pytanie troszku dziwne ale czy w bascomie da się to zrobić? znaczy czy w bascomie uda się napisac program który obsłuży 16 pól odczytowych 5x7 pkt bez smużenia i takich tam?
czy jest opcja na tablice dwuwymiarowe?
może jakieś pomysły?
pozdraiwam
[BASCOM] jak obsłużyć vfd 16x5x7 dot matrix
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Da się to zrobić! Co prawda z tablicami dwuwymiarowymi będzie problem ale możesz go obejść. Jeśli chodzi o samo sterowanie to polecam przeczytać to:
5x7 dot matrix
5x7 dot matrix
samo sterowanie "ogólne" vfd znam a artykuły Nataszy wyrecytuje zbudzony w środku nocy
ale nie mogę się jakoś do C zmobilizować i kombinuje w Bascomie.
to jak obejść ten problem? korzystać z dwóch zwykłych tablic i składać znaki w ten sposób (jedna tablica wiersze, druga kolumny)? chyba będzie to skomplikowane... może się udać. ale proc szybki potrzebny będzie

to jak obejść ten problem? korzystać z dwóch zwykłych tablic i składać znaki w ten sposób (jedna tablica wiersze, druga kolumny)? chyba będzie to skomplikowane... może się udać. ale proc szybki potrzebny będzie
dlaczemu nie możesz mieć wszystkiego w jednej tablicy, jednym ciurem, kolumna po kolumnie (ew. wiersz po wierszu, zależy co krótsze) Napisanie funkcji w C, która wyciąga z dwóch bajtów stosowne 7 bitów jest proste, więc pewnie i w BASCOMie da się to zrobić 
Ja osobiście polecałbym ułożyć tablicę z pełnych bajtów(na kolumnę wskaźnika), co niesamowicie uprości program.

Ja osobiście polecałbym ułożyć tablicę z pełnych bajtów(na kolumnę wskaźnika), co niesamowicie uprości program.
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik