Programator USBtiny AVR
Programator USBtiny AVR
Witam padło mi gniazdo lpt w komputerze wiec chce zbudować taki programator. Niestety w tym momencie nie mam możliwości zakupu części a potrzeba mi szybko programatora czy muszą być te 2 diody zenera przy wejściu USB , czy można się obejść bez nich? Czy mogę zamiast ceramicznego rezonatora dać zwykły kwarcowy i będzie działać bez komplikacji?
mógłbyś dać schemat, albo linka do opisu tego programatora, bo nie wiem o czym mówisz. Przypuszczam, że Zenerki służyły albo do stabilizacji, albo do jakiegoś zabezpieczenia, więc ostatecznie możesz próbować bez nich. Co do kwarcu. Kwarc jest stabilniejszy od ceramików, więc to nawet lepsze rozwiązanie. Popróbuj, skoro i tak nie masz nic lepszego do wyboru.
Diody Zenera sluza w tym wypadku za zabezpieczenie przed powrotem zbyt duzego napiecia z procesora. Jak ze procek pracuje z napieciem 5V, a po USB "smiga" jakies 3.3V (o ile sie nie myle), to lepiej je zostawic...
Natomiast mozesz wstawic kwarc zamiast ceramika, tylko bedziesz musial fusy zmienic, plytke zmodyfikowac i dolutowac dwa kondensatory 22p.
Natomiast mozesz wstawic kwarc zamiast ceramika, tylko bedziesz musial fusy zmienic, plytke zmodyfikowac i dolutowac dwa kondensatory 22p.