Nie moge sie połączyć z uC (ATmega64)

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Skrzydlaty
Użytkownik

Nie moge sie połączyć z uC (ATmega64)

Post autor: Skrzydlaty » 06 lip 2008, 21:06

Temat poruszany ale nie zawsze do końca doprowadzony i ogólnie mało. Pogooglalem i znalazłem tylko jeden temat na tym forum który do końca nie rozwiązuje moich problemów.
Mam programator USBasp i nie mogę sie połączyć z ATmega64, poprzednio miałem Mega128 i było to samo. Teraz wyczytałem ze zamiast MOSI i MISO podłącza sie do PDI i PDO czyli PE0 i PE1. Ale dalej mi nie wykrywa procka. Nie wiem co jest grane, przegrzać przy lutowaniu raczej nie przegrzałem. Pozostałe piny podłączyłem jak w przypadku zwyklych mniejszych ATmeg. Zasilanie jest jakby podwójne czyli dwie końcówki GND i VCC i obydwie pary w razie czego podłączyłem. Zasilania przetwornika nie podłączyłem bo w przypadku innych mniejszych procków nie trzeba (a moze jednak trzeba?). I do czego służy końcówka /PEN? Coś w nocie katalogowej jest wspomniane ale słabo u mnie z angielskim :(
Ostatnio zmieniony 06 lip 2008, 23:15 przez Skrzydlaty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Re: Nie moge sie poaczyć z uC (ATmega64)

Post autor: RcTomek » 06 lip 2008, 22:02

Skrzydlaty pisze:I do czego służy końcówka /PEN? Coś w nocie katalogowej jest wspomniane ale słabo u mnie z angielskim :(
Data Sheet pisze:PEN is a programming enable pin for the SPI Serial Programming mode, and is internally pulled high . By holding this pin low during a Power-on Reset, the device will enter the SPI Serial Programming mode. PEN has no function during normal operation.
PEN jest pinem umożliwiającym wlączenie trybu programowania szeregowego SPI i jest wewnętrznie podciągnięty. Utrzymując ten pin w stanie niskim podczas resetu po włączeniu zasilania (Power-On Reset), układ uruchomi tryb programowania szeregowego SPI. PEN nie pełni żadnej funkcji podczas normalnej pracy układu.

W karcie katalogowej jest napisane, że PEN może być alternatywą dla wyprowadzenia RESET, ale tylko wtedy, gdy linia SCK może zapewnić stan niski podczas włącznia zasilania (co upraszcza algorytm programowania).

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 06 lip 2008, 22:56

Czyli mam coś zrobić z tą linią czy sie nią nie przejmować? Spróbowałem połączyć z GND ale nic to nie dało. Dalej zostaje problem braku połaczenia z uC. Pin PB1 (SCK) łącze normalnie z programatorem?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 07 lip 2008, 12:56

PE0 - MOSI
PE1 - MISO
PB1 - SCK
RESET - RESET

VCC, AVCC (niekoniecznie) +2.7 - 5.5V

Czym taktujesz mikrokontroler?
Próbowałeś ruszyć innym programatorem?

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 07 lip 2008, 17:15

Tak też jest podłączone. I nie działa. Przetwornika nie podłączyłem bo nie ma to chyba znaczenia.
Taktowanie - wewnętrzne - to są nowe procki. Tzn. tak mysle że wewnętrznie. Probowałem też podać na XTAL1 sygnał z innego procka ( W petli - Do Set Portn.x Reset Portn.x Loop) ale to też nie to. Aha! Ten ATmega128 probowałem ruszyć zwykłym "kabelkowym" programatorem pod LPT, a ATmega64 USBasp.
I nic! ;|
Nowe ATmegi64 i 128 mają fabrycznie ustawione bity na wewnętrzny oscylator RC? Bo może "psikus" innych końcówek programujących dotyczy też domyślnie ustawionego źródła taktującego mikrokontroler i na tym sie może skupić? Może jeszcze ustawili na najwolniejszy oscylator albo coś tam tak dla ich "konsekwentnej niekonsekwencji"? Nie umie sie doczytać z datasheets :(

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Post autor: RcTomek » 07 lip 2008, 18:50

Data sheet M64 mówi, że domyślnie jest ustawiony wew. oscylator RC o f=1MHz oraz najdłuższy Start-Up time 65ms, ale mniejsza o to.
To akurat nie powinno sprawiać problemu. Kurcze nie bawiłem się jeszcze tymi 'dużymi' ATmegami, a z chęcią bym spróbował.
Jeżeli to jest, jak mówisz, nowy element, to według mnie problemu należy szukać w programatorze, opcjach kompilatora lub ustawieniech komputera.
Np. w TYM temacie kolega Pev4 napisał, że udało mu się skomunikować z m128 przy pomocy STK200.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 07 lip 2008, 18:55

Ewentualnie uszkodzeniu mógł ulec port LPT komputera. To sie zdarza.

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 07 lip 2008, 19:55

Jasam - programuje przez USB.
Ddevil - faktycznie. Zwróciłem uwagę na "Slow SCK". Jednak prędkość ma znaczenie - Domyślny 1MHz w procku a nie miałem zwartej zworki w programatorze która pozwala programować układy z f<2MHz. Dzięki!!! :grin:

ODPOWIEDZ