USBasp pod Bascomem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Skrzydlaty
Użytkownik

USBasp pod Bascomem

Post autor: Skrzydlaty » 01 lip 2008, 20:02

Przepraszam jeśli powielam wątki ale nie doszukałem sie na forum tego tematu. Również google są na ten temat niezwykle milczące.
Złożyłem sobie właśnie programator ze strony http://www.fischl.de/usbasp/ , działa poprawnie pod avrdude ale niewiem jak skonfigurować Bascoma żeby programował po wcisnieciu tego jednego, jedynego klawisza F4. Wiem że w opcjach wybiera sie external programmer a w zakładce other ścieżke do programu ale nie wiem co wpisać w parameter? (załużmy że programuje ATmege8515)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 lip 2008, 21:05

Żeby programować po naciśnięciu przycisku F4:
- wchodzisz kolejno do menu: Options -> wybierasz zakładkę Programmer -> zaznaczasz opcję -> Program after compile

Jeśli masz inną wersję BASCOMA niż ja to może się ta funkcja znajdować w innym miejscu- w takim wypadku musisz ją znaleźć w innej zakłądce.

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 02 lip 2008, 10:15

Eh... chłopie - czytaj dokładniej, zwłaszcza tematy :P
Mam programator AVR-ków który podłanczam do kompa przez USB. Programator działa pod avrdude bezproblemowo ale jak ustawić w Bascomie żeby wywoływał avrdude? Wiem ze daje sie w "external programmer", potem sciezke do programu sie ustawia ale nie wiem co sie wpisuje w parametrach. Gdzies znalazlem cos takiego:

Kod: Zaznacz cały

Natomiast  w  Arguments:  podajemy  argumenty  wywołania 
narzędzia AVRdude, np.: -p m16 -c USBasp -e -V flash:w:"{plik}":a (argument -p określa typ mikrokontrolera, w tym przypadku jest to Atmega16).
Tylko ze to trochę nie działa, niewiem czy pod tym :plik" mam wstawić ścieżkę czy to jest wskaźnik na to żeby avrdude sam sobie od bascoma wyciągnął ścieżkę?
I jeśli mam Mega8515 to wpisuje "m8515" czy "mega8515"?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 02 lip 2008, 10:22

Skrzydlaty pisze:"m8515" czy "mega8515"?
m8515 albo atmega8515 - zajrzyj do pliku avrdude.conf

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 02 lip 2008, 15:46

No dobra, ale jak ma wygladać linijka z parametrami? Albo źle szukałem w tym konfigu albo nie ma. Prosze pomóżcie. Niewierze że nikt nie nie programuje bezpośrednio z Bascoma programatorem USBasp...

ODPOWIEDZ