Problem z AVR OSPII

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Nick_2
Użytkownik

Problem z AVR OSPII

Post autor: Nick_2 » 07 maja 2008, 12:05

Witam wszystkich
Mam problem z programem AVR OSPII. Używałem go bardzo czesto do programowania procesorów AVR ale od kilku dni po jego uruchomieniu i podlaczeniu programatora do procka dzieja sie dziwne rzeczy. Procesor jest wykrywany i jest poprawnie programowane ale zakładka Fuse bits jest pusta, poprostu nic w niej nie ma i nie moge przestawic sobie fusów. Może ktos miał podobny problem? Dodam tylko ze przy wykrywaniu procka po przycisnieciu klawisza Auto Detect w polu tekstowym pojawiają sie nastepujące wiadomosci:
Checking programmer type ...
Found AVR ISP
Entering programming mode...
Signature = 0x1E 0x91 0x0A
Leaving programming mode...
No device file found...

zastanawia mie ostatnia linijka bo wyglada na to ze procek nie jest poprawnie wykrywany

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 maja 2008, 16:59

No device file found...

zastanawia mie ostatnia linijka bo wyglada na to ze procek nie jest poprawnie wykrywany
Zapomniałeś o bardzo istotnym słowie "FILE", które to oznacza plik. Zatem to nie komunikacja jest wadliwa tylko oprogramowanie. "Device file" to pewnie definicje procesorów pozwaljące programatorowi rozróżnienie czym dysponuje podłączony mikroprocesor.

Nick_2
Użytkownik

Post autor: Nick_2 » 07 maja 2008, 18:19

faktycznie zapomnielem slowa File przepraszam. Co ciekawe kilka dni temu program ten działał, nic z niego nie usuwałem ani nie przenosiłem. W jego folderze jest plik Device list.dat zawierajacy opisy wszystkich procesorow wiec nie wiem czego mu jeszcze brakuje skoro wczesniej dzialalo

ODPOWIEDZ