AT90S2313 Czy wystarczy na zegar i wysterowanie wyjść

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
damibyd
-

AT90S2313 Czy wystarczy na zegar i wysterowanie wyjść

Post autor: damibyd » 15 gru 2008, 23:22

Posiadam AT90S2313 Mam pytanie czy wystarczy pamięci na zaprogramowanie zegara (nie musi być wyświetlany)i wysterowania wyjścia o konkretnej godzinie.
Teraz dla dociekliwych układ jest mi potrzebny do tego aby włączał i wyłączał oświetlenie i filtr w akwarium. Jeśli jest taka możliwość to proszę o pomoc nie ukrywam że nie pogardził bym programem który wymagał by zaledwie pare przeróbek, ponieważ mówie szczerze że jestem zielony w programowaniu.
Z góry dziękuje za odpowiedź!!

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 15 gru 2008, 23:29

W czym chcesz pisać?

W Bascomie - wątpie

W C - powinno (na 90% tak)

W assemblerze - nie wiem.

jak ci wystarcza wyświetlacz LED to program napisany w C powinien wejść. Poza tym czy nie lepiej kupić sobie Atmege8 i nie martwić się o ilość miejsca? Wydatek to jakieś 3-5zł.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 16 gru 2008, 7:04

Oczywiście, że wystarczy. Na początek sugeruje przeglądnąć archiwa EdW- jest tam kilka projektów sterowników akwariowych i innych, zaś przykład realizacji zegara na AT90S2313 jest opisana w Mikroprocesorowej oślej łączce.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 16 gru 2008, 12:28

Taki zegar napisany w Bascom'ie raczej napewno zmieści się do AT90S2313 (nawet prymitywna wersja z obsługą LCD powinna wejść).

C - nie wiem

ASM - objętość programu nie powinna przekroczyć 50% pamięci flash (prosta obsługa DS18B20 i podwójnego wyświetlacza 7-seg. zajęła mi jakieś 16% pamięci programu).
snow pisze:Poza tym czy nie lepiej kupić sobie Atmege8 i nie martwić się o ilość miejsca?
Ja tam zawsze biorę najmniejszy procek jaki tylko mogę i próbuję wycisnąć z niego ile się da.

damibyd
-

Post autor: damibyd » 19 gru 2008, 22:20

Posiadam AT90S2313 jeszcze z czasów szkoły leżał on długo w piwnicy więc w końcu pomyślałem że można by go wykorzystać w należyty sposób.
A nie podrzucił by ktoś jakiegoś programu?? W bascomie albo w asemblerze.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 19 gru 2008, 23:27

A nie podrzucił by ktoś jakiegoś programu??
Przecież przykładowych programów jest mnóstwo na PPEdW w dziale Mikroprocesory:
:arrow: link1

:arrow: link2

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 20 gru 2008, 0:27

Nie przesadzajmy tak bardzo z tym, że w Bascomie programy są tak bardzo pamięciożerne. Znam dobrze Bascoma i znam tez dobrze C i wiem, że da się napisać nawet bardzo skomplikowane program w obu językach/kompilatorach, które zajmują tyle samo miejsca. No może nie każdy potrafi bo do tego trzeba znac dobrze jezyki i wiedzieć czego używac a czego nie. Szczególnie mam na myśli używanie procedur i funkcji w Bascomie a zastępowanie je przez podprogramy itp.

Sam dawno temu bez większego wysiłku zrobiłem na at90s2313 termometr na DS1820 z 2 czujnikami podłączonymi na 1 lini (to jest szczególnie programożerne wraz z wyszukiwaniem czujników) + LCD + PCF8583 + transmisja do komputera.

[ Dodano: 2008-12-20, 00:39 ]
Jednak trochę przesadziłem, sprawdziłem, wyszukiwania nie było w moim programie, numery seryjne były w EEPROMie wpisane :) No ale to i tak jest dużo więcej niż kolega wyżej chce zrobić.

ODPOWIEDZ