grin:

alaris
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 21 lut 2006, 14:56
Lokalizacja: Gorzow/Poznan

Post autor: alaris » 07 lip 2009, 19:47

Nick_2 pisze:próbowałem tak jak pisałes i chyba przetwornik mocno obciaza dzielnik bo napiecie z 1V spada do koło 0,26V (zrobiłęm dzielnik z 1k i 3k)
Przy takim ukladzie masz dzielnik przez 4, tzn. napiecie wejsciowe jest dzielone przez cztery. 1V/4 = 0,25V, czyli wszystko sie zgadza...

ODPOWIEDZ