Ulepszony STK200

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Ulepszony STK200

Post autor: robson » 14 lut 2009, 17:02

Witam
Niedawno złożyłem sobie ulepszony STK200 i niestety nie chce za nic odpalić. Złożony jest na 100% poprawnie sprawdzałem i montaż i elementy. Próbowałem w Bascom AVR z ustawieniem STK200/300. Próbowałem też zmieniać adres portu LPT. Wcześniejszy - normalny programator działa poprawnie. Jest to bardzo prosty układ a sprawił mi tyle problemu;/Co może być nie tak? Czy ktoś miał podobne problemy z tym programatorem?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Robert S.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 14 lut 2009, 20:02

Hm... mało precyzyjnie to opisałeś poza tym że to jakiś ulepszony STK200. Jeżeli są jakieś scalaki w programatorze to rozumiem że mają zasilanie i masa programatora jest połączona z masą procesora?

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 14 lut 2009, 20:26

Sorki;/ No to jest dokładnie taki kit z AVT - tak się nazywa - "Ulepszony STK200". Scalak (74HC244) ma zasilanie - mierzyłem. Masa też jest poprawnie połączona (masa programatora i programowanego układu). Zgodnie z opisem, nawet bardzo długi kabel programujący nie powinien sprawiać problemów - w moim przypadku około 1.5m ekranowany. Ekran jest połączony z masą programatora. Próbowałem też wymieniać scalak i lipa:( Bascom ciągle wyświetla: Could not identify chip witch ID: FFFFFFFF.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 14 lut 2009, 21:23

Działający "ulepszony stk200":

Obrazek

Spróbuj w swoim skrócić ten kabel - może jednak za długi a jak nie to wykonaj z powyższego obrazka - mi działał z ponyprogiem.

roman21
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 18 wrz 2006, 17:04
Lokalizacja: gryfice

Post autor: roman21 » 16 lut 2009, 13:07

Też go zrobiłem , ale u mnie działa dobrze.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 24 lut 2006, 10:04
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 17 lut 2009, 14:09

Może przyczyna tkwi w masie- o ile dobrze kojarzę to autor sugerował rozciąć ścieżkę łączącą masę obwodu z jego obudową i pomiędzy nie wlutować opornik ( o ile się nie mylę 1k)

roman21
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 18 wrz 2006, 17:04
Lokalizacja: gryfice

Post autor: roman21 » 17 lut 2009, 17:18

Swoją płytkę przeprojektowałem wstawiając zasilacz 5V, nie wstawiałem tego rezystora 1k SMD, zastartował od razu.Pracuję na nim z zewnętrznym zasilaniem.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 14 paź 2009, 17:04

Witam
Może temat już stary, ale...wciąż aktualny. Przez ten czas stosowałem zwykły programator w pająku i teraz znów chciałbym dojść końca z moim starym, "ulepszonym stk200". Sprawa przedstawia się następująco:
- na płycie głównej mam złącze DB25 żeńskie, do którego mam podłączony kabel męsko-męski, o długości 1.8m.
- w programatorze wlutowane mam złącze DB25 żeńskie
- podłączam wszystko "do kupy" i nie działa, ale po woli...

- sprawdziłem port LPT programem Parallel Port Monitor i na wszystkich pinach stany się zmieniają (oprócz pinów, których nie da się zmienić programowo)
- stany zmieniają się również na końcu kabla męsko-męskiego, więc wykluczam wadliwy kabel
- za programatorem jest złącze 6-pinowe: MISO, MOSI, SCK, RST, GND, VCC.
- zmieniając stany portów w Parallel Port Monitor, zmieniają mi się stany na złączu 6-pinowym i tu zaczynają się schody...

- MOSI - działa poprawnie - stany się zmieniają
- SCK - działa poprawnie - również stany się zmieniają
- RST - nie działa - żadnej reakcji na zmiany stanu programem PPM - utrzymuje się na nim napięcie około 0.2V
- to samo z MISO - żadnej reakcji w programie PPM, na zmianę stany nóżki MISO na programatorze...

Reasumując - do kostki SN74HCT244N wszystko jest OK, za kostką działają wszystkie piny, prócz RST i MISO. Ja rozumiem wszystko i jestem już lekko zdesperowany, bo wymieniłem już wszystkie elementy na płytce, a układ SN74HCT244N 4 razy i to z 2 innych sklepów, ale po woli zaczynam wierzyć w magię w elektronice...

Wygląda na to, że bufory, do których dochodzą linię RST i MISO, w ogóle nie działają, ale nie możliwe, żeby wszystkie kostki były uszkodzone.

Mam w systemie zainstalowany sterownik giveio. To chyba najdziwniejszy przypadek, z jakim miałem do czynienia, już mi się pomysły skończyły.

Z góry dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1795
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 paź 2009, 18:42

a sprawdzałeś ewentualne zwarcia na płytce? najwyraźniej to jest przyczyną.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 14 paź 2009, 20:05

Niestety to nie to, przedzwoniłem całą płytkę, a dla pewności jeszcze przejechałem delikatnie nożykiem pomiędzy pinami. Nic to nie dało...:(

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 14 paź 2009, 20:21

może spróbuj zmontować to bez płytki - na pająka. 4 elementy na krzyż to dasz rade (tylko kabelków sporo wyjdzie). Ja uruchomiłem kilka takich programatorów i ruszały od razu. Z tego co pamiętam z PonyProg2000 działało to bez problemu i nie wymagane było uruchamianie giveio.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 22 sty 2006, 19:51
Lokalizacja: S.M.
Kontakt:

Post autor: robson » 14 paź 2009, 21:44

Jutro spróbuję zrobić z tego pająka, może trafiłem na jakąś wadliwą płytkę, bo to jest na prawdę prosty układ. W PonyProg2000, test połącczenia wypada pozytywnie, kalibrcja również, a ze zczytaniem procka już jest problem. No nic jutro się tym zajmę i zobaczymy jaki będzie rezultat.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 paź 2009, 19:27

robson pisze:MISO
Master Input Slave Output
W programatorze jest to wejście i stanem na nim staruje podłączony uC. Nie możesz go zmienić z poziomu PC.

RST jest wyjściem programatora, więc powinno działać.
W układzie (ze schematu powyżej) są dwa sygnały enable (GA i GB). Możliwe, że pin GB nie jest prawidłowo starowany, przez co nie pracuje połowa buforu 244 (właśnie linie RST i MISO).

AndrewS
-
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2006, 21:57
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: AndrewS » 03 lis 2009, 23:19

i jak kolega rozwiazal problem ??
ja mam bardzo podobny przypadek
po przemysleniu tematu doszedlem do jednego wniosku
nie wiem czy jest poprawny, w razie co proszę wyprowadzić mnie z bledu ,
w/g mnie problem lezy w tym :
robson pisze:w programatorze wlutowane mam złącze DB25 żeńskie
tez wlutowalem do swojego takie zlacze,
niestety, ale przez to, nie zgadzaja sie piny z opisu zlacza, z tymi w ukladzie :roll:
sa zamienione o 180 stopni
mam nadzieje, ze nie uwalilem sobie przez to portu w kompie, jutro spróbuję zamienić to zlacze (czyli na DB25 meskie) i programator wpiac odrazu do plyty, bez zadnego kabla

ODPOWIEDZ