Bascom, nie moge polaczyc sie z uprockiem (atmega128)

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
spandor
-

Bascom, nie moge polaczyc sie z uprockiem (atmega128)

Post autor: spandor » 01 lip 2008, 16:10

Witam,

Temat ten juz sie pojawiam, ale niestety czytajac poprzednie watki nie moge roziwazac mojego problemu. Posiadam plyte ewolucyjna EVBedu.net firmy Propox (http://www.propox.com/products/t_101.html) z ATmega128. Gdy podlaczam sie do niej poprzez programator ISPcable II rowniez firmy Propox i klikam "Identify chip" otrzymuje komunikat Could not identify chip with ID: 000000. Dodam tylko, ze lacze sie z programatorem poprzez kabel RS232, a dalej przez przejsciowke RS232 na usb i do kompa bo nie mam RS w kompie. Czy to moze byc powodem?
Juz nie wiem co moge zrobic...

dziekuje za wszelka pomoc.

Marcin

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 01 lip 2008, 16:33

w programowaniu jestem początkujący i miałem podobny problem.Okazało sie ze przejściówka była zrypana ,porostu kopiłem śledzia z portem COM i podpiąłem pod płytę .

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 lip 2008, 17:40

Witam! O ile się nie mylę to ten procesor podpina się trochę inaczej niż pozostałe ATmegi! Mimo iż masz gotowy hardware to może watro to sprawdzić w nocie katalogowej?

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 02 lip 2008, 16:19

1.Sprawdź zasilania
2.Sprawdź ustawienia i przejsciówkę zrób mostek między pinem 2 i 3 we wtyczce na rs czyli tx i rx wejdź do hiper terminal i w momencie pisania czego kolwiek będziesz widział na ekranie wpisywany tekst, bedzie znaczyło ze przejsciówka działa ok
3. Niewiem czy bascom obsługuje ten programator więc może być tak że będziesz musiał używać oprogramowania dołączonego do programatora.

ODPOWIEDZ