zasilanie procesora i matrycy graficznej

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 09 maja 2007, 8:11

zasilanie procesora i matrycy graficznej

Post autor: Nick_2 » 03 maja 2009, 9:56

Witam wszystkich
Mam problem z zasilaniem procesora i matrycy graficznej. Sprawa wygląda nastepująco. Wykorzystuje procesor Atmega16L i układ radiowy TLX905. Układ radiowy musi byc zasilany max napieciem 3.6V, ja stosuje 3,3V. W zwiazku z tym procesor zasilam też takim samym napięciem i wszystko działa ok. Do procesora chciałem dołączyc matryce graficzna taka jak na linku poniżej:
http://www.allegro.pl/item614945172_art ... green.html
Z noty katalogowej wynika że matryca potrzebuje 5V do zasilania. I tu właśnie pojawia sie problem ze sterowaniem. Matrycy jeszcze nie kupiłem ale próbowałem sterowac napieciem 3,3V zwykły wyswietlacz 16*2 przystosowany do 5V i czesto sie zawieszał, wiec podejrzewam ze w tym przypadku będzie podobnie. Co zrobic zeby układ działał poprawnie? z tego co wiem takie matryce na 3,3V nie są dostępne, wiec ta mozliwość odpada. Macie jakis pomysł jak obejść ten problem?

K_o_n_r_a_d
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 29 lip 2005, 10:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: K_o_n_r_a_d » 03 maja 2009, 10:33

Ja użyłbym innego wyświetlacza, np.: http://www.allegro.pl/item614943475_art ... _k_3v.html
Wyświetlacz LCD graficzny 132x64 z podświetleniem LED (White NEGATIVE)
FSTN ; DZIAŁA NA NAPIĘCIE: 3V ; Sterownik: SPLC501C
Działa w rozszerzonym zakresie TEMPERATUR (-20+70st.C)
Możesz też sam wyświetlacz zasilać z 5V (w zależności od tego czy masz zasilanie poprzez stabilizator, czy z przetwornicy - dodać dodatkowy stabilizator lub przetwornice podwyższającą napięcie) a na linie sygnałowe skonstruować konwerter napięć, ale moim zdaniem to za dużo roboty, gdy mamy wyświetlacze działające przy napięciu 3V.

Nick_2
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 09 maja 2007, 8:11

Post autor: Nick_2 » 03 maja 2009, 13:53

w zasadzie masz racje tylko ze program mam juz czesciowo napisany w bascomie a sterownika w wyswietlaczu ktory podales nie da sie w nim obsłużyc w prosty sposób

ODPOWIEDZ