Poczatki Programowania

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Maciej357
-
Kontakt:

Poczatki Programowania

Post autor: Maciej357 » 14 cze 2008, 10:59

Witam ,
Prosze o podpowiedz jaki zestaw byl by dobry jak dla mnie dla poczatkujacego cos Zl12avr? zl11Avr??.Zakupilem ksiazke Marcina Wiazania ..cos nie cos zaczynam jarzyc i nawet wychodzi :mrgreen: ale ten symulator w bascomie nie jest dla mnie jasny ..Czy uklad ZL..Avr? ulatwilby mi sprawe z symulacja? jaki zestaw wybrac .w rozsadnej cenie?? i d=gdzie moge zakupic??czy cos trzeba bedzie do niego dokupic zeby chodzil?? bo jak czytam posty to ludzie maja problemy z jakimis przewodami ,nie ktorzy rezystory lutuja ,jednym slowem cuda na kiju ..A ja chce podlaczyc i ma mi chodzic :grin:
Prosze opomoc
Pozdrawiam MAciej :)

atmega
-

Post autor: atmega » 14 cze 2008, 11:49

A może zl3avr ? Jest to zestaw oparty , na m32 który jest dość nowym procesorem. Cena zestawu , jest dość wysoka ale jest do niego niezła książka " Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce". Całość daje , całkiem niezłe rezultaty .

Co do Twojego pytania , to www.kamami.pl / allegro
Oczywiście , uczenie się programować procesor bez praktyki mija się z celem więc albo robisz wszystko na krzyżaka , albo jeśli masz kasę to kup sobie moduł - aczkolwiek pierwsze rozwiązanie napewno jest bardziej edukacyjne.
e moge zakupic??czy cos trzeba bedzie do niego dokupic zeby chodzil?? bo jak czytam posty to ludzie maja problemy z jakimis przewodami ,nie ktorzy rezystory lutuja ,jednym slowem cuda na kiju ..A ja chce podlaczyc i ma mi chodzic
Płytka + zasilacz + przewody łączące wyprowadzenia i bez kija wszystko zacznie działać.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 14 cze 2008, 12:05

1. ZL2AVR jest nieco lepszym zestawem od ZL11AVR. W tym pierwszym wszystkie urządzenie zewnętrzne łączysz przewodami, zatem posiadasz sporą elastyczność w doborze co i gdzie podłączyć. Do tego masz jak widzę już książkę, której osobiście nie lubię. Ponadto polecam od razu wymienić układ ATMega8 na ATMega88 by cieszyć się większymi możliwościami jakie oferuje ten układ.

2. W modelu ZL2AVR posiadasz jeszcze dwie podstawki które możesz wykorzystać. Na przykład wkładając w nie małego ATtiny13/45/85 możesz uruchamiać na ZL2AVR także programy dla tych małych ale ciekawych układów. Nie wspominając już o zrobieniu sobie przelotki na podstawowy składnik ZL11AVR czyli ATtiny2313 - ale to już przyszłość i wyższa szkoła jazdy.

3. Do pełni szczęścia potrzebować będziesz programatora, gdyż bez niego płytki ZL..AVR będą niepotrzebnym złomem. Jeśli Twój komputer posiada złącze drukarki LPT to wystarczy gdzieś kupić tani programator ISP STK200/300 lub jego funkcjonalny odpowiednik (sporo tego na aukcjach za parę złotych). Jeśli chcesz, możesz też kupić ZL2PRG od razu z ZL2AVR, ale cena jest odstraszająca. Jeśli masz tylko USB w komputerze to musiałbyś kupić jakiś programator udający STK500v2 lub AVR910 ze złączem USB, których też jest mnóstwo na aukcjach.

4. Zestawy ZL..AVR mogą ci utrudnić nawet symulację. Dlaczego? Tam wszystko dzieje się bardzo szybko i nie masz podglądu co się dzieje w środku. Zatem będziesz widział tylko wyniki działania programu, a nie działanie jego samego. Niestety złotego środka nie ma. Symulator z BASCOM-a ma jeszcze sporo ograniczeń, a symulacja w AVR Studio - choć najlepsza - jest przeznaczona dla bardzo zaawansowanych użytkowników.
Zatem programy warto poddać symulacji w BASCOMie jeśli będą korzystać z prostych operacji wejścia/wyjścia: ustawianie portów, drukowanie tekstu na LCD lub przez RS232. Z innymi typami programów trzeba nieco pogłówkować: np. licznik TIMER1 zliczający impulsy, a niektóre programy trzeba uruchamiać w realnym sprzęcie: np. PWM, Serwo, 1Wire.

Całość zestawów ZL jest dostępna na stronach kamami.pl Jeśli jednak czujesz się na siłach i masz swobodny dostęp do elementów, kup same płytki i zmontuj je sam. Wyjdzie taniej.[/b]

atmega
-

Post autor: atmega » 14 cze 2008, 12:11

Ewentualnie jeśli zależy Ci na ścisłej analizie to zestaw , z m32 ( zl3avr ) + JTAG który pozwoli Ci na pracę "krokową" .
A całą prawdę , napisał kolega wyżej.

Maciej357
-
Kontakt:

Post autor: Maciej357 » 14 cze 2008, 13:13

Hmmm .. w sumie w tym przypadku jest to zbedne bym wydawal pieniadze ,co do ceny to sie przeliczylem , liczylem ok. 100 zł .Skoro podstawowe symulacje faktycznie mozna wykonac w Bascom'ie . Heh mi takze nie podoba sie ta ksiazka ktora kupilem ..Pomimo ze jestem na profilu elektronicznym to i tak malo z niej rozumiem , czytam ja po 20 razy ..z czasem rzeczy ktore czytam staja sie latwiejsze bardziej zrozumiale.. no coz ..
Bardzo dziekuje Wam za podpowiedz ..Przyda mi sie na przyszlosc..
Pozdrawiam :wink:

ODPOWIEDZ