[BASCOM] jak obsłużyć vfd 16x5x7 dot matrix

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

[BASCOM] jak obsłużyć vfd 16x5x7 dot matrix

Post autor: haterkmp » 04 maja 2009, 9:09

pytanie troszku dziwne ale czy w bascomie da się to zrobić? znaczy czy w bascomie uda się napisac program który obsłuży 16 pól odczytowych 5x7 pkt bez smużenia i takich tam?

czy jest opcja na tablice dwuwymiarowe?
może jakieś pomysły?
pozdraiwam

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 04 maja 2009, 9:49

Da się to zrobić! Co prawda z tablicami dwuwymiarowymi będzie problem ale możesz go obejść. Jeśli chodzi o samo sterowanie to polecam przeczytać to:
5x7 dot matrix

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 04 maja 2009, 10:17

samo sterowanie "ogólne" vfd znam a artykuły Nataszy wyrecytuje zbudzony w środku nocy :) ale nie mogę się jakoś do C zmobilizować i kombinuje w Bascomie.
to jak obejść ten problem? korzystać z dwóch zwykłych tablic i składać znaki w ten sposób (jedna tablica wiersze, druga kolumny)? chyba będzie to skomplikowane... może się udać. ale proc szybki potrzebny będzie

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 05 maja 2009, 6:57

dlaczemu nie możesz mieć wszystkiego w jednej tablicy, jednym ciurem, kolumna po kolumnie (ew. wiersz po wierszu, zależy co krótsze) Napisanie funkcji w C, która wyciąga z dwóch bajtów stosowne 7 bitów jest proste, więc pewnie i w BASCOMie da się to zrobić :P
Ja osobiście polecałbym ułożyć tablicę z pełnych bajtów(na kolumnę wskaźnika), co niesamowicie uprości program.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 05 maja 2009, 7:39

zawsze jeden bit mogę tracić
na pewno będzie "szło" kolumnami bo pełnym bajcie
czyli jeden "znak" miałby w takim przypadku 5 bajtów ewentualnie jakby się trafił display 5x8 to by było ok :)

K_o_n_r_a_d
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 29 lip 2005, 10:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: K_o_n_r_a_d » 05 maja 2009, 8:50

Nie pamiętam żebym widział matryce 5x8 ale są 8x8, więc jeśli potrzebujesz 16x5 to możesz równie dobrze użyć 10x8 - długość ta sama a dodatkowy wiersz nie zaszkodzi a może się przyda.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 05 maja 2009, 9:26

jak to nie widziałeś? prawie wszystkie moduły VFD zgodne z LCD mają takie matryce a czasami na allegro się trafiają właśnie same "szkła" bez sterownika. dlatego piszę że jak się trafi taki wyświetlacz to będzie. ja nie widziałem napewno 8x8 VFD dot matrix tym bardziej 10x8. led owszem ale nie VFD.

K_o_n_r_a_d
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 29 lip 2005, 10:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: K_o_n_r_a_d » 05 maja 2009, 9:36

Ehh... nieuważnie temat przeczytałem i nie zrozumiałem, że chodzi o vfd. Skupiłem się na stronie programowej i pewnie dlatego. Pisząc powyższe miałem na myśli matryce LED.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 05 maja 2009, 9:54

no problemo konradzie :)
właśnie tworze tablice do znaków...

a teraz żeby wyświetlić znak to muszę użyć "case" i "lookup" czyli żeby wyświetlić jeden znak na jednym polu odczytowym muszę mieć 5 takich "case`ów" razy 16 bo jest 16 pól odczytowych.
czy dobrze rozumiem?

ODPOWIEDZ