Wyświetlacz alfanumeryczny
- miloo1
- Użytkownik
- Kontakt:
Wyświetlacz alfanumeryczny
Witam czy istnieje możliwość wyświetlania tekstu na tym wyświetlaczu http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... 602-E.html jeżeli tak to w jaki sposób za pomocą jakiegoś mikrokontrolera np ATmega8 jak napisać program aby to działało.
Przykładowy program w Bascom'ie:
Jeżeli nie masz doświadczenia w tej dziedzinie, to proponowałbym rozpoczęcie przygody z mikrokontrolerami od rzeczy prostych, np. miganie LEDem, następnie przejście do rzeczy trudniejszych.
Jesli chcesz, mogę Ci podesłać asemblerowe procedury obsługujące wyświetlacz tekstowy
.
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "m8def.dat" 'ATmega8
$crystal = 8000000 'kwarc 8MHz
Config Portb = &HFF 'wszystkie porty pracuja jako wyjscia
Config Portc = &HFF
Config Portd = &HFF
Portb = &HFF 'wlacz rezystory podciagajace
Portc = &HFF
Portd = &HFF
Config Lcd = 16 * 2 'wyswietlacz alfanumeryczny 16x2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.2 , Db5 = Portc.3 , Db6 = Portc.4 , Db7 = Portc.5 , E = Portc.0 , Rs = Portc.1
'PORTC.2...5 - 4-bitowa szyna danych; PORTC.0 - sygnal EN, PORTC.1 - sygnal RS
Lcd "# Test LCD16x2 #"
Lowerline 'przeskocz do dolnej linii
Lcd "ABCDEFGHIJKLMNOP"
End 'koniec programu
Jesli chcesz, mogę Ci podesłać asemblerowe procedury obsługujące wyświetlacz tekstowy
A TU jest dział o Bascomie (kursy, programy wspomagające itd.).
Napewno się przyda do rozpoczęcia "przygody".
A może i ja zacznę
Napewno się przyda do rozpoczęcia "przygody".
A może i ja zacznę
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Najprostszym programatorem jest Sample electronics programmer. Jest to nic innego jak wtyk LPT połączony za pomocą kabelka do wyprowadzeń programowanego mikrokontrolera (przeważnie dodaje się jeszcze rezystory w szereg). Jeśli masz BASCOMA to w Helpie jest opis tego programatora. Również w mikroprocesorowej oślej łączce korzystaliśmy z takiego rozwiązania (zatem w EdW również znajdziesz informacje na temat tego programatora).
Popatrz też tutaj:
http://www.reflections.co.nz/home/micro ... /index.htm
Popatrz też tutaj: